Enlaces accesibilidad
Permacultura

Un fertilitzant amb closques d'ou

Aprofita les restes d'ou per fer un bon fertilitzant pel teu hort segons aquest remei d'agricultura coreana

  • La Mireia explica molts trucs per mantenir un hort ecològic domèstic al seu canal de YouTube 'La Tanina'

Aquesta setmana el 'Va de Verd' tracta sobre la permacultura, a RTVE Play Catalunya

Per
Va de Verd - Un fertilitzant amb closques d'ou

'Va de verd' es fa ressò d'un remei molt comú a l'agricultura tradicional coreana per nodrir la teva planta del calci que necessita. És tan senzill com introduir closques d'ou a la terra, però no de qualsevol manera. Ho explica la Mireia, la biòloga que hi ha darrere del canal de YouTube 'La Tanina', on dona pautes per cultivar un hort domèstic.

Va de Verd - Un fertilitzant amb closques d'ou - Veure ara

Malgrat que immensa majoria de la closca d'ou és carboni de calci, per si sol no pot ser absorbit directament per les plantes perquè no es dissol amb aigua. El doctor Jeff Gillman va fer un experiment molt interessant, en el qual va bullir per un llarg temps peles d'ou en aigua i després les va mantenir en remull durant 24 hores. Va mesurar els valors de calci en els litres d'aigua abans i després de l'experiment i va comprovar que dels 2.000 mil·ligrams de calci inicials que hi havia en les peles d'ou només un 0,2%, és a dir, quatre mil·ligrams de calci havien migrat de les peles a l'aigua. És a dir, pràcticament res. De fet, hi ha jaciments arqueològics de gairebé 200 anys d'antiguitat on s'han trobat peles d'ou pràcticament intactes. Això ens demostra que si encara bullint i remullant completament submergides aquestes peles en aigua no s'aconsegueix solubilitzar el calci, per molt que plogui, que canviïn les temperatures i altres, en el sòl tampoc se solubilitzarà aquest calci per si mateix.

Com fer un bon ús de la closca d'ou per a les plantes

Així doncs, per tal que la planta aprofiti les propietats de la closca de l'ou s'ha de transformar el carbonat càlcic en acetat de calci, i d'aquesta manera sí que es pot aplicar com a fertilitzant. El procés és senzill: es trituren les closques d'ou, es torren en una paella, es posen en un pot amb vinagre i es deixa reposar una setmana. Aquesta tècnica s'anomena "WSC", abreviatura de calci soluble en aigua en anglès, i es fa servir en la permacultura.

Amb el "WSC" estem aportant a les nostres plantes una de les millors fonts de calci ecològiques i absorbibles pels cultius que podem fer.