Enlaces accesibilidad
Cinema

'El palau ideal': la increïble història del carter que va construir un palau per a la seva filla

Per
El cinema de La 2 - El Palau Ideal

Què series capaç de fer per amor? Aquesta pregunta té milers de respostes, milions potser, i moltes d'elles s'han convertit en novel·les, sèries de televisió i pel·lícules. És el cas del Palau Ideal, dirigida per Nils Tavernier i protagonitzada per Jacques Gamblin i Laetitia Casta. La cinta es basa en la història real de Joseph Ferdinand Cheval, un carter (diuen que amb una petita discapacitat intel·lectual) que va dedicar la major part de la seva vida a construir un palau. Per què ho va fer? Per a qui ho va construir?

El projecte va arrencar amb la fascinació que la guionista belga Fanny Desmarès sent per Ferninand Cheval i el seu palau. "És un lloc carregat d'emocions i una font d'inspiració per a totes les persones que venen de diferents parts del món", deia.

La història real

El títol original de la pel·lícula en francès és L'incroyable histoire du facteur Cheval (La increïble història del carter Cheval). Fa referència a la gesta del carter Joseph Ferdinand, un home trist i apagat pel dolor que ha perdut a la seva esposa, Rose, per la tuberculosi i també al seu fill, Cyrille, que queda a cura d'un familiar. Quan coneix a Philomène, una grangera que també ha enviduat tot canvia. Es casen i tenen una filla, Alice, que serà la gran alegria de les seves vides.

Un dia ensopega amb una pedra i això el porta a desenterrar una altra amb una forma estranya. Aquest fet marcarà el seu destí, ja que li empenyerà a construir un gran palau, amb tan sols pedres que recull del sòl i argamassa. Una obra que dedicarà a Alice.

'El palacio ideal': la alucinante historia del cartero que construyó un palacio para su hija. ¿Estaba loco?

Jacques Gamblin y Laetitia Casta con el resto del reparto de 'El palacio ideal' RTVE

El palau ideal

El seu palau és una mescla d'estils i recorda als temples de l'Índia. No té una forma definida, és una miqueta surrealista i infantil, i està decorat amb exòtics motius vegetals, personatges mitològics, fades, polps, pelicans, ossos, cocodrils, cérvols, elefants... Cosa que crida poderosament l'atenció, ja que el carter no va viatjar mai i no tenia formació ni en arquitectura ni en art.

A poc a poc la gent comença a parlar de l'obra i el rumor arriba a l'orella d'un periodista, que s'interessa pel tema, i d'un fotògraf, que farà augmentar la seva popularitat. Fins a Pablo Picasso es va interessar pel Palau Ideal del carter! Jacques treballa sense descans, però quan està a punt d'acabar torna a sofrir un dur revés: el destí tornarà a colpejar la seva vida i Jacques haurà d'enfrontar-se, de nou, a la tragèdia.

'El palacio ideal': la alucinante historia del cartero que construyó un palacio para su hija. ¿Estaba loco?

Jacques Gamblin interpreta las distintas etapas de la vida del cartero en 'El palacio ideal' RTVE

De la realitat a la ficció

Les escenes d'interior es van rodar en la localitat francesa d'Hauterives, on està el Palau Ideal del carter Cheval, i les seqüències d'exterior es van fer a Mirmande. El rodatge va durar menys de dos mesos, entre setembre i octubre de 2017.

Nils Tavernier, fill de l'aclamat director Bertrand Tavernier, es va enamorar de la història i va comptar amb el talent de Jacques Gamblin per a donar forma i veu al seu personatge principal. La pel·lícula recorre 50 anys de la vida del carter, des que té 37 anys fins a la seva mort, amb 89 anys. Un repte per a l'actor protagonista. "Eren tres hores i mitja de maquillatge quan havia d'envellir, i una hora de desmaquillat. Alguns dies, quatre hores i mitja, però què no faríem per un personatge així! Que bell, quants matisos té! M'aporta una cosa nova cada dia!", deia l'actor.

'El palacio ideal': la alucinante historia del cartero que construyó un palacio para su hija. ¿Estaba loco?

Laetitia Casta interpreta a Philomène en ¡El palacio ideal' RTVE

Laetitia Casta

Laetitia Casta és Philomène, la segona esposa del carter, una dona afectuosa i senzilla, però també fort, que secunda sense objeccions a la seva parella. Està enamorada i en una certa manera ho venera. L'actriu i model va revelar que per a interpretar el paper es va inspirar en la seva àvia paterna, Laure, que vivia a Còrsega. "Aquesta dona em recorda una mica a la meva àvia. Una dona empoderada, malgrat tot. I a més, vinc del camp, així que no he hagut d'interpretar a una pagesa, ho soc. Aquests són els meus orígens".

'El palacio ideal': la alucinante historia del cartero que construyó un palacio para su hija. ¿Estaba loco?

El cartero Cheval que interpreta Jacques Gamblin hizo el palacio y su propia tumba. RTVE

No va ser la seva única obra

Els 33 anys que el carter va emprar a fer el seu palau (va treballar durant 10 000 dies i va emprar un total de 93 000 hores) van acabar el dia que va col·locar el polp que es veu en la façana oriental. Però no va ser la seva única obra. Quan va acabar tenia 77 anys, però li quedaven forces suficients per a lliurar-se a un altre projecte: la seva tomba. "Vaig estar lliurat durant 8 anys a aquest ardu treball, i vaig tenir la sort de tenir la salut necessària per a acabar-lo. Es diu 'La tomba del silenci i el descans sense fi", va explicar. En aquest lloc descansen Joseph Ferdinand Cheval i la seva família, i també s'ha convertit en un lloc d'interès per als turistes, que descobreixen sorpresos que tant la història del famós carter com la del Palau Ideal són reals.

Joseph Ferdinand Cheval no tenía nociones de arquitectura, pero entregó 33 años de su vida a construir un original palacio para su hija. ¿Por qué lo hizo?

André Breton, Max Ernst y Pablo Picasso mostraron su admiración por Ferdinand Cheval y su Palacio ideal' RTVE

Reconeixement i admiració

L'escriptor André Breton va visitar el palau en 1931 i 1949, i va qualificar la construcció com a precursora de l'arquitectura surrealista. A més, va immortalitzar la gesta del carter en el seu poema 'Le Regirar à cheveux blancs'. El pintor Max Ernst també va dedicar una de les seves obres a l'obra de Ferdinand Cheval.

L'admiració que van expressar André Breton, Max Ernst i Pablo Picasso va animar a André Malraux a declarar-ho monument històric, va anar el 1969 quan era ministre de cultura. No ho va tenir fàcil, perquè molts dels seus companys es van mostrar contraris i algun d'ells van arribar a dir que l'obra no tenia interès cultural i que era una "aberració estètica".

El Palau ideal ja forma part del catàleg d'RTVE Play!