Enlaces accesibilidad
Situació extrema

La calor ataca les escoles i instituts abans d'hora

Per
En alguns casos, s'ha a arribat als 44ºC a les aules
En alguns casos, s'ha a arribat als 44ºC a les aules

Amb l'arribada de les onades de calor i les pujades de temperatures extremes, Salut ha decidit activar la fase 1 del Pla d'Actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor el 15 de maig. Aquesta data arribar un mes i mig abans del que és habitual per segon any consecutiu i s'allargarà fins més enllà del 30 de setembre. El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha argumentat que l'objectiu és "minimitzar les conseqüències" de l'augment de temperatures.

Al pla, dotat amb més de 10 milions d'euros, s'analitzaran les dades de mortalitat per detectar possibles increments que puguin derivar-se de l'augment de la temperatura. Balcells ha reconegut que aquest estiu a la primavera els ha agafat "una mica de sorpresa". A més, ha recordat que enguany han de vigilar el doble a causa del context de sequera extrema i preveuen un estiu "complicat".

Situació insostenible a les escoles

Un dels col·lectius més perjudicats per les onades de calor són les escoles i instituts, que en la majoria de casos han de fer classe durant moltes hores seguides a temperatures insostenibles. La portaveu del sindicat de professorat USTEC-STEs a Lleida, Rosa Aguilar, ha explicat que en alguns casos han arribat a estar a 44°C a les aules. "Enguany esperem arribar als 45°C", explica Aguilar, que afegeix que no sap com hauran "d'afrontar les onades aquest curs".

Les onades de calor afecten les escoles i instituts

La portaveu del Govern, Patríca Plaja, va anunciar que el Departament d'Educació està desplegant un pla d'actuacions als centres educatius per pal·liar els efectes de les onades de calor. Entre les accions hi ha l'enviament massiu de ventiladors als centres que ho necessitin, però Aguilar assegura que aquest "són insuficients".

Solucions a les aules

El professorat proposa la possibilitat de canviar finestres, posar aires condicionats o planificar i construir espais més verds a les escoles. "Posarem tendals, buscarem refugis climàtics dins del centre, com la biblioteca o l'aula de psicomotricitat, entre d'altres", assegura Aguilar. Tot i això, reivindiquen que aquestes solucions són "pedaços" i que en una situació de canvi climàtic com aquesta "s'han de planificar actuacions" que fa molt de temps que demanen. "No es poden canviar els centres d'un dia per l'altre, però s'ha de planificar més i amb més temps", assegura Aguilar.

Episodi de calor extrema amb xifres superiors als 30ºC

A més, els canvis a llarg termini podrien ser una solució per les temperatures extremes tot l'any, no només a l'estiu. El secretari territorial de la demarcació de Lleida del Sindicat de professors de Secundària (ASPEPC-SPS), Ramon Panadés, assegura que a Lleida el fred a l'hivern també és extrem. Panadés afegeix que, sigui per calor o per fred, sovint és "impossible" fer classe dins del centre amb normalitat.

Recomanacions durant les onades de calor

Els canvis de temperatura i increments cada vegada més recurrents són un problema greu per la salut i poden, fins i tot, ser mortals. Els experts asseguren que la calor altera l'organisme i desequilibra els mecanismes de compensació del cos, fet que provoca cansament extrem i altres problemes derivats. És per això que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha remarcat la importància de l'autoprotecció, especialment entre les persones més vulnerables.

Les recomanacions per prevenir els efectes de la calor s'activen abans d'hora

Algunes de les recomanacions que inclou el pla van dirigides a la ciutadania de forma directa, com hidratar-se sovint amb aigua. També han recordat la importància d'intentar quedar-se a casa durant les hores de més calor i sortir només durant les primeres hores del matí o quan el sol vagi marxant. "Un consell molt específic és la proximitat cap a les persones més vulnerables, des del seu entorn social i des de l'atenció sanitària", explica Balcells.