Enlaces accesibilidad

Mor Montserrat Salvador, referent del teatre català i icona de la televisió

  • Nascuda a Tarragona el 1927 i formada en el teatre de l’exili, deixa una empremta inesborrable en les arts escèniques
  • Va destacar en muntatges teatrals com El pare, La bola de neu o Els milions de l’oncle, disponibles a l'Arxiu de RTVE Catalunya
Mor Montserrat Salvador
Mor Montserrat Salvador
Nadia Somoza

Montserrat Salvador, una de les actrius més destacades del teatre i la televisió catalana, ha mort als 97 anys. Nascuda a Tarragona el 1927 i formada en el teatre de l’exili, Salvador deixa una empremta inesborrable en les arts escèniques, especialment en l’escena catalana, on va defensar personatges profunds i compromesos tant sobre les taules com a la petita pantalla.

Una vida dedicada al teatre

Des dels seus inicis a França amb la mítica Margarida Xirgu, passant per l’Argentina i Colòmbia, fins al seu retorn a Catalunya l’any 1956, la seva trajectòria teatral va estar marcada per una intensitat i una versatilitat que la van convertir en una de les veus més reconegudes dels escenaris catalans.

A l’Arxiu de RTVE Catalunya, es poden recuperar algunes de les seves interpretacions més memorables. A El pare, muntatge dirigit per Lluís Pasqual basat en l’obra d’August Strindberg, Salvador ofereix una interpretació subtil i punyent que retratava amb cruesa les dinàmiques familiars.

També és destacable el seu paper a La bola de neu, on comparteix escena amb una generació d’intèrprets de gran prestigi. Aquesta obra de teatre demostra com una bona campanya de publicitat pot convertir un mal pintor en una figura comercial. Però no és pas un fet aïllat: aquesta estratègia amaga els interessos d'un triangle amorós format pel pintor, la seva esposa i un crític d'art.

A Els milions de l’oncle, una comèdia de Carles Soldevila, l'actriu desplega la seva faceta més lúdica i irònica. L'obra té un característic estil de comèdia burguesa que tracta qüestions familiars. En aquest cas, l'herència de l'oncle moribund.

També protagonitza altres obres com Històries de cara i creu, centrada en la veu de les dones al teatre català. Tres germanes casades posen a prova els seus matrimonis, i els ho fan saber a pares i marits durant un sopar. Tretze històries ben diverses amb protagonistes diferents, escrites per Robert Saladrigues i realitzades per Antoni Chic.

Vida privada, adaptació televisiva de la novel·la de Josep Maria de Sagarra, posa en relleu la seva capacitat per donar vida a personatges amb profunditat i matisos.

Rellevància televisiva i reconeixements

Tot i el seu arrelament teatral, Salvador també és recordada per la seva trajectòria televisiva. El seu paper més emblemàtic va ser el de Mercè Aymerich a Nissaga de poder (1996-1998), una matriarca disposada a tot per preservar l’honor familiar. També va participar en sèries com Poblenou, El cor de la ciutat, Hospital Central i Cuéntame cómo pasó, convertint-se en una figura estimada pel gran públic. A RTVE va actuar a la sèrie de 1986 'Media naranja'.

Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2003, el Premi Butaca el 2004 i el Premi Òliba d’Or el 2014, reconeixements que certifiquen una vida dedicada a l’escena amb compromís i excel·lència. Montserrat Salvador ens deixa un llegat que continua viu gràcies a l’arxiu audiovisual i a la memòria de diverses generacions que van créixer amb les seves interpretacions.