Enlaces accesibilidad

El cuiner Raül Balam, xef del restaurant Moments amb dues estrelles Michelin

  • Cristina Puig parla amb el cuiner de com es va iniciar en el món de la cuina
  • És el xef del restaurant Moments de l'Hotel Mandarin Oriental de Barcelona
  • Fill de Carme Ruscalleda, acaba de guanyar la seva segona estrella Michelin
  • Cris Puig va entrevistar Raül Balam divendres, 21 de desembre, a La 2

Per
Gent de paraula - Raül Balam - 21/12/2012

Gent de paraula

Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya

Raül Balam forma part de la nova fornada de cuiners catalans que tot i la seva joventut ja han entrat al selecte món de les estrelles Michelin. En poc més de tres anys el restaurant Moments que capitaneja, a l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, ja n’ha obtingut dues.

“Quan vaig a un restaurant sempre miro si els vidres són nets”

Tot i la responsabilitat té clar que “faig el mateix amb dues estrelles que quan en tenia una, no he baixat mai la guàrdia” i afegeix que treballa amb la mateixa il•lusió del primer dia que va començar. Actulament, Raül Balam és el xef del restaurant Moments de l'Hotel Mandarin Oriental de Barcelona.

Acaba de guanyar la seva segona estrella Michelin

Fill d'una de les millors cuineres del món, Carme Ruscalleda, acaba de guanyar la seva segona estrella Michelin: amb les 5 que té la mare, a la família en sumen 7.

Gent de paraula - Raül Balam "a casa es mirava Dallas sense veu fèiem nosaltres el doblatge"

Ser fill de Carme Ruscalleda i voler ser cuiner

Cristina Puig parla amb el cuiner de com sovint, els fills de personatges famosos, que han triomfat en determinades disciplines, volen dedicar-se al mateix que els seus pares, es pot pensar que d’entrada ho tenen més fàcil però quan arriben les comparacions, les crítiques poden ser demolidores. Per sort no és el cas del Raül que te clar que “ser fill de qui sóc segurament ho ha fet fàcil” però a casa sempre s’ha tingut clar que “per aquest mateix motiu si no servia, fora”.

Mai havia vist la cuina com una vocació. “Hauria pogut ser perruquer, peixater, flequer,  qualsevol cosa que em permetés treballar amb les mans”. De fet el món dels fogons havia estat sempre formant part de la seva vida però hi va arribar per altres motius “era mal estudiant i a casa em van dir, sense fer res no t’hi estaràs, i em van ficar a la botiga”.

A la botiga hi va fer de tot, des de reposar fruita, a la caixa fins i tot a la carnisseria fins que va passar al restaurant a netejar carn i peix i fins i tot a fer de cambrer “era com el comodí de la baralla de cartes,  feia de tot”.

va començar en el món de la cuina perquè era mal estudiant

El nostre convidat també ens explica els seus gustos i manies quan va a dinar o sopar a un restaurant, com per exemple, fixar-se en la neteja.

Gent de paraula - Raül Balam "Si el Dry Martini és bo i els vidres nets, allà menjaré bé"

Del Sant Pau al Moments

La prova que ser fill de qui era no volia pas dir que ho tenia tot resolt va ser quan la Carme Ruscalleda va obrir el restaurant al Japó “quan la meva mare va obrir a Tokio a mi no m’hi va enviar segurament perquè encara no m’ho mereixia” explica el Raül.

Fins que un dia va arribar la trucada que va significar el salt definitiu. Quan Mandarin Oriental va demanar a la Carme Ruscalleda de posar en marxa un restaurant a l’hotel amb la marca i l’estil del Sant Pau “quan em va oferir ser el xef del Moments em vaig quedar sobtat, però sé que si m’ho va dir és perquè em veia capacitat per fer-ho”. 

Dallas versió Balam-Ruscalleda

a casa es veia Dallas sense veu i fèiem nosaltres el doblatge

En el terreny més personal recordem algunes estampes familiars com per exemple, l’afició de la família Balam Ruscalleda a veure Dallas: “a casa es veia Dallas sense veu i fèiem nosaltres el doblatge”. Cada membre de la família tenia un o dos personatges “Jo era en Bobby Ewing, el pare en JR i la mare la Pam i la Suellen” explica rient.

El Raül també és molt aficionat als sants del dia, se’ls sap gairebé tots i busca sempre quin menjar especial els pertoca “si perdem el sant perdem el torró i si perdem el torró perdem la cultura” afirma.

Finalment ens confessa que sempre que va a un restaurant mira si els vidres són nets ja que si no es té cura dels vidres, diu, que són l’aparador del local a l’exterior, “com deu estar llavors al cuina..."

El cuiner Balam encoratja tothom que tingui ganes d’explorar en el món de la cuina a provar-ho i a formar-se en una bona escola i després voltar i anar a fer pràctiques.

"Gent de paraula" és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.