Enlaces accesibilidad

Homenatge a Joan Capri

Per
joan-capri

El 2010 celebrem deu anys de la mort de Joan Camprubí Alemany (1917-2000), conegut artísticament com Joan Capri, un dels actors i monologuistes catalans més reconeguts del segle passat. Capri, tot i que va començar al teatre com a aficionat, va debutar als 33 anys i va desenvolupar la major part de la seva trajectòria professional als escenaris de Barcelona. El seu gran sentit de l'humor i la capacitat per parodiar la vida quotidiana i urbana van provocar que fou considerat un dels còmics més popular de Catalunya.

A la dècada dels 50 va arribar el seu primer èxit anomenat Camarada Cupido, una obra de Xavier Regàs. A partir d'aquell moment, Joan Capri es va especialitzar en els monòlegs i va enregistrar alguns discs.

D'altra banda, entre el 1957 i el 1976, va interpretar més d'una vintena d'obres en el Teatre Romea de Barcelona, com ara Romeu de 5 a 9 (1957), Un metge imaginari (1965) o L'amic del ministre (1972). També va participar en algunes pel·lícules malgrat no tenir-hi un paper rellevant.

El 1979 va protagonitzar -juntament amb María Matilde Almendros, Carles Lloret i Joan Pera- la sèrie en català Doctor Caparrós, medicina general i metge de poble, de Televisió Espanyola de Catalunya que va rebre un premi Ondas. L'any 1990 tornà a la televisió per treballar a la sèrie de TV3 Amb l'aigua al coll.

Durant la seva carrera professional va rebre premis com la Creu de Sant Jordi el 1982 i la Medalla d'Or al mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona, el 1997. Una plaça del barri de Ciutat Vella de Barcelona, rere el Mercat de Santa Caterina, du el nom de Joan Capri.

Després de deu anys sense Joan Capri, TVE Catalunya recupera la sèrie Doctor Caparrós i el programa de Memòries de la tele que el maig del 2009 va recordar, amb el realitzador Esteve Duran, aquesta sèrie d'èxit dels anys 80.