Enlaces accesibilidad

A Girona es troben uns banys àrabs únics a Europa

  • Construïts en el segle XII seguint el model de les termes romanes i els banys musulmans, els banys àrabs de Girona són els únics a Espanya i a Europa d’estil romànic
  • Declarats bé cultural d'interès nacional, van ser objecte d'un procés de restauració iniciat el 1929, amb la participació dels reconeguts arquitectes Rafael Masó i Emili Blanch

Por
De Carrer - Banys àrabs romànics a Girona
Interior dels banys àrabs d'estil romànic situats a Girona

Els banys àrabs de Girona, són una joia medieval situada als peus de la Catedral, que continuen captivant i sorprenent els visitants amb la seva bellesa i història. Nerea Sanfe, presentadora del programa ‘De Carrer’ visita l’espai acompanyada de la guia de turisme local, Margarita Alburnà.

Banys àrabs d’estil romànic

Construïts en el segle XII seguint el model de les termes romanes i els banys musulmans, els banys àrabs de Girona són els únics a Espanya i a Europa d’estil romànic. Tot i ser popularment coneguts com a banys àrabs, són, en realitat, banys públics d'època romànica que segueixen els models de les termes romanes, dels banys musulmans i dels micvés jueus. L'edifici, inspirat en la tipologia dels banys nord-africans, va ser construït el 1194 i són una representació fascinant de la intersecció cultural i arquitectònica que caracteritza la ciutat de Girona.

Una de les característiques remarcables dels banys àrabs és el seu templet octogonal, amb vuit esveltes columnes i una estructura mixta de canó i trompa cònica, així com la presència de capitells esculturats que representen una variada gamma de temàtiques, des de decoracions vegetals fins a àguiles, expressant una mestria artística excepcional. A més, exhibeix una sèrie d'elements arquitectònics plenament romànics, com arcs de mig punt, voltes de canó i capitells corintis estilitzats.

De Carrer - A Girona es troben uns banys àrabs únics a Europa

Exterior dels banys àrabs al nucli antic de Girona

Els banys en l'actualitat

Després d'un període d'abandonament, els banys àrabs van ser adquirits per les monges caputxines al segle XVII, i posteriorment van ser objecte d'un procés de restauració iniciat el 1929, amb la participació dels reconeguts arquitectes Rafael Masó i Emili Blanch. Amb la seva recent restauració, els banys àrabs han recuperat la seva glòria original i es presenten com una de les atraccions principals de Girona. Declarats bé cultural d'interès nacional, aquests banys continuen captivant els visitants, especialment durant esdeveniments com la mostra Girona, Temps de Flors, quan la ciutat es vesteix de colors i flors per celebrar la primavera.