Què menja Kilian Jornet per fer 72 cims en 31 dies?
De cara a barraca
- L'esportista Kilian Jornet completa 72 cims estatunidencs en 31 dies
- El periodista Albert Jorquera revela a 'De cara a barraca' tots els detalls que han possibilitat l'èxit de Jornet
L'atleta Kilian Jornet ha completat una altra gran fita d'ultratrail, el repte 'States of elevation'. El sabadellenc ha pujat un total de 72 cims en només 31 dies a l'oest dels Estats Units. Jornet va aconseguir l'objectiu fa un parell de setmanes, entre el 3 de setembre i el 4 d'octubre en una combinació a peu dret i bicicleta, arribant als 4.000 metres d'altitud en tots i cadascun dels colls. El periodista i corredor d'ultratrail, Albert Jorquera, analitza el repte assolit per l'esportista de 37 anys al programa 'De cara a barraca'.
Què ha fet Jornet cada dia durant un mes?
“El que feia cada dia en bici equivaldria a una etapa del Tour de França“
A banda dels 5.000 quilòmetres acumulats i 123 quilòmetres de desnivell superats en pràcticament un més, segons Jorquera el gran repte de Jornet és aconseguir-ho sense cap ajuda mecànica, és a dir, només amb la seva força motriu. L'atleta ha recorregut 6 estats amb una mitjana d'entre 130 i 140 quilòmetres al dia amb bicicleta, que segons el periodista "equivaldria a una etapa del Tour de França".
“A peu feia cada dia el mateix que pujar i baixar el Puigmal des de Núria quatre vegades“
L'especialista afegeix que Jornet ha completat a peu entre 32 i 35 quilòmetres diaris amb 4000 metres de desnivell positiu, que "equivaldria a pujar i baixar el Puigmal des de Núria quatre vegades". És a dir, Jornet feia cada dia durant un mes una etapa del Tour de França o pur i baixar el Puigmal des de Núria quatre cops. Una autèntica animalada.
La clau de l'èxit: alimentació, descans i duresa mental
“Va haver-hi dies que estava 20 hores en moviment“
El descans i l'alimentació són fonamentals per al rendiment esportiu. Jorquera afirma que Jornet dormia una mitjana de sis hores al dia. "Va haver-hi dies que estava 20 hores en moviment", assegura el reporter. Pel que fa al menjar, l'atleta es nodria de carbohidrats que li aportessin l'energia necessària, com poden ser patates, pasta o fruita. Durant les etapes del repte, segons l'expert, Jornet ingeria carbohidrats líquids i entrepans.
L'atleta Kilian Jornet explica el seu repte nordamericà.
L'aspecte mental també és clau per aconseguir l'èxit en l'esport. Jorquera comenta que l'atleta català buscava amb aquest desafiament conèixer els seus límits. "Les primeres setmanes ho va passar realment malament perquè va trobar molt mal temps", diu el periodista. Passats uns dies, el cos de Jornet es va adaptar a les condicions climatològiques.
El calçat també és important
Pel repte, Jornet ha fet servir només dos parells de sabatilles de la seva marca, les quals ell mateix ha ajudat a dissenyar amb unes característiques molt concretes. A la sola, el tac té molta profunditat per no relliscar quan hi ha fang, i té molta superfície per adaptar-se a la pedra mullada. A més, està feta amb Gore-Tex, un tipus de tèxtil especial de membrana estanca que aporta confort i que ofereix una protecció total tallavents, és transpirable i evita que hi entri aigua.