Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Des de principi d'any l'Associació Valentes i Acompanyades ha donat suport a 25 noies que estaven casades a la força i que volien separar-se. Són filles de famílies que provenen de l'Àfrica Central i Occidental, on el matrimoni forçat està molt arrelat. Aquestes noies són la primera generació que comença a trencar aquest costum ancestral que, segons els experts, és un altre tipus de violència contra la dona. Els principals arguments del matrimoni forçat són mantenir l´honor familiar, controlar la noia i conservar o augmentar el patrimoni econòmic.

Informa: Valeria Milara i Carol Espona

Final feliç per l'experiment del Palau Sant Jordi, en el que un concert de Love Of Lesbian va reunir 5.000 persones sense distància de seguretat. Catorze dies després del concert, el passat 27 de març es conclou que només hi va haver 6 positius entre els gairebé 5.000 assistents, 4 dels quals s'haurien contagiat en una altra banda. Així ho han assegurat aquest dimarts els responsables sanitaris de la iniciativa, impulsada pels Festivals x la Cultura Segura. 

Entre el 23 i 24 d'abril es van albirar balenes a Sitges i Castelldefels. S'han pogut observar fins a 13 exemplars de rorquals. L'Associació Cetàcea ens recorda que són espècies protegides i que cal mantenir les distàncies i evitar molestar-les. Els qui no les molesten són els dofins que moltes vegades les acompanyen en el seu flux migratori.

Serà més gran i més brillant

Arriba la superlluna d'abril

  • Aquest 27 d'abril, la lluna es trobarà a "només" 358.00 km de distància de la Terra
  • El 26 de maig arribarà la superlluna més gran del 2021, i la darrera serà el 24 de juny

Reyes Maroto reconeix que té por després d'haver rebut una amenaça a través d'un sobre amb una navalla aparentment ensangonada. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme d'Espanya reconeix que encara està afectada i adverteix que aquesta amenaça demostra que "el discurs de l'odi està calant": "Està en risc la democràcia d'Espanya". En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, també critica al Govern català d'estar "absent durant molt de temps" i assegura que el certificat digital verd estarà enllestit al mes de juny.

El Temps (27/04/2021)

Menys ruixats que ahir

Dimarts força ennuvolat i amb ruixats dispersos, localment amb tempesta a la tarda. Hi haurà menys que ahir i seran més dispersos. A partir de migdia tindrem més clarianes al pla de Lleida i a prop de la costa. A Ponent i al sud la temperatura serà més alta, amb màximes entre els 20 i 22 ºC. A la resta es mantindran entre els 15 i 19 ºC. Fresca per l'època.

Catalunya rep 327 mil dosis de vacunes, un nou record que ha de permetre donar l'impuls per acabar d'immunitzar els majors de 80 anys i accelerar la franja de 70. S'ha aixecat el confinament comarcal el següent pas podria ser l'obertura de la restauració en horari de sopar, però només a l'exterior. Entrevistem Francesc Pintado, president de l'associació d'empresaris d'hostaleria de Tarragona.

La Fira de Barcelona es posa a prova per començar a vacunar massivament. Barcelona vol acollir la futura Seu de l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant les Emergències Sanitàries. Pere Aragonès es trasllada aquest dimarts a Lledoners per discutir cara a cara amb Jordi Sànchez la estructura del nou Govern. Repassem l'actualitat amb els nostres analistes Jordi Mercader, Anna Simó i Joan López Alegre.

El president de l'associació d'empresaris d'hostaleria de Tarragona, Francesc Pintado es mostra indignat amb la proposta del Govern de deixar servir sopars a partir del 3 de maig només a les terrasses. Adverteix que és un plantejament "incongruent" perquè no s'entén que "puguem servir dinars a l'interior i no en canvi els sopars". En aquest sentit ha advertit que "cada dia que passa sense poder obrir al vespre" suposa "escanyar una mica més a la restauració". Pintado ha atacat amb duresa, d'altra banda, els consellers de Salut i Interior als que ha acusat de no escoltar el sector i ha destacat que l'únic que els ha acompanyat, tot i no aconseguir res del que demanaven ha estat el titular d'Empresa.

La Covid pot augmentar el risc de complicacions durant l'embaràs, segons el resultat d'un estudi internacional en el qual participa la Vall d'Hebron i l'hospital clínic universitari de Saragossa, entre els centres hospitalaris de 18 països i amb la col·laboració de 2.100 dones embarassades.

El projecte INTERCOVID mostra que el 50% de les dones contagiades simptomàtiques, tenen més probabilitats de presentar complicacions durant la gestació, com el part prematur, hipertensió arterial o ingrés a l'UCI. També els nadons de dones infectades poden tenir tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i de ser ingressats en l'UCI neonatal, principalment per l'increment dels parts prematurs.

Davant aquestes dades els especialistes consideren necessari fer un seguiment intens de les dones embarassades, amb covid, i dels seus fills per prevenir aquestes complicacions i també prioritzar en la seva vacunació.

Comença una nova desescalada, amb plena mobilitat per tot Catalunya. Arribada rècord de vacunes avui a Espanya: més de 2 milions de dosi, 370.000 de les quals, a Catalunya. Les embarassades contagiades de covid tenen un 50 per cent més de possibilitats de patir complicacions. Ho diu un estudi internacional on ha participat l'Hospital Vall d'Hebron. Un mes per evitar la repetició electoral. Junts mostra "sorpresa" per l'ultimàtum dels republicans. Aquest dimarts hi ha trobada a Lledoners per acostar posicions. Torna la moda a Catalunya amb la 080 Barcelona Fashion. És la segona edició que se celebra en format virtual, enguany a la Pedrera.

Arrenquem la darrera setmana del mes d’abril i estarà marcada per la inestabilitat típica de la primavera i per poca calor. Avui la borrasca Lola,  situada al SW de la península ens envia núvols carregadets de pluja, ruixats i alguna tempestes i també carregadets de pols sahariana. Al vespre la borrasca es desfarà però tingueu paciència perquè la setmana serà distreta: tant els núvols com les preciptiacins ens acompanyaran practicament cada dia d'aquesta setmana. 

Comença una nova desescalada, amb plena mobilitat per tot Catalunya. Arribada rècord de vacunes avui a Espanya: més de 2 milions de dosi, 370.000 de les quals, a Catalunya. S'accelera la vacunació a la franja d'edat dels 70 als 79 anys. Un mes per evitar la repetició electoral. Junts mostra "sorpresa" per l'ultimàtum dels republicans. Aquest dimarts hi ha trobada a Lledoners per acostar posicions. El Barça pot ser líder de la Lliga aquest dijous, si guanya al Granada. Això, gràcies a la derrota de l'Atlètic de Madrid a Bilbao.

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha demanat a la Generalitat que permeti "reobrir urgentment la restauració nocturna", com ja ha proposat l'Ajuntament de Barcelona. En un comunicat, la FECASARM ha afirmat no entendre "com la Generalitat no permet encara servir sopars als restaurants i mantingui prohibit el servei als establiments més enllà de les 17 hores". Ha considerat que "això provoca que la gent es reuneixi en espais inadequats sense mesures sanitàries i sense control".

La Federació adverteix que "això deriva en contagis que al final acaba pagant la mateixa restauració amb l'allargament de les restriccions". Ha recalcat que les restriccions "estan causant danys irreparables amb pèrdues acumulades de prop de 13.000 milions d'euros i el 50% del sector en risc de tancar definitivament".

El 080 Barcelona Fashion Connect celebra a partir d'aquest dilluns i fins al 29 d'abril la seva segona edició totalment digital. L'escenari de la setmana catalana de la moda tindrà lloc a la Casa Milà-La Pedrera, des d'on es presentaran les col·leccions d'un total de 22 dissenyadors i marques.

Es tracta del certamen de moda que impulsa la Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d'Empresa i Coneixement des de fa 27 anys. El seu eslògan enguany és 'Undress your mind' i posa l'accent en la diversitat en el seu sentit més ampli.