Enlaces accesibilidad

Eclipsi solar total el proper dilluns 8 d'abril

  • Serà l'eclipsi solar total més llarg dels últims 400 anys i tindrà una durada d'unes dues hores i mitja des que es fa visible a l'extrem oest mexicà i ho deixa de ser a l'oest canadenc
  • Des de Catalunya no es podrà observar des de la superfície, però es preveu que hi hagi un fenomen així l'agost del 2026

Per
Eclipsi solar total el proper dilluns 8 d'abril
Eclipsi solar total

El dilluns 8 d’abril tindrà lloc un fenomen astronòmic espectacular en territori nord-americà, concretament a Mèxic i als Estats Units. Es tracta d’un eclipsi solar total, on la lluna s’interposarà entre la terra i l’astre solar, fent que aquesta tapi completament la llum del sol, deixant només entreveure des de la superfície terrestre una petita corona de llum al voltant del satèl·lit, que es coneix amb el nom d’anell de diamant.

A part de ser visiblement sorprenent, un dels motius pels quals aquest fenomen en concret és tan apreciat és per la seva poca freqüència. D'aquestes dimensions i durada, no se'n podia observar un així als Estats Units des de l'any 1776, coincidint curiosament amb la data de la seva formació.

Eclipsi solar total el proper dilluns 8 d'abril

L'eclipsi solar total al continent nord-americà del pròxim 8 d'abril

Durada i llocs on es podrà observar l’eclipsi

El centre de l’eclipsi se situarà a Texas, on tindrà una durada d’uns quatre minuts i mig, mentre que com més lluny ens situem del centre, menys estona durarà l’esdeveniment. Al nord-est dels Estats Units, a l’estat del Maine, aquest només serà d’aproximadament 3 minuts i mig. Això també succeeix si ens allunyem del centre del camí marcat, on es podrà observar durant menys temps o de forma parcial.

El recorregut que farà s’iniciarà enmig de l’Oceà Pacífic, i el primer punt continental des d’on es podrà veure serà a la costa occidental de Mèxic, a l’Estat de Durango, un cop passades les 11 del matí en hora local, les 7 del vespre a Catalunya. D’aquí, anirà circulant cap al nord-est, on passarà cap al territori veí de Coahuila, i d’aquí ja traspassarà la frontera cap als Estats Units. El seu pas per Mèxic, que tindrà una durada aproximada d’uns 20 minuts, se situarà bastant propera al centre de l’eclipsi, ja que es podrà observar durant gairebé els 4 minuts i mig. I és que només travessar la línia divisòria entre els dos països, trobem el seu punt màxim d’observació, a l’Estat de Texas. A partir d’aquest punt, la seva durada serà menor a mesura que s’allunyi cap al nord-est.

Durant aquest viatge, passarà pels estats d’Oklahoma, Arkansas, Missouri, Kentucky, Illinois, Indiana, Ohio, Pensilvània, Nova York, Vermont, Nova Hampshire i, finalment, Maine. En aquest últim tram del seu recorregut continental, el fenomen astronòmic també serà observable des de punts del sud-est del Canadà, fent frontera amb els territoris del nord-est dels Estats Units, com són el cas d'Ontario, Quebec i Nova Brunsvic. Finalment, passarà per l’Illa del Príncep Eduard, Nova Escòcia i Terranova i Labrador, on ja només tindrà una durada aproximada d’uns 3 minuts.

Eclipsi solar total el proper dilluns 8 d'abril

Percentatge de l'eclipsi que es podrà observar des de la superfície terrestre als Estats Units

Aquest serà el segon eclipsi més llarg de tota la història dels Estats Units, després del que hi va haver l’any 1776, coincidint amb la formació de la nació, precisament. No obstant això, el d’enguany presenta una visibilitat superior en més indrets del país, ja que el recorregut que seguirà serà un 60% més ample que l’anterior.

Com no podia ser d’una altra manera, a falta de dades oficials, el que es pot assegurar és que aquest esdeveniment mourà una gran quantitat de persones al continent americà cap aquells indrets per on passa el recorregut de l’eclipsi solar.

A Catalunya, però, aquest fenomen no serà observable dilluns, sinó que no serà fins al dia 12 d’agost del 2026 quan hi haurà un eclipsi solar total visible des d’aquí, sobretot a les Terres de l’Ebre, on es podrà observar en la seva perfecció. Així i tot, es pot seguir la retransmissió de l’eclipsi en diferents portals web d’internet per no perdre’s cap detall de l’eclipsi d’enguany. Des de la mateixa web de la NASA es farà una retransmissió en directe del fenomen astronòmic al llarg del seu recorregut.

Com veure un eclipsi total?

Per a poder veure un eclipsi es necessita una protecció especial pels ulls. Encara que només fos parcial, és molt perillós intentar-lo contemplar a ull nu. Per a fer-ho, fan falta unes ulleres especials per a observar eclipsis, les quals porten incorporades un filtre més potent fins i tot que les ulleres de sol més habituals. Existeixen altres mètodes d’observació directa, però requereixen seguir les indicacions d’experts en aquests tipus de situacions. Encara que hi hagi un moment en què la llum solar quedi interceptada pel cos del satèl·lit, els rajos ultraviolats continuen estant actius.

Previsió meteorològica i visibilitat durant l’eclipsi

A part dels mètodes d'observació del fenomen, és necessari també que les condicions meteorològiques siguin favorables. Al matí del dilluns, no a tot arreu hi ha la mateixa previsió. En el mapa es pot apreciar les zones més favorables per poder veure l'eclipsi de forma òptima, marcades amb una tonalitat verdosa, les quals inclou els territoris situats més al nord-est dels Estats Units i al sud-est del Canadà, o zones del centre est nord-americà, en ciutats com Indianapolis o Paducah. En canvi, el tros del recorregut on l'eclipsi està previst que assoleixi el seu punt màxim, com és l'estat de Texas, tindrà una visibilitat molt reduïda.

Eclipsi solar total el proper dilluns 8 d'abril

Previsió meteorològica del matí del dilluns a Estats Units