Enlaces accesibilidad
Les reserves d'aigua, estables

Les últimes pluges continuen fent pessigolles als pantans

  • El pantà de Sau i Oliana creixen tímidament entre un 3 i 6% i les comparatives demostren aquesta petita revifada
  • La resta de pantans es mantenen o segueixen perdent reserves d'aigua

Per

COMPARATIVA DEL PANTÀ DE SAU ENTRE MITJANS D'ABRIL I MITJANS DE MAIG | EMILI VILAMALA

Les últimes pluges han estat molt irregulars en el territori. La primera quinzena de maig, de fet, ha estat força seca en àmplies zones de Ponent i del sud. Per exemple al Pla de Lleida hi ha poblacions com Alguaire o Alfarràs on no ha plogut en el darrer mes. Una situació totalment oposada és la que trobem al nord-est de Catalunya i als cims del Pirineu on les últimes 3 setmanes han estat força humides.

Entre 60 i 90 litres al nord-est

Diverses poblacions d'Osona, la Selva, però també del Vallès Oriental i del Maresme, s'han acumulat entre 60 i 90 litres durant la primera quinzena del mes de maig. Fins i tot, les precipitacions més abundants, en forma de neu per damunt dels 1.600 m, s'han donat en alguns cims del Pirineu, per tant, a les capçaleres dels rius. Destaquen els 128 litres a Lac Redon, 123 a Certascan, 123 a Certascan, 80 a Núria o 132 a Ulldeter, la capçalera del riu Ter que alimenta l’embassament de Sau.

 Precipitació acumulada de l'1 al 15 de maig

Sau i Oliana creixen tímidament, mentre la resta baixen o es mantenen

El pantà de Sau ha guanyat 3 punts en les últimes 3 setmanes, i ja torna a superar el 10% de la seva capacitat. Oliana també s'ha beneficiat de les últimes pluges augmentant el seu volum en un 6%. En canvi, els últims ruixats han tingut poc ressò sobre la resta d'embassaments que s'han mantingut estables, per tant, les pluges han servit per no fer-los perdre més reserves. Fins i tot, altres pantans han continuat baixant com és el cas del de Susqueda, la Llosa del Cavall, Sant Ponç o Foix que han perdut entre un 1 i 4% durant les últimes setmanes. Així doncs, els últims ruixas han servit per remullar el terreny. La propera tongada de ruixats del cap de setmana, es podria trobar amb un territori més humit i, per tant, l'aigua que caigui probablement s'aprofitava molt més en els pantans. Seria molt bona notícia.

 Variació dels embassaments en 3 setmanes (%)