Enlaces accesibilidad

Has venut el teu escaneig d'iris per criptomonedes? Doncs has de saber això

  • Els centres comercials de Barcelona s'omplen de gent de totes les edats que 'venen' el seu iris per criptomonedes
  • La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Meritxell Borràs, exposa a 'Xavifòrnia' el que no s'ha dit sobre aquest fenomen

Per
Has canviat un escaneig d'iris per criptomonedes? Això és el que has de saber

Durant els darrers dies, centenars de persones s'han aplegat als centres comercials de Barcelona per fer-se un escaneig d'iris a canvi de criptomonedes. Després del rebombori que aquest fenomen ha generat, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) ha alertat que la informació personal que comparteixen els clients és especialment sensible. El programa 'Xavifòrnia' parla amb la directora de l'ACPD, Meritxell Borràs, qui explica tot el que cal saber sobre aquest procediment.

Vendre’s l’iris a canvi de criptomonedes

El consentiment

Borràs adverteix que, en tractar-se de la facilitació d'una dada biomètrica molt protegida pel Reglament General de Protecció de Dades, les persones han de donar el seu permís. A més, aquesta autorització ha de ser informada. "Per donar aquest consentiment informat han de saber qui tracta aquestes dades, amb quina finalitat, si les conservaran molt de temps o no, o si les cediran a tercers", explica.

A les cues d'aquests intercanvis d'iris per criptomonedes també hi havia menors d'edat. Ara per ara, el Reglament General de Protecció de Dades estableix que cada estat membre decidirà qui ha d'autoritzar el consentiment informat a partir dels 13 anys. A Espanya, dels 14 en amunt poden revalidar-lo ells mateixos sense haver de passar pels pares.

Un mal ús de les nostres dades

No acabem de ser conscients que les nostres dades són molt importants i que pot haver-hi un ús indegut

Segons la directora de l'ACPD, un mal ús o tractament de les dades pot portar a una pèrdua de drets i llibertats de les persones. Per altra banda, cada cop més les dades biomètriques serveixen per traspassar elements de seguretat, com l'accés al mòbil o al compte bancari: "No acabem de ser conscients que les nostres dades són molt importants i que pot haver-hi molta manipulació o un ús indegut d'informació que va lligada a la persona", adverteix l'experta.

A Espanya, dels 14 anys en amunt els menors poden revalidar les seves Dades Personals sense passar pels pares.

Grup d'adolescents amb el telèfon mòbil.

Eliminació de dades

Meritxell Borràs afirma a 'Xavifòrnia' que si algú ha entregat les seves dades i al cap d'un temps vol que les eliminin perquè considera que no s'ha procedit correctament, existeix el Dret de supressió. Exercint-lo, provocarà que deixin de disposar d'aquesta informació personal.

Si la persona vol confirmar que les seves dades s'han esborrat, els interessats han de fer una sol·licitud a l'empresa. En cas de dubte, l'organització ho ha de verificar. Si no fos aquest el cas, es pot dirigir a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades perquè constati que s'ha eliminat la informació.