Sopa de ceba, la recepta tradicional que mai falla en dies de fred
- D’origen francès i amb segles d’història, la sopa de ceba s’ha convertit en un clàssic dels Pirineus
- Descobreix a La recepta perduda quina és la millor ceba per preparar aquest plat
La sopa de ceba és una recepta reconfortant per a un dia d’hivern. Segons els historiadors, el seu origen és francès. La teoria més estesa afirma que es va començar a vendre al mercat de Les Halles de París, on la prenien tant els treballadors com aquells que hi passaven després d’una nit de festa. Per això es va popularitzar com la sopa dels borratxos. A finals del segle XIX va arribar a Catalunya com un plat d’aprofitament que les famílies feien amb ingredients habituals com la ceba i el pa sec. Al programa La recepta perduda es mostra com es prepara avui dia a la zona dels Pirineus.
La Sílvia Abril viatja fins a la Seu d’Urgell per aprendre a cuinar una bona sopa de ceba. Els Pirineus són una zona on els hiverns són especialment freds i, per això, elaboracions com aquesta hi han estat sempre molt arrelades. Allà coneix la Mercè Garcia, una artista que va decidir continuar el negoci familiar de la merceria que la seva àvia i la seva germana havien obert de joves. Ella és l’encarregada d’ensenyar a la presentadora com fer aquest plat tradicional.
Què es necessita?
| Ingredients | Preparació |
|---|---|
|
|
Per preparar el brou, els ingredients poden variar segons el que es tingui a casa. Com que originàriament és una recepta d’aprofitament, no hi ha productes concrets més enllà d’algunes verdures, ceba i carn. En aquest cas, la Montse opta per un os de xai, una carcanada i una cuixa de pollastre; i pel que fa a les verdures, hi afegeix un porro, pastanagues, patates i una mica de col blanca. També incorpora un os blanc i una botifarra. A més, calen dues cebes de Nargó o Figueres, cinc ous, cinc llesques de pa i tres paquets de formatge del Cadí.
Com es prepara?
Primer, cal fer el brou. Posa la carn a la cassola, cobreix-la amb aigua i deixa-la bullir. Abans que arrenqui el bull, pela i talla les verdures per afegir-les. En total, s’haurà de deixar coure durant unes 2 hores. Mentrestant, talla dues cebes grans i posa-les a la paella a foc baix durant uns 15 minuts perquè es caramel·litzin lentament.
Quan el brou sigui llest, cola’l i passa’l a una altra cassola. Afegeix-hi la ceba i deixa-ho reposar uns 10 minuts perquè agafi sabor. Mentrestant, torra les cinc llesques de pa, una per persona. Serveix la sopa en plats de fang, trenca un ou a cada plat i afegeix-hi formatge per sobre. Col·loca la torrada al damunt i torna-hi a posar una mica més de formatge. Finalment, posa-ho al forn a gratinar menys de 10 minuts. I ja estarà llest per gaudir-lo!
La recepta perduda