Enlaces accesibilidad
Artesania

L'art amb vidre que va inspirar als germans Roca

  • El vidre és un material infinitament reciclable amb moltes possibilitats
  • La dissenyadora, Lucia Bruni, l'any 2016, va ser l'encarregada de formar als germans Roca en upcycling d’ampolles
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - Lucia Bruni, objectes de disseny amb vidre reciclat

Lucia Bruni és una dissenyadora d'artesania italiana, establerta a Montgat, que es dedica a la creació de peces úniques a partir de materials reciclats, especialment ampolles de vidre. A través de la seva empresa, Lucirmás, busca donar un nou valor a materials que altrament serien considerats com a residus.

Llicenciada en Belles Arts a Itàlia, la carrera de Bruni va fer un gir després d'anar-se'n a viure a Barcelona i de ser seleccionada per al Premi Medalla AdiFad el 2006. Des d'aleshores al seu taller crea una fusió entre disseny, artesania i sostenibilitat. La seva feina s’inspira en la natura i en les formes i textures que aquesta proporciona, i ho aplica a les seves creacions. El resultat són peces úniques i estètiques, que alhora serveixen com a recordatori de la importància de la sostenibilitat.

Donar una nova vida al vidre sense reciclar-lo

Treballar de forma sostenible és un dels pilars del projecte de Lucia Bruni. La tècnica que utilitza per a fer les seves peces és l’upcycling o reciclatge creatiu que, a diferència del reciclatge habitual, no necessita destruir les ampolles abans de fer-ne un altre producte, reduint al màxim l’impacte ambiental del procés.

Intento aprofitar les característiques estètiques de l’ampolla i ampliar les seves qualitats

“Intento aprofitar les característiques estètiques de l’ampolla i ampliar les seves qualitats”, explica Bruni a 'Fet a mà'. El material per crear els seus objectes el treu de negocis locals de restauració o de clients que li porten recipients que tenen valor sentimental i del que volen mantenir en forma d’art. A això se li suma que tot el procés per a la fabricació ha estat creat per ella, que n’ha optimitzat els processos al màxim, per minimitzar l’impacte ambiental.

L'art de Lucia Bruni a Fet a mà

L'art de Lucia Bruni a Fet a mà RTVE Catalunya

Mestra dels Germans Roca

Un dels projectes dels quals Bruni se sent més orgullosa és col·laboració que va tenir amb els germans Roca el 2016, que consistia en la creació, organització i gestió del taller encarregat de dissenyar peces a partir de vidre. En aquest taller no només es fa upcycling d'ampolles sinó que, amb la maquinària que disposen poden reparar altres estris com plats i copes. Descobreix més sobre aquest projecte al capítol ‘El retorn’ a RTVE Play Catalunya.