Enlaces accesibilidad

Sant Llorenç de Montgai: així va canviar el poble amb la construcció del pantà

  • El pantà de Sant Llorenç, erigit durant els anys 30 sota el govern de Primo de Rivera, ha estat designat com a Reserva Natural de Fauna Salvatge
  • En el moment de la seva construcció, va generar una gran afluència de treballadors provinents de tota Espanya, sobretot d'andalusos que es van establir permanentment al Sant Llorenç de Montgai

Per
Sant Llorenç de Montgai: així va canviar el poble amb la construcció del pantà
Nerea Sanfe durant una ruta en kayak pel pantà de Sant Llorenç de Montgai

Sant Llorenç de Montgai, situat a la comarca lleidatana de la Noguera, va viure una transformació transcendental gràcies a la construcció del pantà i l'arribada del ferrocarril al municipi. Nerea Sanfe, presentadora del programa ‘De Carrer’, visita la població per descobrir la seva importància pels habitants.

El pantà de Sant Llorenç

El pantà, erigit durant els anys 30 sota el govern de Primo de Rivera, ha estat designat com a Reserva Natural de Fauna Salvatge. En el moment de la seva construcció, va generar una gran afluència de treballadors provinents de tota Espanya, sobretot d'Andalusia, molts dels quals es van establir permanentment al poble, contribuint a la seva diversitat cultural i al creixement demogràfic de la localitat.

La construcció del pantà, que va ser un projecte ambiciós per a la zona, ha proporcionat una font crucial d'aigua per al regadiu, permetent un desenvolupament agrícola més pròsper per a la comunitat local. Aquesta infraestructura ha estat fonamental per al creixement econòmic i social de Sant Llorenç de Montgai. Ofereix una seguretat hídrica que ha impulsat la producció agrícola i, per extensió, l'economia local, alhora que es permet fer activitats aquàtiques com passejar en kayak per les seves tranquil·les aigües. Una zona que val la pena visitar.

De Carrer - El pantà de Sant Llorenç de Montgai

Imatge del pantà de Sant Llorenç catalogat com a reserva natural

L’arribada del ferrocarril

D'altra banda, l'arribada del ferrocarril l’any 1949 va permetre connectar aquest municipi de Lleida amb altres regions. Això va permetre obrir noves oportunitats de comunicació i fomentar el seu desenvolupament industrial i comercial. A més, el ferrocarril ha facilitat el transport de persones i mercaderies, fomentant el turisme i millorant la qualitat de vida dels habitants.

Així, la combinació de la construcció del pantà i l'arribada del ferrocarril ha marcat un punt d'inflexió en la història de Sant Llorenç de Montgai, convertint-lo en un poble en creixement i dinàmic, que rep anualment visitants d'arreu de Catalunya. A més de l'impacte econòmic i social, la construcció del pantà i l'arribada del ferrocarril han contribuït a preservar el seu patrimoni natural i cultural. El pantà ha creat un entorn propici per a la fauna i la flora locals, convertint-se en un espai de valor ecològic i recreatiu per a residents i visitants. D'altra banda, el ferrocarril ha afavorit la promoció de les tradicions locals, fent de Sant Llorenç de Montgai un destí encantador per explorar i descobrir la riquesa de la seva història i natura. Val la pena visitar-lo. Preneu nota.