Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 26 de juny de 2023 | Estabilitzat l'incendi forestal del Pont d'Armentera

  • S'ha constituït la Taula Nacional de l'Aigua, on Aragonès ha insistit en la necessitat de preparar possibles escenaris
  • Comencen les queixes pels talls per obres a la línia 4 del metro de Barcelona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Un incendi forestal aquest dilluns al Pont d'Armentera (Alt Camp)
Un incendi forestal aquest dilluns al Pont d'Armentera (Alt Camp)

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la constitució de la Taula Nacional de l'Aigua al Palau de Pedralbes. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha encapçalat la creació d'aquesta iniciativa, on ha insistit que Catalunya ha d’estar preparada per afrontar noves possibles situacions de sequera.

Deixem enrere un cap de setmana marcat per la calor. Diumenge ha estat el dia més càlid de l'any. A Vinebre, a la Ribera d'Ebre, el termòmetre ha marcat 40,9 graus. És la primera població que arriba i supera els 40 graus aquest any.

Estabilitzat l'incendi de massa forestal al Pont d'Armentera. Hi han treballat 52 dotacions de Bombers i ha creat unes 22 hectàrees.

Primer dia laborable amb els talls a la línia 4 del metro de Barcelona per dur a terme les obres de millora de la via. Alguns usuaris s'han queixat: "Per culpa dels talls he hagut d'agafar quatre línies diferents", explica un testimoni, que assegura que hi ha molta gent i amb els talls "encara se n'acumula més".

Notícies avui, a Catalunya: 26 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:28

    25 persones van morir ofegades l'any 2022 a les platges catalanes

     

    Són dades publicades per Protecció Civil. 25 persones van morir l'any passat ofegades a les platges catalanes, una xifra que supera en 4 persones l'enregistrada el 2021. La gran majoria de víctimes van ser homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. Les xifres les ha fet públiques Protecció Civil en un document en què crida a extremar la prudència a les platges davant un estiu que preveu d'afluència massiva de banyistes. A banda dels ofegaments a les platges també van morir 13 persones a piscines, 5 més que el 2021. Protecció Civil demana a la gent gran que prengui precaucions a les platges i als adults responsables de menors que en tinguin especial cura i vigilància a les piscines per evitar accidents i ofegaments.

  • 18:16

    Els Premis Princesa de Girona s'entregaran a Caldes de Malavella

     

    Els Reis Felip VI i Letizia presidiran l'entrega dels Premis Princesa de Girona a Caldes de Malavella. En concret, l'acte es farà el proper 5 de juliol a l'Hotel Camiral, segons ha informat la Fundació Princesa de Girona. D'aquesta manera, els Reis tornen a la província, després de cinc anys d'absència. L'última vegada que Felip i Letizia van visitar les comarques gironines va ser el 2018, a l'entrega dels premis que es va fer al Mas Marroch de Vilablareix. De fet, en aquella edició també hi va haver un acte a l'hotel Camiral, on se celebrarà aquest any la cerimònia. 

  • 18:01

    Estabilitzat l'incendi al Pont d'Armentera

     

    L'incendi que crema al Pont d'Armentera a l'Alt Camp des d'aquest dilluns al migdia ha estat donat per estabilitzat pels Bombers cap a tres quarts de sis de la tarda. Fins a 53 dotacions del cos d'emergències, de les quals 12 aèries, han treballat en el succés. De bon principi els Bombers explicaven que hi havia un nucli urbà a uns 400 metres del flanc esquerre de l'incendi, no afectat perquè el foc propagava en sentit contrari. No hi ha hagut ordre de confinament. Posteriorment s'informava que el cap de l'incendi havia topat amb uns camps de conreu. En un principi s'havia dit que el foc havia començat en terrenys agrícoles, però després s'ha constatat que el foc ha propagat bàsicament en zona forestal.

  • 17:45

    Desallotgen l'estació de plaça Catalunya de Barcelona per una amenaça de bomba en un comboi que ha resultat falsa

     

    L'estació de trens de plaça Catalunya de Barcelona s'ha desallotjat per ordre policial aquest dilluns poc després de les cinc de la tarda després que els cossos de seguretat hagin rebut una amenaça de bomba en un comboi provinent de Viladecavalls. La gestora de la infraestructura, Adif, ha indicat que, també per ordre policial, s'ha interromput la circulació de les línies R1, R3 i R4 del nucli de Barcelona a plaça Catalunya. A banda, s'ha tancat la parada de metro de la línia L1 en aquest punt de la ciutat. Un cop els cossos policials han explorat el comboi s'ha comprovat que l'amenaça era falsa i s'ha ordenat la represa del servei.

  • 17:10

    Mor ofegat un home de 80 anys a una platja de Creixell

     

    Un home de 80 anys ha mort ofegat aquest dilluns a la platja del Club Nàutic de Creixell, al Tarragonès. Els cossos d'emergències han rebut l'avís a les 14.47 hores per part d’un testimoni, que ha alertat que havien tret l’home de l’aigua i que estava inconscient. El servei de socorrisme de la platja ha fet les primeres actuacions de salvament i els efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han continuat amb les maniobres de reanimació que han resultat "infructuoses". En el moment dels fets onejava la bandera verda. Es tracta de la tercera víctima mortal a les platges catalanes en el període de campanya estival, iniciada el 15 de juny.

  • 16:50

    Més de 50 dotacions dels Bombers treballen en l'incendi del Pont d'Armentera

     

    Fins a 53 dotacions dels Bombers, de les quals 12 aèries, treballen aquest dilluns al migdia en un incendi al Pont d'Armentera. El nucli urbà que queda a uns 400 metres del flanc esquerre, on els Bombers concentren els esforços, no està afectat perquè el foc propaga en sentit contrari. De moment no hi ha ordre de confinament. El cap de l’incendi ha topat amb uns camps de conreu. De fet, l’incendi ha començat en uns terrenys agrícoles i després ha passat a massa forestal. Els Bombers han rebut l’avís a les 12.21 hores. Protecció Civil ha activat en estat d’alerta el pla Infocat per l’incendi. Segons les primeres estimacions dels Agents Rurals, el foc afecta aproximadament 18 hectàrees, la majoria d’elles forestals.

  • 13:37

    El MUCE denuncia que s'han deixat de cobrir 22.800 places aquest curs per manca de docents a les borses

     

    El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa AMPAs, sindicats i entitats del sector educatiu, denuncia que des de l'inici del curs 2022-2023 s'han deixat de cobrir 22.882 places de substitucions per la manca de docents a les borses de treball. Segons han detallat aquest dilluns, la falta de personal s'ha notat especialment a l'educació secundària i les especialitats tècniques de Formació Professional (FP), en àmbits com matemàtiques, química o informàtica. Davant d'això, demanen a Educació que els substituts es contractin anualment i que el màster de formació del professorat sigui públic i gratuït. "És un fet que tensiona el sistema i degrada l'atenció educativa", ha criticat Ingrid Chavarria, portaveu del MUCE.

  • 13:00

    El Govern capta el 15,4% dels fons europeus Next Generation de tot l'Estat i en mobilitza el 70 % del total. 

     

    El Govern ha captat 3.420,4 milions d'euros dels fons Next Generation, en concret del mecanisme de Recuperació i Resiliència, que és la "peça angular", en paraules de la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, dels recursos provinents de la Unió Europea. La xifra representa un 15,4% del total de recursos que té l'Estat.

    D'aquests diners la Generalitat fins al maig ha rebut 2.845,7 milions d'euros (83% del total), dels quals ha mobilitzat 1.984,6 milions d'euros. La xifra suposa que fins al moment l'executiu ha mobilitzat un 70% dels recursos que té disponibles, segons les dades presentades aquest dilluns. La consellera Mas admet "preocupació" per si es posen en perill "projectes estratègics" per la gestió de l'Estat i per si les eleccions del 23-J provoquen més "lentitud" en el desplegament dels recursos.

  • 13:32

    26 dotacions dels Bombers treballen en l'incendi al Pont d'Armentera

     

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un incendi que s'ha declarat al Pont d'Armentera. El cos ha rebut l'avís a les 12.21 h i els efectius concentren els seus esforços en el flanc esquerre del foc. A hores d'ara, sobre el terreny hi ha 26 dotacions, de les quals 19 són terrestres i els altres 7 mitjans, aeris.

  • 12:22

    Aragonès fa una crida al consens per "construir de nou les bases i els usos" de l'aigua

     

    El president del Govern, Pere Aragonès, ha fet una crida al consens per "construir de nou les bases i els usos" dels recursos hídrics a Catalunya i millorar la "resiliència" del territori davant futurs episodis de sequera. Ho ha dit en l'acte de constitució de la Taula Nacional de l'Aigua. "El principal problema que tenim com a país és la sequera" ha recordat el cap de l'executiu, que ha dit que no és un fet "conjuntural", sinó una adversitat a la qual cal fer front "amb mesures a curt, mig i llarg termini". 

  • 12:06

    7 anys i 3 mesos d'internament pel menor acusat de participar en un robatori en un bingo a Tortosa

     

    El jutjat de menors de Tarragona ha acordat l'internament en règim tancat durant 7 anys i 3 mesos per al menor acusat de participar en un robatori en un bingo a Tortosa, on va morir una treballadora de l'establiment. 

  • 11:13

    El Govern multa Ferrovial per la mala gestió del telèfon d'emergències 112

     

    La Generalitat ha multat Ferrovial durant catorze mesos seguits per la mala gestió del telèfon d'emergències 112. Des del mes de febrer de 2022 fins al mes de març de 2023, l'executiu català ha fet pagar a la concessionària 68.200 euros. Les sancions estan relacionades amb incompliments de procediments, errors greus, poca qualitat i sobretot una atenció inadequada en el servei de traducció d'idiomes. En aquest sentit, un dels principals problemes ha sorgit quan persones que no parlaven català ni castellà han contactat amb el 112 per comunicar una urgència, i no han pogut ser ateses perquè no hi havia traductors disponibles, un aspecte que està regulat per contracte.

  • 10:47

    La Generalitat es persona com acusació popular en el cas Vallejo 

     

    La Generalitat es persona com acusació popular en el cas de les tortures de la policia franquista a Carles Vallejo a Via Laietana. Ho ha explicat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que argumenta que el govern ho fa "en defensa de la ciutadania per fets delictius que afecten drets fonamentals".

  • 10:27

    Primers talls a l'L4 del metro de Barcelona i primeres queixes d'usuaris

     

    Aquest dilluns ha estat el primer dia laborable amb talls parcials a la línia 4 del metro de Barcelona per unes obres de manteniment que s'allargaran fins a finals d'agost. Els usuaris han encarat amb certa resinació les interrupcions del servei: "Per culpa dels talls he hagut d'agafar quatre línies diferents", explica en Carlos, un veí de Sant Martí. "Hi ha molta gent i amb els talls encara se n'acumula més", comenta. Tot i que TMB ha desplegat aquest dilluns un gran nombre d'informadors per evitar confusions, en alguns moments s'acumulaven usuaris que buscaven com fer un transbord o agafar el transport alternatiu de bus que substituirà el tram de Bogatell a Verdaguer fins al 25 d'agost.

  • 10:00

    Els Bombers reprenen la recerca de la dona arrossegada pels aiguats del 13 de juny.

     

     

    26 dotacions de bombers reprenen les tasques de recerca de la dona desapareguda a la riuada d'Ullastrell.  S'han establert dues zones d'operacions: la nord, al voltant de Viladecavalls, i la sud, que repassarà la part meridional del riu Llobregat. Els equips d'emergències treballen amb la hipòtesi que la dona podria estar enterrada entre el material que va arrossegar l'aigua o enredada entre branques i matolls al llarg del riu Llobregat. 

  • 9:30

    Més de 82.000 places perquè infants i joves gaudeixin de colònies o casals. 

     

     

    Aquest dilluns centenars d'infants comencen els casals. Per aquest estiu, la Fundació Catalana de l’Esplai ha ofert 82.000 places amb 1.100 tandes d'activitats per a nens i joves. S'ofereixen campus de biologia marina, d'intel·ligència artificial, i fins i tot un campus de drons.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El cap de llista de l'Espai CiU per Barcelona a les eleccions generals, Roger Montañolaha criticat la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, i l'acusa de fer una política "filocupaire" amb "molt de xou i poca cosa pràctica". Muntañola ha assegurat que no votaria Junts per defensar una proposta electoral "molt radical" si el PDeCAT no es presentés: "Amb Nogueras m'assemblo com un ou a una castanya. Al Congrés, ella feia soroll i Bel pactava". Per Montañola, que s'ha declarat Pujolista, el seu grup vol recuperar una manera de fer política a Madrid per Catalunya que ha quedat orfe amb la desaparició de Convergència. 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 26 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Primer cap de setmana d'estiu amb botigues obertes i rebaixes: el sector té bones previsions.

     

     

    La campanya s'allargarà dos mesos i els descomptes poden arribar al 80 %. El sector té bones previsions i calcula que, cada ciutadà es gastarà uns 90 euros de mitjana. Les rebaixes també impliquen la contractació de personal de reforç, un 15% més que en anys anteriors. 
     

  • 8:10

    Cap de setmana marcat per la calor.

     

     

    A Vinebre, a la Ribera d'Ebre, el termòmetre ha marcat 40,9 graus. És la primera població que arriba i supera els 40 graus aquest any. Un episodi de calor intensa que afecta tot del territori. 

  • 8:05

    Constitució de la Taula Nacional de l'Aigua al Palau de Pedralbes.

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, encapçalarà a creació d'aquesta iniciativa que té per objectiu esdevenir un espai de debat sobre els usos de l'aigua en el context de canvi climàtic.