Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 27 de febrer de 2023 | Incendi a una nau industrial a Sant Boi de Llobregat

  • Pere Aragonès i Ada Colau tornen a evitar saludar-se públicament amb Felip VI al MWC
  • Laura Borràs declara com a principal acusada en el judici de la Institució de les Lletres Catalanes
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Incendi a una nau industrial de Sant Boi de Llobregat
Incendi a una nau industrial de Sant Boi de Llobregat

L'actualitat d'aquest divendres passa per la inauguració oficial del Mobile World Congress a Fira de Barcelona encapçalada pel rei Felip VI, el president de la Generalitat, Pere Aragonès i l'alcaldessa Ada Colau. Aragonès i Colau no han rebut al rei Felip VI, tal i com va passar diumenge al sopar oficial de benvinguda. En canvi, sí han participat en la fotografia de família amb el monarca.

Al TSJC, la líder de Junts per Catalunya, Laura Borràs, presta declaració com a principal acusada en el judici per l'adjudicació dels contractes de la Institució de les Lletres Catalanes. La presidenta suspesa del Parlament ha afirmat que tots els contractes passaven per l'aval de l'administradora de la institució abans de fer els pagaments.

La baixada dràstica de les temperatures i les precipitacions en forma de neu durant la matinada ha deixat una estampa nevada a molts indrets del prelitoral català. El Tibidabo o Collserola han vist com la neu agafava després de 4 anys sense fer-ho. Altres indrets que han vist la nevada han estat Terrassa, Sabadell o Matadepera.

Aquesta tarda s'ha declarat un incendi a Sant Boi de Llobregat on ha cremat una nau industrial de cautxú. Hi han treballat 20 dotacions dels Bombers, no hi ha hagut ferits i s'ha estabilitzat a les sis de la tarda.

Resum avui, a Catalunya: 27 de febrer de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:11

    El MWC premia Martin Cooper

     

    Cooper va ser el primer inventor del telèfon mòbil l'any 1973. En un acte amb representants de la Fira de Barcelona i l'organització de la cita, l'enginyer ha agraït el reconeixement rodejat de persones que immortalitzaven el moment amb aparells de darrera generació. A més de co-dissenyar el primer terminal, Cooper figura com l'autor de la primera trucada mòbil de la història.

     

    Segons ha destacat l'organització del Mobile, la va dirigir a l'empresa Bell Laboratories AT&T, una companyia de la competència que perseguia la mateixa fita. Acompanyat de la seva esposa, ha rebut el premi celebrant el futur del sector que aquesta setmana reunirà a 80.000 persones a Barcelona.

  • 19:27

    Les pantalles plegables millorades, el plat estrella del Mobile World Congress 2023

     

    El Mobile World Congress presenta innovacions pel que fa al 5G, la intel·ligència artificial i el metavers, però no dona l'esquena a la presentació de nous terminals. Hi ha hagut una presentació a nivell mundial de la xinesa HONOR. També l'asiàtica OPPO ha portat a Barcelona el seu nou mòbil plegable.

  • 19:27

    Les pantalles plegables millorades, el plat estrella del Mobile World Congress 2023

     

    El Mobile World Congress presenta innovacions pel que fa al 5G, la intel·ligència artificial i el metavers, però no dona l'esquena a la presentació de nous terminals. Hi ha hagut una presentació a nivell mundial de la xinesa HONOR. També l'asiàtica OPPO ha portat a Barcelona el seu nou mòbil plegable | Àlex Cabrera

  • 19:07

    L'Observatori contra l'Homofòbia demana depurar responsabilitats pel cas Sallent

     

    L’Observatori Contra la Homofòbia (OCH) ha demanat depurar responsabilitats pel cas de l’adolescent de Sallent que es va treure la vida la setmana passada i per l'estat greu de la germana bessona després de llançar-se pel balcó. Ho ha dit el seu president, Eugeni Rodríguez, que també ha obert la porta a portar el cas per la via judicial si no reben una resposta per part de la directora de l'Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació, amb qui s’han posat en contacte recentment.

     

    “Hem demanat una investigació i que s’obri un expedient, si s’escau”, ha detallat, “si responen de forma deficient anirem al Contenciós Administratiu o a la Fiscalia”.

  • 18:22

    Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi d'una fàbrica a Sant Boi de Llobregat

     

    Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi d'una fàbrica a Sant Boi de Llobregat. L'avís s'ha rebut cap a dos quarts de cinc de la tarda. En la nau, siutada al carrer de la Riera Roja, han cremat pneumàtics i no hi havia treballadors a l'interior. A causa de la columna de fum, s'ha realitzat un confinament preventiu als barris propers dels municipis de Sant Boi de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

     

    L'incendi s'ha declarat a la nau de reciclatge de productes de cautxú i no ha afectat façanes de cap nau adjacent. Cap persona ha resultat ferida. Hi han treballat unes 20 dotacions dels Bombers. 

  • 18:08

    Les cues i aglomeracions tornen al Mobile World Congress

     

    "És com en els millors anys previs a la pandèmia". Així és com la majoria d'assistents del Mobile World Congress descrivien l'ambient al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona el primer dia del congrés. Les cues i les aglomeracions han tornat als passadissos del recinte, on la realitat virtual o el metavers han desbancat les últimes novetats en dispositius de telèfons mòbils.

     

    El prototip de taxi virtual de la sud-coreana SK Telekom, el plató immersiu de Telefónica, o els vehicles de Segway-Ninebot han atret la curiositat dels congressistes.

  • 18:05

    Evolució favorable de l'incendi d'indústria a Sant Boi de Llobregat

     

    Segons han informat Bombers, la intensitat de les flames ha minvat, així com la densitat de la columna de fum. Les tasques d'extinció segueix amb 20 dotacions dels Bombers de la Generalitat juntament amb els de Barcelona. 

  • 17:11

    Protecció Civil activa la prealerta del Pla PROCICAT per un incendi a Sant Boi de Llobregat

     

    Un incendi a una nau industrial a Sant Boi de Llobregat ha fet activar el nivell prealerta del Pla PROCICAT i s'ha ordenat el confinament preventiu als barris propers. Segons ha informat Protecció Civil, hi treballen 14 dotacions dels Bombers de la Generalitat i de Barcelona per extingir el foc. No hi ha ferits i es desconeixen les causes de l'incident.

  • 16:59

    Barcelona activa l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar

     

    Davant les previsions meteorològiques i l'increment de l'alçada de les onades, l'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'alerta del Pla Bàsic d'Emergències Municipal per mal estat de la mar. Hi ha una probabilitat alta que les onades superin els 2,5 metres. Aquesta situació posa en perill les persones i el mobiliari. Es recomana a la ciutadania que augmenti la precaució i eviti accedir a les platges. Així mateix, es recorda la prohibició d'accedir als espigons i d'entrar a l'aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges.

  • 16:15

    Segon intent de desnonament fallit a una família amb tres menors a Tarragona

     

    El jutjat d'instrucció de primera instància número 4 de Tarragona ha suspès temporalment el desnonament d'una família amb tres fills menors d'edat previst per avui al barri de Torreforta a Tarragona. Ara, el jutge els ha donat la pròrroga d'un mes. Es tracta del segon intent de la immobiliària Divarian per fer fora al Youssef i la seva família d'un pis que ocupen des del 2015, després que li atorguessin un grau de discapacitat que li impedeix treballar, segons han explicat membres del Sindicat d'Habitatge de Tarragona. Des de fa tres anys, el Youssef està a l'espera que l'ajuntament li faciliti un pis de lloguer social.

  • 15:36

    Reoberta la C-55 a Abrera després d'un accident amb 16 ferits lleus
     

     

    La carretera C-55 s'ha reobert "totalment" aquest dilluns al seu pas per Abrera sobre les 15.18 hores després d'un accident amb un camió, un autobús i un turisme implicats que ha deixat 16 persones ferides: 15 lleus i una menys greu. La carretera ha estat tallada durant tot el matí en els dos sentits de la marxa. Vuit dels afectats s'han traslladat al CUAP Sant Andreu; dos ferits més a l'Hospital de Bellvitge; altres dos a l'Hospital Sant Boi; dos més a l'Hospital Moisès Broggi, i els dos restants a l'Hospital de Martorell (Barcelona).

  • 15:10

    Aragonès i el comissari europeu Breton es reuneixen coincidint amb el MWC

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha trobat aquest matí amb el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, amb qui ha coincidit al Mobile World Congress. Segons fonts de la Presidència, han parlat dels reptes econòmics actuals, de l'evolució dels projectes de xip europeu basats a Catalunya i com generar més benestar a la ciutadania a través de la digitalització. Precisament aquest últim és un dels objectius del Govern. Ho ha destacat Aragonès en la inauguració de l'estand Catalonia al saló.

  • 14:39

    Un pare de la Ràpita denuncia que el seu fill adolescent es va intentar suïcidar per les burles rebudes a l'institut

     

    Un pare de la Ràpita ha denunciat a través de les xarxes socials que el seu fill de 15 anys es va intentar suïcidar la setmana passada llançant-se des d'un quart pis arran de les burles rebudes a l'institut on estudiava. Segons Josep Gual, el seu fill es troba hospitalitzat i ha hagut de fer front a diverses intervencions quirúrgiques des que es va precipitar d'una altura de catorze metres patint diverses fractures de cames, braços, costelles i vèrtebres. En la seva carta d'acomiadament, el jove, que pateix un cert grau d'autisme i té dificultats per relacionar-se, va explicar que no tenia ganes de viure en un món "on la mala gent és aplaudida i les persones sensibles, nobles i de bon cor sempre tenen les de perdre".

  • 14:01

    Sánchez es reuneix amb Meta, Orange i Cisco per tractar les seves inversions a Espanya

     

    El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la primera jornada del Mobile World Congress per reunir-se amb els directius de Meta, Orange i Cisco i tractar les seves inversions planejades al país. El director d'Operacions de Meta, Javier Oliván, i el president d'Assumptes Globals de Meta, Nick Clegg, han reafirmat el compromís inversor de la companyia a Espanya.

  • 13:44

    Aliança històrica al sector de les telecomunicacions: 21 grans operadors s'uneixen per millorar l'accés a les xarxes

     

    En el marc del Mobile s'ha presentat una aliança històrica al sector de les telecomunicacions. 21 grans operadors de tot el món s'han unit per millorar l'accés a les xarxes. Això ajudarà als desenvolupadors a implementar més serveis i a competir amb altres empreses que ja dominen el mercat de les aplicacions.

  • 13:15

    Els pèrits de Laura Borràs posen en dubte les proves que l'incriminen

     

    Durant la seva declaració, els pèrits contractats per Borràs asseguren que un dels discs durs inclosos a la causa es van modificar i en responsabilitzen directament els Mossos. Argumenten que l'original no es correspon amb el dels informes policials. Amb aquesta prova s'intenta desacreditar els mails on la presidenta de Junts dia a un altre dels acusats que fes els pressupostos com si fos professional o àudios en els quals demanava que l'avisessin si tornaven a aparèixer els Mossos per la Institució. Per la seva banda, la Guàrdia Civil insisteix que en cap cas es va modificar el contingut de l'ordinador d'Isaías Herrero, on es van trobar els mails.

  • 12:55

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, molesta per les paraules de Nadia Calviño sobre la llei d'habitatge

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha mostrat el seu rebuig a les paraules de la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, sobre la política d'habitatge. Calviño havia acusat Colau de "llançar pilotes fora" a l'hora de buscar altres "responsables" per a la gestió d'habitatge. La cap del govern municipal ha respost, molesta i sorpresa, i ha dit que Calviño "hauria de saber que la política d'habitatge no és una simple frase, com ella ho ha definit". I ha recordat que el president espanyol, Pedro Sánchez, "es va comprometre" amb Colau "fa 5 anys a Barcelona a fer aquesta regulació".

  • 11:20

    Els comuns amenacen a trencar l'acord de pressupostos si hi ha "un sol euro" pels macroprojectes

     

    El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha advertit que la seva formació donarà per trencat l'acord pressupostari amb el Govern si, com a resultat d'una esmena parcial de JxCat, es destina diners als macroprojectes com el Hard Rock, l'ampliació del Prat o el Quart Cinturó del Vallès. Mena ha valorat positivament la manifestació que va tenir lloc ahir a Sabadell (Barcelona) en contra de la construcció de la B-40 que va aconseguir reunir més de 4.000 persones. "Que serveixi d'avís a navegants per als quals volen introduir macroprojectes per la porta de darrere", ha dit referint-se a JxCat. 

  • 11:47

    El rei Felip VI visita el Mobile World Congres acompanyat del president espanyol, Pedro Sánchez

     

    El rei Felip VI ja ha visitat el recinte de Fira Barcelona a Gran Via, on se celebra el Mobile World Congress. Ha visitat els estants de les tecnològiques Orange, Vodafone i Telefònica. Ara es desplaçarà al Palauet Albéniz, on és previst que esmorzi amb una dotzena d'empreses del sector. El monarca ha estat acompanyat del president espanyol, Pedro Sánchez, amb qui s'ha fet la tradicional fotografia de benvinguda. En la inauguració també han participat el president català, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que, com és habitual, no han participat en la rebuda.

  • 11:16

    El retorn del públic asiàtic marca la nova edició del Mobile World Congress

     

    El congrés de telefonia mòbil més gran del món va arrencar ahir diumenge amb el gruix d'assistents. Un públic que va estar marcat pel retorn dels asiàtics després que la pandèmia i les restriccions sanitàries provoquessin que no poguessin sortir dels seus països i, per tant, venir a Europa. Així, la zona d'arribades de la T1 de l'Aeroport del Prat s'ha omplert de congressistes, molts d'ells asiàtics, carregats amb maletes. 

  • 10:50

    La borrasca Juliette tenyeix de blanc Collserola i el Tibidabo

     

    Les nevades han arribat aquest dilluns a cotes baixes en el litoral i prelitoral de la costa central de Catalunya, entre les quals destaquen la de la serra de Collserola i el Tibidabo, punts elevats del massís del Garraf i a la zona del Vallès (Barcelona). El Servei Català de Trànsit (SCT) ha dit en un tuit recollit per Europa Press que estan tallades les carreteres BV-4031 a Coll de la Creueta (Girona) i la BV-4024 en Xalet Coll de Pal (Barcelona).

  • 10:23

    Núria de Gispert defensa Borràs: "Tothom ho feia"

     

    L'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, defensa que el fraccionament de contractes era una "pràctica habitual" en el moment on van passar les presumptes irregularitats de Laura Borràs a la Institució de les Lletres Catalanes. "Tothom ho feia. Per què Laura Borràs", ha dit sobre la "persecució política". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que es buscava la forma que fos legal, però es podien cometre irregularitats administratives. I critica que se suspengués a la presidenta del Parlament.

     

    La portaveu nacional de Demòcrates de Catalunya assenyala la "falta de lideratges" després del Procés i creu que el president Aragonès és un bon gestor, però li manca aquest lideratge. L'expresidenta del Parlament de Catalunya reclama restablir la figura de Jordi Pujol com a Molt Honorable.

  • 10:16

    Llibertat per al conductor que va atropellar a dos vianants en la C-31 al Vendrell (Tarragona)



    El conductor d'una furgoneta que va atropellar a dos vianants en la C-31 al Vendrell (Tarragona) ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar aquest dissabte a disposició judicial, segons han explicat fonts policials a Europa Press.
    Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís de l'accident sobre les 14.46 hores, i el conductor, de 38 anys, va ser detingut en el lloc dels fets després de donar positiu en drogues.  Efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) van traslladar als dos vianants en estat crític fins a l'Hospital Bellvitge de Barcelona i l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

  • 10:00

    Aquest dilluns Vox presenta la seva moció de censura contra el govern espanyol.

     

    El candidat serà l'economista Ramon Tamames. La iniciativa podria entrar en la mesa del Congrés aquest mateix dimarts i cop es comprovi que les condicions es compleixen, passarà a la presidenta de la cambra, Meritxell Batet perquè acabi de definir el dia. Des del govern espanyol apunten al PP i que farà finalment en la votació. Segons el ministre d'agricultura, si no voten en contravol dir que estan aliats amb VOX. 

  • 9:30

    Pere Aragonès i Ada Colau tornen a evitar saludar el Rei al MWC

     

    El Rei Felipe VI ha arribat passades les 9.30 al Mobile World Congress per encapçalar la inauguració de l'esdeveniment, que té lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona fins dijous. L'han rebut el president del Govern, Pedro Sánchez; el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, i el president de Fira de Barcelona, Pau Relat. Uns metres més enrere els esperaven diverses autoritats, entre les quals no hi havia ningú de la Generalitat, sinó que el president Pere Aragonès i els consellers Laura Vilagrà, Roger Torrent i Josep Gonzàlez-Cambray han entrat al recinte minuts abans de l'arribada del Rei i de Sánchez.

  • 9:00

    PREVISIÓ DEL TEMPS | Dilluns d'enfarinades fins a la costa, fred intens, vent i mala mar.

     

    El temporal que ens deixa la Borrasca Juliette es notaran fins aquest dimarts i després el temps millorarà. La neu ha arribat fins a punts de la costa aquesta matinada. Al prelitoral s'han arribat a acumular fins a 7 centímetres de neu a l'Observatori Fabra de Barcelona.

    <

  • 8:20

    JUDICI A LAURA BORRÀS | Es reprèn el judici per les presumptes irregularitats a la institució de les lletres catalanes amb la declaració de Laura Borràs.

     

    La jornada en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya començarà amb una prova pericial informàtica amb agents de la Guàrdia Civil i dos perits contractats per la defensa de Borràs, entre ells Emilio Hellín al qual el tribunal va admetre tot i que la Fiscalia va demanar rebutjar-lo per la seva condemna, en 1982, a 43 anys de presó per l'assassinat de la militant del Partit Socialista dels Treballadors Yolanda González.  A continuació serà el torn de l'interrogatori a Borràs, que el seu defensa va demanar deixar per a la fase final del judici, una vegada exposades totes les proves, a diferència dels també acusats Isaïes H. i Andreu P., que van declarar al principi del judici i van confessar.

  • 8:18

    Arrenca una nova edició del Mobile World Congress

     

    Ahir, ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van participar en la rebuda a Felip VI. El Rei i Pedro Sánchez també han destacat Barcelona com a capital de la tecnologia. Per Felip Sisè l'edició d'enguany serà la de la recuperació malgrat els temps encara difícils. El president del Govern, de la seva part i en referència a la relació entre la Moncloa i la Generalitat, ha posat l'accent en superar les diferències amb col·laboració i diàleg, diu, per fer de la política una acció útil.

  • 8:00

    Protecció Civil de la Generalitat manté activada la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per nevades (Neucat)

     

    Hi ha previsió de nevades en el litoral i el prelitoral central de Catalunya, sobretot a les comarques de Tarragona. Durant aquesta matinada, en alguns punts s'han acumulat entre tres i cinc centímetres de neu, com per exemple a Begues (Barcelona) o en l'observatori Fabra de Barcelona.