Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Con la boxeadora y superviviente de la violencia machista Miriam Gutiérrez, su entrenador Jero García y el atleta paralímpico Lorenzo Albaladejo, visitamos el colegio Juan de Austria de Alcalá de Henares, una de las paradas en su programa de prevención dirigido a niños y niñas, pero también a padres, madres y profesorado.

toleranciacero.rne@rtve.es

Los estudiantes que han terminado su carrera o FP y saben de inteligencia artificial, manejan datos o tienen conocimientos de informática o robótica están muy demandados entre las grandes compañías, pero en España apenas se gradúan 5.000 con este perfil al año. Uno de cada 3 jóvenes está en paro. Sin embargo muchas compañías, como esta consultora tecnológica tienen dificultades para encontrar cadidatos cualificados. Como este tipo de perfil es interesante para cualquier empresa, la inversión en formación es para los expertos fundamental. Mientras eso ocurre, advierten, las empresas pagan más de lo habitual por tenerlos en su plantilla. Por eso, desde distintos sectores, entre ellos la Fundación Cotec, piden que la transformación tecnológica forme parte del debate político.

Hoy entrevistamos a Rosa Casafont, médico especialista en Neurociencia y Educación. Con ella hablamos del cerebro como órgano emocional y de hasta qué punto le afectan nuestros pensamientos y nuestras experiencias. Además, TEDxMadrid nos presenta a Juan López-Aranguren, con quien hablamos de "educación salvaje".

¿Qué es lo que experimentan los niños, p4readolescentes y adolescentes con los videojuegos? ¿Es vicio, adicción, una dependencia? ¿O es una moda y modo de relacionarse? Sea como sea, es un escenario desconocido por nosotros, madres y padres, que nos supera porque no lo vivimos en nuestra juventud y además entendemos que puede ser perjudicial para la salud de la familia, especialmente la de nuestros hijos. ¿Qué hacer? ¿Cómo actuar? ¿Cómo reconducir una situación que saca lo peor de todos?

Els sindicats de l'ensenyament esperen un gest in extremis del Departament d'Educació per evitar la vaga general convocada pel 16 de maig. El govern diu que amb els pressupostos prorrogats no pot atendre la principal de les seves peticions, recuperar l'horari lectiu d'abans de les retallades. Una quinzena de sindicalistes han passat la nit al Departament d'Educació. 

En clau político-judicial Junts per Catalunya llença una ofensiva judicial per intentar que Carles Puigdemont pugui concòrrer a les eleccions europees. Presenta recursos a tres bandes: a la Junta Electoral Central, al Suprem i a un jutjat contenciós.

Al Parlament hi ha polèmica arran la Creu de Sant Jordi concedida a l'ex presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i un polèmic retuit fet per ella i després retirat de la xarxa on vinculava exportacions porcines amb la sortida de Catalunya de polítics del PP i Ciutadans. 

Els Mossos d'Esquadra han detingut un jove de 18 anys després de què s'hagi presentat a comissari dient que havia apunyalat un menor. Ha passat de matinada al Raval de Barcelona. La policia investiga si el menor, que ha estat traslladat a l'hospital, estava tutelat per la Generalitat. 

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT aprofiten el Primer de Maig per demanar al futur govern derogar les lleis que consideren lesives pels drets laborals. Els sindicats independentistes reclaman una República catalana per garantir els drets dels treballadors. Mentre els candidats a les municipals intensifiquen la seva agenda a poc més d'una setmana per a què comenci la campanya pel 26 de maig.

Els sindicats es reuneixen avui amb el Departament d'Educació amb una sèrie de reivindicacions sobre la taula que si no es ressolen els portaran a la vaga d'aquí a dues setmanes.

En clau esportiva, el Barça s'ho posa tot de cara per classificar-se per la final de la lliga de campions després de guanyar 3 a 0 el Liverpool.
 

Tres dies després de les eleccions generals, els sindicats CCOO i UGT aprofiten l'1 de Maig per demanar un govern progressista que derogui les reformes que consdieren lesives pels drets laborals. Els sindicats independentistes reclamen al seu torn una República catalana per garantir els drets dels treballadors.

Aquest dijous es reuneix la Mesa Sectorial d'Educació. Els sindicats demanen a la Generalitat recuperar l'horari lectiu anterior a les retallades, reduir les ratios, evitar els tancaments de grups a l'escola pública o estabilitzar el personal interí i substitut.  De no ressoldre's aquests temes els docents faran vaga el proper 16 de Maig.

Aquest 2 de Maig és el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar, un fenòmen que 1 de cada 10 alumnes catalans d'entre 12 i 18 anys afirma haver patit en algun moment. D'acord amb l'Enquesta de convivència escolar i Seguretat a Catalunya, prop del 95% creuen que hi ha alumnes maltractats als centres educatius.

En plana esportiva, el Barça guanya per 3 a 0 el Liverpool en l'anada de semifinals de la Lliga de Campions. En basquet, el Barça no s'ha pogut classificar per la "Final Four" de l'Eurolliga en haver perdut 80-71 contra l'Anadolu Efes turc.

El absentismo escolar es un problema real en las aulas. Desde el colegio Santa Engracia de Badajoz se impulsa la iniciativa Proyecto colores: aprendemos haciendo, para intentar ponerle freno.

José Antonio Marina, filósofo y creador, autor de medio centenar de libros sobre la educación charla sobre la situación política y la campaña electoral que ha terminado este 26 de abril. "Las campañas son un sistema publicitario, una operación de marketing para vender, asi que no hagan caso de lo que se diga en política", asegura el filósofo.

És l'ultim dia de campanya electoral abans del 28A. Repassem les últimes hores marcada per la presència dels líders nacionals dels partits a Catalunya.  Palem de l'ultima sessió del judici del procés per aquesta setmana, on testimonis polítics presents en la concentració davant el Departament d'Economia del 20 de setembre de 2017 han explicat relats molt diferents als prestats per part dels agents policials que van declarar en dies anteriors. Parlem de la sentència del Tribunal Constitucional que avala el model d'immersió lingüística de l'ensenyament català tot i que anul.la 10 articles relacionats amb l'organització del currículum, el cos docent, o els ensenyaments artístics. En plana laboral, les dades de l'Enquesta de Població Activa corresponents al primer trimestre de l'any diuen que l'atur va baixar a Catalunya de 4.800 persones entre el gener i el març de 2019.

El tribunal constitucional avala el modelo de inmersión lingüistica de la ley educativa de Cataluña, diez años después de que el Partido Popular lo recurriera. En cambio declara nulos algunos artículos que se refieren al contenido y los objetivos de las etapas educativas. Isabel Palacios, qué argumenta el Constitucional. El tribunal avala, por ejemplo, que los nuevos alumnos que no conozcan el catalán, reciban una atención personalizada para aprenderlo, porque entiende que esto no excluye que también reciban ese refuerzo los que no conozcan el castellano.

En pleno proceso de matriculación escolar, a veces supone un verdadero quebradero de cabeza para los padres la elección de un colegio. El inglés pesa mucho a la hora de tomar esta decisión. Pero existen grandes diferencias entre los centros que enseñan parte de las asignaturas en este idioma. Es una información de Ainhoa Caballero.