Enlaces accesibilidad
Funció pública

Desgavell a les oposicions de la Generalitat

  • La consellera Laura Vilagrà compareixerà al Parlament per explicar les irregularitats i incidències detectades
  • Funció Pública convoca una reunió d'urgència i obre la porta a repetir algunes proves i revisar protocols
  • Els sindicats exigeixen solucions ràpides més enllà de les disculpes als afectats

Per
Rètol a l'entrada de la seu on s'ha fet la trobada entre el Govern i els sindicats
Rètol a l'entrada de la seu on s'ha fet la trobada entre el Govern i els sindicats

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, compareixerà voluntàriament al Parlament per donar explicacions per les irregularitats a les oposicions convocades aquest dissabte. Eren les més importants de l'última dècada i havien de servir per estabilitzar plantilles a l'Administració catalana. Unes 13.500 persones s'havien inscrit per aspirar a una de les 1.825 places que sortien a concurs.

La Generalitat es disculpa pel desgavell a les oposicions

Vilagrà ha anunciat aquest diumenge la seva compareixença a petició pròpia després els dos principals grups de l'oposició, el PSC-Units i JxCat, demanessin explicacions pel "caos" i el "desgavell" a les proves. La consellera s'ha reunit amb els sindicats per analitzar la situació, ha advertit que l'executiu no assumirà el cost del contracte de l'empresa externa pels "incompliments flagrants" i també ha obert la porta a repetir "en el menor temps possible" els exàmens on es puguin constatar més irregularitats. En aquest sentit, el Govern està recollint informació i obrirà una bústia per rebre les incidències apreciades per les persones que s'examinaven.

Un cúmul de despropòsits

Segons van denunciar diversos sindicats, des del primer moment es van registrar retards, es van arribar a cancel·lar exàmens i es va violar l'anonimat de les proves. És en aquests casos que el Govern obre la porta a repetir-les però les separa de les que sí que es van desenvolupar amb normalitat.

La licitació feta a una empresa externa per gestionar el procés ascendeix a 1,4 milions d'euros. La consellera de la Presidència ha explicat que es va optar per subcontractar el servei perquè molts dels que feien les proves eren normalment persones que feien vigilància en processos de selecció. En tot cas, ha remarcat que en cap cas es seguirà amb els serveis de l'empresa subcontractada, que creu que va cometre "incompliments flagrants" del contracte.

Els sindicats volen solucions ràpides

Els sindicats que formen part del grup de treball d'estabilització en el marc de la mesa general de negociació de funció pública, IAC-CATAC, CCOO i UGT, s'han reunit aquest diumenge amb la consellera Vilagrà i han dit que s'ha constituït un gabinet de crisi, que es reunirà dimecres. Les organitzacions reclamen el retorn de les taxes com a indemnització per a les persones afectades.

Greus incidències a les oposicions de la Generalitat | CLARA ONTAÑÓN

Esperen que en dues setmanes el Govern decideixi què fer amb els processos on es van detectar irregularitats i que aquelles proves que eventualment s'hagin de repetir es tornin a fer abans de l'estiu. Tot i coincidir amb el Govern que la principal responsabilitat és de l'empresa externa i que és ella la que ha d'assumir els costos derivats de les irregularitats, apunten que ja havien denunciat l'externalització del servei i lamenten l'absència de personal de Funció Pública que hauria pogut ajudar a resoldre els problemes.