Enlaces accesibilidad
Paremiologia

Per què diem "fer campana"?

  • "Fer campana" va néixer dins dels col·legis de capellans
  • La forma del càstig és el que va donar nom a l’expressió

Per
Per què diem "fer campana"?
La Shalana al programa 'Déu n'hi do' explica per què diem "fer campana".

Tothom que hagi anat a l'institut ha d’acceptar que algun cop ha “fet campana”. Qui no ha faltat a classe alguna vegada a la vida? Però per què se li’n diu “fer campana”? Què tenen a veure les campanes amb no anar a classe? Per saber-ho s'ha de tirar enrere en el temps.

Resulta que en les escoles de capellans un dels càstigs oficials si no et presentaves a classe era haver de tocar les campanes. Evidentment, tocar les campanes no era fer dringar una campaneta, no. Era una cosa que costava molt, perquè les campanes eren uns bitxos enormes que pesaven una quantitat de quilos abismal i, si no estaves molt en forma, per moure-les t’hi deixaves l’esquena.

Per aquest motiu, quan els alumnes se saltaven classe ja sabien que el dia que tornessin haurien d’enfrontar-se a un campanot. I, amb una mica de conya, perquè la vida te l’has de prendre amb humor, quan no anaven la classe deien que “feien campana”.

La forma del càstig és el que va donar nom a l’expressió. Tots els que heu fet campana les últimes dècades us heu lliurat d’una bona!

Recupera el programa 'Déu n’hi do' amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.