Enlaces accesibilidad

3 plantes per fer fora les males energies

Per
Va de Verd - Plantes protectores i purificadores

Les plantes tenen un paper protagonista a moltes civilitzacions arreu del món, sigui per les seves característiques medicinals o, fins i tot, màgiques. De fet, moltes d'elles tenen bona fama perquè ens salvaguarden de les males energies. El llorer, el romaní o la ruda tenen propietats antisèptiques, per això també són ideals per purificar el nostre entorn. 

El romaní 

El romaní és una planta aromàtica mediterrània extensament coneguda pels seus usos medicinals i culinaris. Natàlia Saldaña, artista i escriptora que explora la relació entre màgia i botànica, explica a ‘Va de Verd’ que s’ha fet servir històricament per pràcticament tot: “Des de per fer fora de casa les males energies, fins per treure un malefici de mal d’ull o curar algunes malalties”.  

“Romero Santo, Santo Romero, que salga lo malo y entre lo bueno”. Oi què us sona aquesta expressió popular? Doncs, bé, Saldaña diu que s’ha convertit en una espècie de mantra que té els seus orígens en la neteja de la llar. “Es cremava un grapat de romaní sobre carbons calents i el fum s’escampava per tota la casa, i és així s’aconseguien depurar les energies de l’ambient”, aclareix.  

El romaní

Imatge cremant romaní.

Un altre format que es feia servir per extreure els beneficis màgics d’aquesta planta és a través de les creus de romaní, que eren considerades un amulet de protecció. D’acord amb l’escriptora, era molt usual penjar aquestes creus a la porta de les cases durant la nit de Sant Joan, per així barrar l’entrada als mals esperits.  

El llorer 

A banda dels avantatges curatius i gastronòmics del llorer, aquesta planta ha estat qualificada de màgica i sagrada des dels temps de l’Antiga Grècia. Des del punt de vista espiritual, la influencer indica que per optar als seus màxims beneficis el llorer ha de ser beneït el dia del Diumenge de Rams.  

El llorer

Imatge d'una branca de llorer.

Avui dia, encara podem inspirar-nos en els seus usos tradicionals per fer-lo servir de forma mística. Per exemple, podem fer una mescla de llorer i aigua i esbandir-la per tal de depurar les diferents estances de la llar. 

La ruda   

L’experta en herbes màgiques explica a ‘Va de Verd’ que la ruda és una planta aromàtica perfecta per treure’s de sobre el malefici del mal d’ull. I com fer-ho? “Si volem desfer-nos de la mala energia, només hem de posar a bullir en aigua un ramillet de ruda i, un cop s’hagi refredat, ens banyem amb la dissolució durant uns 20 minuts”, relata l’escriptora.  

La ruda 

Ruda en aigua.

La ruda també podem fer-la servir per crear-nos el nostre propi penjoll, per tal que actuï com a escut. De fet, els jutges de l'època romana portaven ruda a sobre per protegir-se quan visitaven les presons.