Enlaces accesibilidad
Contaminació

A l'Àrea Metropolitana de Barcelona es podrien evitar més de 4.000 morts a l'any seguint les recomanacions de l'OMS

Per
La contaminació ha estat l'objecte de recerca del nou estudi de l'Institut de Salut Global
La contaminació ha estat l'objecte de recerca del nou estudi de l'Institut de Salut Global

Sabies que si l'àrea metropolitana de Barcelona complís amb les recomanacions de l'OMS es podrien evitar cada any més de 4.000 morts? La contaminació ha estat l'objecte de recerca del nou estudi de l'Institut de Salut Global. Aquest ha analitzat 857 ciutats europees i ha revelat que les emissions procedents del trànsit, els habitatges i el sector agropecuari són les que més contribueixen a la mortalitat associada a la contaminació atmosfèrica. Barcelona es troba el número 157 de les ciutats estudiades i té uns nivells de contaminació dues vegades per sobre del límit recomanable.

Les emissions del trànsit i els habitatges són les principals causes de mort associades a la contaminació | Anna Bañeres

Partícules generades en l'àmbit domèstic: molt contaminants

Les xifres mostren que la font que més contribueix a la mortalitat associada a partícules fines (PM2,5), són les emissions generades pels habitatges. De mitjana aquestes representen el 22,7% del total; seguides de les quals es deriven de l’activitat agrària (18%); la indústria (13,8%), el transport (13,5%), el sector energètic (10%), les fonts naturals (8,8%) i el transport marítim (5,5%).

“Encara que al nostre estudi no hem desglossat les fonts específiques de les emissions de cada sector, sí que sabem gràcies a la literatura científica que la major part de les partícules generades en l'àmbit domèstic es deuen a la crema de biomassa i carbó per a calefacció i, en menor mesura, a sistemes basats en combustibles fòssils per a generar calor i aigua calenta i a les cuines de gas”, explica Sasha Khomenko, primera autora de la recerca.

Alhora, ha apuntat que l'increment en els preus dels combustibles fòssils i les polítiques de mitigació del canvi climàtic han portat a un augment de l'ús de biocombustible.

El fet que es tracti de productes d'origen natural no significa que no siguin nocius per a la salut

Pel que fa a l'agricultura, ha recordat que la ramaderia intensiva és una important font de partícules que es generen sobretot a partir de l'amoníac present en els purins dels animals i també a través de l'ús de determinats fertilitzants. "Es tracta d'una font de contaminació que es dispersa des del seu lloc d'origen i es desplaça cap a les ciutats que es troben en la proximitat" asseguren.

El transport: responsable de la mortalitat per NO2

La recerca ha analitzat per separat l'impacte del diòxid de nitrogen (NO2), un gas que es genera en els processos de combustió. Ha conclòs que en aquest cas, el sector del transport és el major responsable, representant el 48,5% del total. Altres sectors amb una aportació considerable són la indústria, amb una mitjana del 15%, el sector energètic, amb un 14,7%, els habitatges (10,3%) i el transport marítim (9,7%).

“Es requereixen mesures més valentes per a reduir dràsticament la contaminació i les morts associades al trànsit, que continua sent la principal font d'emissió” ha considerat Mark Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal.

Barcelona també supera la recomanació de diòxid de carboni establerta per l'OMS. Segons l'estudi si situa entre les primeres deu ciutats europees amb més contaminació.

Amb tot, els experts han assegurat que la recerca ha evidenciat que existeix una gran variabilitat entre les diferents ciutats estudiades. Així, han indicat que atès que cadascuna té les seves particularitats i les seves pròpies fonts de contaminació de l'aire, les estratègies per a millorar la qualitat del mateix haurien de ser específiques per a cada context local.