Enlaces accesibilidad
Residus

Què és el plogging? Quan l'esport i la cura del medi ambient s'uneixen

  • El terme plogging va sorgir a Suècia el 2016 a causa de la preocupació per la contaminació
  • La 'Ultra Clean Marathon' combina la recollida de residus i el running

Per

Planeta R - Què és el plogging?

Has sentit alguna vegada la paraula plogging? Aquest terme va sorgir a Suècia el 2016. Es tracta d'una activitat organitzada on esportistes corren mentre recullen residus. A causa de la creixent preocupació per la contaminació plàstica es va estendre a altres països a partir del 2018.

A Catalunya es va començar a practicar plogging gràcies a l''Ultra Clean Marathon', tot un repte esportiu impulsat per l'Agència de Residus de Catalunya i la Xarxa per a la Conservació de la Natura. És una cursa per equips amb un total de 60 km de recorregut on es combina la recollida de residus i el running. Sandra Carrera, Directora de la Xarxa Conservació Natural, explica en què consisteix i com va començar la iniciativa al programa presentat per Martina Klein, 'Planeta R'. "Vam conèixer una iniciativa d'Itàlia que es diu 'Keep cleane and run' i ens va inspirar", comenta.

A la Ultra Clean Marathon es practica plogging

A la Ultra Clean Marathon es practica plogging

Sostenibilitat i solidaritat

La cinquena edició de la cursa s'ha fet per primer cop a Osona. Els equips que participen s'inscriuen de manera gratuïta, però han de fer un donatiu a una de les 50 entitats que hi ha a Catalunya que fan projectes de conservació i dediquen el seu dia a dia a preservar el patrimoni natural.

Quines pràctiques sostenibles fan servir?

La mateixa iniciativa no utilitza res que pugui contaminar el medi. Entre les mesures, no donen la bossa típica al corredor, no senyalitzen el recorregut sinó que s'empra un GPS i substitueixen les ampolles d'aigua de plàstic per bidons d'aigua. Qui vol s'endú la seva ampolla o li proporcionen un got reutilitzable molt pràctic que pots dur a la butxaca. Fins i tot els bols on es posa el menjar pels corredors són fets de pellofa d'arròs.

Quanta brossa es recull?

A la cursa de l'any passat hi van participar 250 persones i en 60 km es van recollir uns 500 kg de residus.

Albert Bosch, aventurer i ambaixador de l''Ultra Clean Marathon' anima a les persones a gaudir del medi ambient però sense fer-li mal, deixant de fer coses i adaptant-se a nous hàbits i renunciant a altres. "Per plaer no podem fer-ho tot" diu. Fer-se vegetarià o deixar d'utilitzar l'avió són petits sacrificis que moltes persones fan per tenir un planeta millor.