Enlaces accesibilidad

La Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, l'única romànica de tota Catalunya

  • A la Seu d'Urgell hi ha la Catedral de Santa Maria, l'única d'estil romànic que es pot trobar a territori català
  • Al programa 'De Carrer', la presentadora Nerea Sanfe visita el municipi lleidatà per conèixer la història i l'arquitectura d'aquest monument

Per
La Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, l'única romànica de tota Catalunya
Façana de l'església de Santa Maria de la Seu d'Urgell.

El carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell s'anomena així pels capellans que administraven i gestionaven la Catedral de Santa Maria, un dels punts més importants de la ciutat pel que fa a la seva història. Al segle XIII, aquests clergues van decidir viure fora de la part conventual per viure a la part alta l'avinguda.

El de Santa Maria és un santuari molt especial, ja que és l'única Catedral romànica que es pot trobar a Catalunya. La presentadora del programa 'De Carrer', Nerea Sanfe, visita la capital de la comarca de l'Alt Urgell per conèixer més a fons la seva joia de la corona.

Un edifici romànic especial

La basílica connecta precisament amb el carrer dels Canonges i pertany al segle XII, quan l'art romànic es troba en una etapa més avançada. L'edifici gaudeix d'unes condicions molt especials perquè suposa el trencament de l'expectativa romànica pel que fa a les dimensions de les construccions d'aquest estil. De fet, el panteó també representa la commemoració de la importància del poder episcopal a la Seu d'Urgell al segle XII.

L'arquitectura que es pot veure avui és la quarta que s'ha aixecat en el mateix indret. Cap a l'any 1090, el bisbe Ot va encarregar la darrera reconstrucció, que va acabar al dotzè centenni. Durant segles, va quedar amagada sota capes de guix col·locades durant el Barroc fins que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch va impulsar la recuperació de l'aparença original l'any 1918. Des de llavors, la relíquia no ha patit grans modificacions.

La catedral de Santa Maria de La Seu d'Urgell és l'única d'art romànic a Catalunya.

La part superior de la catedral de Santa Maria de La Seu d'Urgell.

Característiques arquitectòniques

Pel que fa a la seva arquitectura, la Catedral de Santa Maria és una església de planta basilical, és a dir, allargada i rectangular. Està formada per una nau central, la més àmplia i de més alçada, i dues laterals separades per files de columnes i pilars. El gran transsepte té una torre a cada extrem. La capçalera de l'edifici, que és la part exterior est, està formada per un sol absis, la part que s'obre al fons de la nau central.

Tota la superfície de l'edifici té cinc portes: tres a la façana ponent, la que dona a l'oest; una a la façana nord, que queda encarada a la plaça dels Oms; i una altra a la façana sud, que comunica al claustre. Si vas a fer turisme a la Seu, has d'anar a la Catedral de Santa Maria i gaudir del seu art romànic.