Enlaces accesibilidad
Vocabulari

Diverses maneres d’insultar en català

  • Si hem d'insultar algú, fem-ho en català
  • Cagabandúrries i afaitapagesos són dues opcions molt vàlides

Per
Quatre insults en català i el seu significat
Shalana, presentadora de Déu n'hi Do

Quan s’ha d’insultar a algú, normalment es fa en castellà o anglès. Però si es volgués fer en català, quines opcions hi hauria? La Shalana dona opcions i explica el seu significat

"Colla de pixapins…". Quan diuen Pixapins es refereixen a tots aquells barcelonins que surten de la ciutat per anar a passar el cap de setmana a altres comarques de Catalunya, com la Cerdanya. "És un mica sòmines, no?". Quan diuen sòmines es refereixen a algú encantat, mancat d’agilitat mental. "Ets un napbuf". En aquest cas s'estarien dirigint a un nen baixet o de poca alçada. "Aquell és un pelacanyes". I quan diuen pelacanyes es refereixen a una persona pobra, que no és important.

Altres insults en català podrien ser els següents.“Ets un penques”. Amb la paraula penques es refereixen a una persona desvergonyida, amb molta barra i aprofitada. “Colla de sapastres…”. En aquest cas es refereixen a algú que fa la feina malament i de qualsevol manera. “És un putxinel·li”. Quan diuen putxinel·li es refereixen a una persona manipulable, un titella. “Que tanoca arribes a ser…”. I en aquest cas s’estrien referint a un babau, curt de gambals, un ximple.

Més insults en català. Algú “nyicris” és una persona que és poca cosa. Un “pòtol” és una persona mandrosa. Un “tros de quòniam” és un ximple, un babau. I un “carallot” és un encantat.

I què seria una persona “ganàpia”? Doncs una persona adulta que fa coses pròpies d’un infant. I un “cagabandúrries”? Una persona covarda. I un “afaitapagesos”? Doncs una persona aprofitada. I una persona “galifardeu”? Una persona “galifardeu” és una persona traïdora

Estarem d’acord que sempre és millor ser ben parlat, però si en algun cas extrem els necessitem per parar-li els peus a algú, insultem en català. No hi esteu d’acord?

Recupera el programa 'Déu n’hi do' a RTVE Play Catalunya amb la Shalana.