Enlaces accesibilidad

Els càstigs: són necessaris o contraproduents?

  • Miriam Tirado, experta en criança, assegura a 'Farem el que podrem' que el que educa són les conseqüències dels actes
  • La model i actriu Martina Klein ha deixat de posar càstigs perquè li costava complir-los i se sentia esgotada

Per

Farem el que podrem - Els càstigs

La criança dels fills és un tema que ha generat debats i reflexions al llarg de la història i una qüestió que ha suscitat controvèrsia és si es deuen o no posar càstigs com a mètode de disciplina. Mentre alguns defensen la seva necessitat, uns altres argumenten que existeixen alternatives més efectives i menys perjudicials per al desenvolupament emocional dels nens.

Els efectes dels càstigs

Miriam Tirado, consultora de criança, escriptora i periodista, assegura al programa 'Farem el que podrem' que els càstigs no són efectius. "El que educa són les conseqüències, les amenaces i els xantatges no ho fan", afirma l'experta. I és que establir límits és necessari, però castigar també ho és?

Tot i que molts pensen que els càstigs poden ajudar a establir límits clars i ensenyar als infants sobre les conseqüències de les seves accions, nombrosos estudis subratllen que l'ús freqüent pot tenir efectes negatius a llarg termini en el benestar emocional dels nens. Aquests s'han associat amb problemes de conducta, baixa autoestima i, fins i tot, dificultats en les relacions interpersonals.

Amenaçar amb no anar al futbol, quedar amb amics o veure la tele són alguns dels càstigs més comuns. Aquests, però, normalment només generen ràbia i malestar en els petits, que no acostuma a aprendre la lliçó. I és que, realment el càstig soluciona la raó per la qual el teu fill du a terme una conducta inadequada?

Els càstigs generen més ràbia en l'infant i no solucionen el problema

Els càstigs generen més ràbia en l'infant i no solucionen el problema

Alternatives als càstigs

Els crítics dels càstigs advoquen per mètodes més positius, com la comunicació oberta i l'establiment de regles clares. Fomentar un ambient en el qual els nens se sentin segurs per a expressar els seus pensaments i emocions pot ser més beneficiós per al seu desenvolupament. A més, en lloc de centrar-se a castigar els nens pels seus errors, és més efectiu ensenyar-los habilitats i comportaments apropiats. Això implica un enfocament més educatiu en lloc de punitiu.

El que educa són les conseqüències, les amenaces i els xantatges no ho fan

En última instància, la qüestió de si es deuen o no posar càstigs als fills és complexa i personal. Cada família té el seu propi enfocament basat en els seus valors i creences. De fet, la model i actriu Martina Klein explica al programa, presentat per Gemma Nierga, que ha deixat de posar càstigs perquè li costava complir-los i se sentia esgotada

En comptes de castigar durament potser és més eficient enfocar-se en la solució, ser un exemple pels fills, donar-los opcions, establir límits clars i també, revisar les teves expectatives.