Enlaces accesibilidad
MWC23

El Mobile dona el tret de sortida marcat per la visita del rei Felip VI i el retorn del públic asiàtic

Per
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyen el rei Felip VI a la inauguració del Mobile World Congress
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyen el rei Felip VI a la inauguració del Mobile World Congress

Un any més l'acte d'inauguració del Mobile World Congress ha estat marcat per les diferències polítiques. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no han rebut el rei Felip VI aquest dilluns, com ja va passar el diumenge durant el sopar oficial de benvinguda al congrés. Els polítics catalans, però, sí que s'han sumat a la comitiva d'autoritats posterior i han participat de la fotografia de família amb el monarca.

El Mobile Word Congress torna a Barcelona amb la inauguració presidida pel rei Felip VI | Climent Sabater

Durant el matí, Felip VI ha visitat el recinte de Fira de Barcelona a Gran Via i ha fet un recorregut pels estants de les tecnològiques Orange, Vodafone i Telefònica. Després, s'ha desplaçat al Palauet Albéniz, on és previst que esmorzi amb una dotzena d'empreses del sector. I és que, després de tres anys marcats per la pandèmia, aquesta edició del Mobile ha arrencat amb força gràcies al retorn a la normalitat i, sobretot, del públic asiàtic.

Aragonès i Colau tornen a plantar el Rei

El rei Felip VI ha arribat al recinte de Fira Barcelona envoltat de personalitats polítiques, com el president espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera, Nadia Calviño; el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat; l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i el cap de l'oposició i primer secretari del PSC, Salvador Illa.

El 6G, el metavers o la realitat virtual: els factors claus del Mobile World Congress 2023 | Àlex Cabrera

Entre aquests, però, no s'hi trobava el president de la Generalitat, com era d'esperar. Aragonès ha arribat a les instal·lacions de Fira al voltant de les nou del matí i ha entrat dins del pavelló sense esperar l'arribada del president del govern espanyol i el monarca Felip VI. L'alcaldessa de Barcelona tampoc hi era, però Colau sí que ha acabat donant la mà al rei a l'estand del MWCapital.

Aquesta situació ja es va produir el diumenge a la nit. Durant el sopar oficial de benvinguda als assistents al MWC, celebrada al Museu Nacional d'Art de Catalunya, tant Aragonès com Colau han evitat situar-se en la fila d'autoritats que han rebut al monarca a la seva arribada a l'accés nord del recinte. Així ho van fer també en les dues últimes edicions del Mobile com a mostra de rebuig a la monarquia.

Retorn del públic asiàtic

El tret de sortida del Mobile ha estat marcat també pel retorn dels assistents asiàtics, després que la pandèmia i les restriccions sanitàries provoquessin que no poguessin sortir dels seus països i, per tant, venir a Europa. Així, el congrés de telefonia mòbil més gran del món va arrencar diumenge amb la zona d'arribades de la T1 de l'Aeroport del Prat plena de congressistes carregats amb maletes.

El retorn a la normalitat s'ha fet notar també entre els centenars de congressistes del Mobile que aquest dilluns s'acumulaven a les portes del recinte. El clima era d'optimisme davant una cita que espera acostar-se als rècords del 2019, quan el saló va arribar a reunir 100.000 assistents. En total, s'esperen 80.000 congressistes, que també omplen hotels, apartaments i restaurants. La seva visita suposa un impacte econòmic de 350 milions d'euros.

Aragonès es reuneix amb el comissari europeu Breton

El president de la Generalitat s'ha trobat amb el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, en el marc del Mobile World Congress. Segons fonts de la Presidència, han parlat dels reptes econòmics actuals, de l'evolució dels projectes de xip europeu basats a Catalunya i com generar més benestar a la ciutadania a través de la digitalització. Precisament aquest últim és un dels objectius del Govern. Ho ha destacat Aragonès en la inauguració de l'estand Catalonia al saló.

Retrets entre Colau i Calviño

La jornada també ha estat marcada pels retrets entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño. La primera acusa la també ministra d'Economia de ser "insensible" per haver-li retret que demani la regulació dels lloguers al sopar del Mobile World Congress. Calviño ha dit després que el compromís de l'executiu en matèria d'habitatge és ferm.