Enlaces accesibilidad
Etimologia

Quin és l'origen de l'expressió "perdre oli"?

Per
Perdre oli: Una expressió que s'ha d'eliminar
La Shalana al programa 'Déu n'hi do' parla sobre l'expressió "perdre oli"

Dir que un noi perd oli al segle XXI és força censurable. Bàsicament perquè l’expressió perdre oli és una manera de mofar-se d’un noi o d’un home que "té pluma"… Però és innegable que això de perdre oli fa anys i panys que es diu. De la mateixa manera que fa anys i panys que vivim en una societat homòfoba.

Els romans ja eren una mica homòfobs. I és aquí, a l'època dels romans, on trobem l’origen de l'expressió perdre oli. Resulta que en aquella època els homes que feien serveis de prostitució a altres homes es lubricaven "la cigala" amb oli d’oliva. Per això, quan tornaven d’un servei, a vegades es veia com es hi regalimava l’oli per les cuixes. Es veia com perdien oli, literalment.

Per tant, per als romans, els homes que perdien oli eren els que treballaven com a prostituts per a altres homes, eren els qui feien treballs homosexuals. El concepte perdre oli anava lligat a l’homosexualitat masculina. I, per aquest motiu, l’expressió va passar a fer-se servir per designar homes que, tirant molt d’estereotips, semblaven homosexuals per la seva feminitat.

Tens el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.