Enlaces accesibilidad
Mossos d'Esquadra

Montserrat Escudé demana no abordar la violència masclista des de la seguretat

  • La portaveu dels Mossos d'Esquadra defensa mesures estructurals per combatre la violència masclista
  • Sosté que la "concentració" de violacions grupals amb menors a Badalona podria passar "en algun altre municipi"

Per
Cafè d'idees - Montserrat Escudé demana no abordar la violència masclista des de la seguretat

Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d'Esquadra, defensa mesures estructurals per combatre la violència masclista: "L'abordatge no pot ser des d'un punt de vista de la seguretat, s'ha demostrat no eficaç al 100%", ha dit sobre una "xacra" que no s'atura. I és que Catalunya suma 151 mortes des de 2008, quan es comença a comptabilitzar. Escudé demana treballar amb allò que té a veure amb valors i el respecte cap a la integritat física, moral i sexual, amb tot allò que té a veure amb la prevenció.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, adverteix sobre la "xifra oculta" d'homicidis de violència de gènere: només 1 dels 4 d'aquest any tenia denúncia prèvia, després de l'assassinat d'una dona a Cornellà presumptament a mans de la seva parella. "És un indicador claríssim que l'abordatge en aquests àmbits, com en altres formes de violència, no pot ser des d'un punt de vista de la seguretat", ha insistit, afegint que també ho indiquen les enquestes de victimització.

Agressions sexuals entre menors a Badalona

Els Mossos investiguen vuit violacions grupals entre menors a Badalona des del juliol passat. Els autors són un jove de 18 anys i 20 menors, dels quals 4 han participat en més d'un cas i 13 són inimputables. Així, la responsable apunta que el vector de tot plegat és que pràcticament tots són menors. Alhora, destaca la "certa dificultat" en les investigacions policials, ja que els casos s'han portat des d'unitats diferents, tot i estar sota la tutela de la Unitat Central d'Agressions Sexuals.

La portaveu policial destaca que hi ha hagut una "concentració temporal" d'aquests casos, els quals tenen un "alt ressò", amb "costos emocionals i del dia a dia". Tot i això, podria passar "en algun altre municipi". "El grau de participació no en tots els casos és igual", amb característiques diferents des del punt de vista penal, ha afegit.

Per això, demana una reflexió. "Els elements de socialització primària no han funcionat, no han estat capaços de protegir aquests joves. Aquestes violències demostren nuls valors", ha sostingut Escudé.

No estigmatitzar i no desfocalitzar

La portaveu dels Mossos també ha remarcat que les violències grupals amb menors no tenen només a veure amb una variable, ja que són "transversals i de valors", i ha rebutjat estigmatitzar. "Parlar d'ètnies, nacionalitats o situació socioeconòmica... no es pot fer aquest abordatge. Estaries focalitzant-te en una característica, quan les violències sexuals estan normalitzades i generalitzades", ha argumentat.

Preguntada sobre els 13 menors inimputables de les agressions de Badalona que són del mateix barri, insisteix en un abordatge que no sigui des del punt de vista de la seguretat, sinó en una estratègia "transversal" i "polièdrica". Això no obstant, defensa la tasca de Mossos en aquest sentit, fent prevenció: "Badalona ha fet un esforç a nivell d'escoles", i se seguirà en el pròxim curs escolar des de la policia.

Escudé també demana no "desfocalitzar" perquè les agressions sexuals en grup són un 4% del global d'agressions sexuals. "Evidentment, hem de parlar d'agressions sexuals en grup", però "no podem desfocalitzar", ja que també es donen "en altres contextos i amb altres variables". A més, "continuaràs mantenint o perpetuant aquell relat de terror en el qual són grups d'homes que surten a la nit de cacera, quan això no és així".

Des d'un punt de vista global, la reacció de la família del jove d'entre 14 i 18 anys "dependrà molt del tipus de família". N'hi ha que "agraeixen la tutela"; però d'altres amb situacions més complicades "la intervenció és més complexa".

Preguntada sobre una legislació més dura per aquests casos amb menors inimputables, "qualsevol millora que pugui ajudar serà benvinguda". Això no obstant, descarta un ingrés en un centre de protecció i ho deixa en mans del que "decideixi la ciutadania", a través del Congrés dels Diputats.