Enlaces accesibilidad

HABTUR preveu que es perdran 90.000 places amb la nova llei turística

  • La patronal del lloguer turístic demana al Govern un mecanisme per garantir el pes del sector
  • L'Executiu assegura que ho estudiarà, però que ara correspon als grups parlamentaris

Por
Reunió del Conseller de Turisme, Iago Negueruela, la Directora General de Turisme, Rosana Murillo i Rubén Castro, Director d'IBASSAL, amb representants d'HABTUR
Reunió del Conseller de Turisme, Iago Negueruela, la Directora General de Turisme, Rosana Murillo i Rubén Castro, Director d'IBASSAL, amb representants d'HABTUR

L'Associació d'habitatges de lloguer turístic de les Illes Balears (HABTUR) denuncia que prop del 75% de les places de lloguer turístic que ara mateix hi ha a la comunitat estan en risc amb l'entrada en vigor de la nova llei turística presentada pel Govern balear.

Les places, en perill

Aquesta reducció de places el que fa és afavorir a les grans cadenes hoteleres i a qui perjudica és a petits propietaris

Des de la patronal del lloguer turístic asseguren que 90.000 places s'extingiran una vegada els propietaris les donin de baixa i no les podran recuperar. "Aquesta reducció de places el que fa és afavorir a les grans cadenes hoteleres i a qui perjudica és al petit, petits propietaris que tenen una casa vacacional, que és el 90 % dels propietaris de casa vacacional de Mallorca", afirma Toni Barceló, president d'HABTUR.

No només el lloguer turístic

Un altre cop veiem com es pren una mesura d'esquena a una realitat

També hi ha malestar entre altres sectors de l'oferta complementària com el taxi, els guies turístics i sobretot la restauració. "Un altre cop veiem com es pren una mesura d'esquena a una realitat que ens sorprèn moltíssim que el nostre Govern no tengui en compte", assegura Eugenia Cusí, portaveu de PIMEM Restauració.

Reunió amb el Govern

El Govern havia previst presentar el text a Menorca, però amb l'anunci dels hotelers que no tenien intenció de comparèixer, han anul·lat l'acte. Davant la polèmica aixecada,  l'Executiu s'ha reunit amb HABTUR durant l'horabaixa.

Tenim molts de mecanismes de decreixement i creim que estaria bé mantenir el nostre pes específic

Ambdues parts han qualificat de "productiva" la trobada, però hi ha decepció per part de la patronal del lloguer turístic. Han demanat l'Executiu explorar altres models de decreixement i que trobi un mecanisme per garantir el pes específic del sector dels allotjaments turístics. Maria Gibert, Gerent d'HABTUR, ha declarat que "tractam de garantir les 90.000 places destinades a desaparèixer. Tenim molts de mecanismes de decreixement i creim que estaria bé mantenir el nostre pes específic i això hauria de dur modificacions per part del Govern i els consells insulars".

Per la seva banda, el Govern assegura que ho estudiarà però sense cap compromís. "Cap de les 90.000 places que es van crear arran de la modificació de la llei turística de 2017. Estan en risc només si no les exploten o les lleven", ha dit el Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. Ara correspon als grups parlamentaris introduïr les modificacions mentre la llei comença la seva tramitació parlamentaria.