Enlaces accesibilidad
Indicadors

La inflació puja a Catalunya per l'encariment dels aliments

  • L'IPC de desembre puja una dècima a Catalunya fins al 3,2%
  • L'euríbor es desinfla fins al 3,68% al conjunt de l'Estat, la major caiguda mensual en 14 anys

Per
La despesa relacionada amb la hipoteca s'emporta el 40% dels ingressos familiars
La despesa relacionada amb la hipoteca s'emporta el 40% dels ingressos familiars

Després d'un 2023 marcat per l'escalada històrica del preu del diner i amb la inflació encara enfilada a nivells històrics, aquests dos importants indicadors per les economies familiars sembla que comencen a recular de manera significativa al conjunt de l'Estat. I és que l'INE ha confirmat la moderació dels preus, que al desembre han situat la inflació en el 3,1%.

A Catalunya, però, la inflació ha tancat l'any repuntant fins al 3,2%, una dècima més que al mes de novembre. Els preus dels aliments van continuar moderant-se, però encara es van mantenir elevats durant el desembre i van ser un 6,9% més cars respecte del mateix mes de l'any anterior.

La inflació, a la meitat que fa un any

L’IPC, que arrencava l'any encara enfilat entorn del 6%, tanca el desembre a pràcticament la meitat, un 3,1% segons l’avançament estimat publicat aquest divendres per l’INE. La dada suposa una dècima menys que al novembre. Els preus, per tant, mantenen la tendència a la baixa gràcies a l'estabilització dels aliments i una energia més barata que fa un any.

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia ni els aliments, també disminueix, amb un 3,8%, respecte al 4,5% del novembre. Al març havia assolit un màxim històric del 7,5%.

Un comportament que permet esperar que el 2024 els preus es mantindran controlats i es podria arribar a l'objectiu del dos per cent, segons l'economista Josep Soler, conseller executiu a Espanya de l'Associació d'Assessors Financers Europeus.

Els preus acaben l'any en el 3,1%

Un respir per les hipoteques

Mentrestant, els hipotecats a tipus variable sembla que comencen a respirar una mica. Tot sembla indicar que els tipus d'interès han tocat sostre. L'euríbor, la principal referència del mercat hipotecari a Espanya, es mantenia per sobre del 4% des d'agost, el nivell més alt des de l'esclat de la bombolla immobiliària del 2009. L'any s'acaba però amb la caiguda més gran en 14 anys, per sota del 3,7%.

Els que hagin d'actualitzar les hipoteques encara notaran, obstant, l'encariment d'un punt percentual de l'interès respecte a l'any passat. Un dels indicadors que demostren aquest encariment és el de l'esforç financer per pagar l'habitatge, que al tercer trimestre se situava en el 38,9% de la renda disponible, cinc punts més que un any abans i la taxa més alta des de 2011.