Enlaces accesibilidad
Ratxa de ruixats, però no arreu

Més de 100 litres als cims del Pirineu i primers camps reverdits

  • Les últimes tongades de ruixats i tempestes comencen a fer-se notar en alguns sectors del territori
  • Des de principi de maig, s'acumulen més de 100 litres en alguns cims del Pirineu, entre 60 i 90 litres a Osona i la Selva i no cau ni una gota a Ponent

Per

Comparativa entre el 21 d'abril i el 14 de maig a Seva (Osona) | @Anskari76

L'episodi de xàfecs irregulars dels últims dies comencen a tenir ressò en alguns indrets del territori. La primera tongada de ruixats generals va arribar el passat 29 d'abril a bona part de Catalunya. Des de llavors, gairebé cada dia, s'ha complert aquella dita de "pel maig, cada dia un raig". De fet, durant 9 dels 14 dies que portem de maig, poc o molt, la pluja ha acabat afectant algun punt del territori.

A Ponent, ni una gota i més de 100 litres a les capçeleres

Les precipitacions no han arribat a tot arreu i, on ho ha fet, no han caigut de la mateixa manera. Per exemple, al Pla de Lleida hi ha poblacions com Alguaire o Alfarràs on no cau ni una gota des de mitjans d'abril i els camps continuen assecant-se.

El panorama desolador que es viu a Ponent contrasta amb el que trobem al nord-est de Catalunya i a alta muntanya. Alguns cims del Pirineu i, per tant, les capçaleres dels rius, és on més precipitació s'ha acumulat des de principi de maig, amb 128 litres a Ulldeter, 112 a Lac Redon o 107 a Certascan.

La verdor torna en alguns sectors

Si ens centrem en zones més baixes i poblades, a Osona i la Selva trobem poblacions on ja sumen entre 60 o 90 litres aquest mes de maig. És el cas d'Anglès amb 79 litres, Vic amb 73 o Santa Coloma de Farners amb 68 litres. Una pluja que ha estat molt beneficiosa pel territori, sobretot pels camps i boscos. A Seva (Osona) alguns camps han passat d'estar gairebé secs a finals d'abril, a reverdir després de les últimes pluges.

Tercer cap de setmana amb dinamisme primaveral

L'última tongada de xàfecs i tronades s'ha viscut aquest últim cap de setmana, el tercer amb notable dinamisme primaveral. Ahir diumenge, les precipitacions van escombrar dues àrees de Catalunya. A les comarques del Pirineu i Prepirineu on es van recollir entre 10 i 20 litres, fins i tot amb neu que va emblanquinar les muntanyes per damunt dels 1.800 metres. I a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i sud de Girona, durant la tarda es van acumular entre 5 i 10 mm. En tota la jornada, es van comptabilitzar més de dues-centes descàrregues elèctriques i, després del pas de la tempesta, l'arc de Sant Martí va aparèixer en molts indrets de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un cop més, la pluja va fer el salt a les comarques de Ponent.