Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 16 de gener de 2023 | Alerta per forts vents i neu fins als 600 metres al Pirineu

  • ERC i el PSC es retreuen mútuament el bloqueig de la negociació dels pressupostos després de la reunió d'aquest cap de setmana
  • Els Mossos investiguen una nova agressió sexual durant la matinada a la platja del Somorrostro a Barcelona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Alerta per forts vents i neu fins al 600 metres al Pirineu
Alerta per forts vents i neu fins al 600 metres al Pirineu

L'actualitat d'aquest dilluns 16 de gener passa pels pressupostos de la Generalitat pel 2023. Després d'un cap de setmana en el que Pere Aragonès i Salvador Illa han encapçalat sense èxit les negociacions, segueix l'intercanvi de retrets entre Esquerra i PSC. Des de Bilbao, Illa ha advertit que les seves propostes com el Hard Rock o l'ampliació del Prat tenen el suport del territori. Els republicans consideren que es busca dilatar la negociació perquè no hi ha esculls pressupostaris.

La jornada s'ha encetat amb el temporal de vent amb cops de fins a 100 quilòmetres per hora. Aquest dimarts s'espera que s'intensifiqui i s'ha activat el pla Alfa en el nivell 2 a 15 comarques per risc d'incendi. Tot plegat coincideix amb la baixada sobtada de les temperatures que facilita que es pugui veure la neu a partir dels 600 metres d'altitud.

Els Mossos investiguen una nova agressió sexual aquesta matinada a la platja del Somorrostro a Barcelona. A la noia, l'han trobat inconscient i ha estat traslladada a l'Hospital Clínic.

Aquest dilluns comencen a sancionar els radars propers a zones escolars a Barcelona. L'inici d'any no ha estat precisament gaire bo pel que fa als accidents de trànsit. A les carreteres catalanes han perdut la vida 10 persones en 15 dies.

En clau cultural, l'escriptora Andrea Genovart ha guanyat el vuitè Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb el seu debut com a escriptora, ‘Consum preferent’. Per la seva banda, l'Institut del Teatre, celebra el seu 25 aniversari enfocat en la reparació i creació de nous espais i protocols contra l'assetjament sexual després dels casos que van sortir a la llum l'any passat.

RESUM AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:10

    Els Bombers reben una quarentena d'avisos fins a les 18h

     

    Els Bombers han rebut fins a les sis de la tarda d'aquest dilluns una quarantena d'avisos relacionats amb l'episodi de vent que afecta Catalunya. La majoria han estat per retirar arbres caiguts o assegurar elements inestables de façanes. La major part de les actuacions s'han fet a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, però segons puntualitza el cos d'emergències, no n'hi ha hagut cap de greu.

  • 18:14

    El preu de la bombona de butà baixa 1 euro 

     

    La bombona de gas butà de 12,5 quilograms baixa fins a situar-se en 17,67 euros. Segons Facua, la rebaixa suposa un retrocés del 5% en comparació amb el mes de novembre i la segona caiguda consecutiva. Amb aquest preu, la bombona ja val menys que abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna. De fet, la bombona costava 17,76 euros al gener de l'any passat (la invasió russa va arrencar al febrer) i des d'aquell moment va començar una pujada sostinguda que no es va frenar fins al novembre. 

  • 18:09

    Metges de Catalunya demana a Salut mesures 'contundents i concretes' perquè la reunió de dimecres eviti la vaga

     

    El sindicat Metges de Catalunya demana al Departament de Salut que la trobada que tindrà lloc aquest proper dimecres per tractar la convocatòria de vaga de facultatius dels proper 25 i 26 de gener, sigui una 'veritable reunió de negociació de les reivindicacions plantejades'.

     

    Metges de Catalunya expressa també a través d'un comunicat la voluntat de negociar amb 'responsabilitat, honestedat i rigor'  i 'tantes vegades com sigui necessari', amb Salut per trobar resposta als greus problemes de sobrecàrrega assistencial i falta de personal que afecten el col·lectiu mèdic.

  • 17:57

    Protecció Civil demana precaució pel vent i activa en estat d'alerta el pla Procicat pel fort onatge

     

    Protecció Civil demana extremar les precaucions per l'episodi de vent que afecta Catalunya i ha activat també en estat d’alerta el pla Procicat per fort onatge. Ha informat que les darreres actualitzacions de les previsions indiquen que demà dimarts el vent generalitzat s'intensificarà, per la qual cosa ha decidit mantenir en fase d'alerta el pla Vencat.

     

    Es preveuen ratxes de més de 70 km/h pràcticament a tota la comunitat i especialment a la Catalunya Central i al litoral i prelitoral central i de Tarragona. Aquest fenomen anirà acompanyat de nevades al Pirineu i un descens de les temperatures de cara a dimecres.

  • 17:52

    Salut confia a poder desconvocar aquesta vaga a la reunió de dimecres.

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, assegura que van a la reunió d'aquest dimecres amb Metges de Catalunya amb la predisposició de diàleg i que estan esperançats d'arribar a un acord.  El sindicat convocant de la vaga dels sanitaris pels dies 25 i 26 de gener adverteix que la reunió va tard, ja que la vaga està convocada des del mes de novembre passat, però reiteren el seu compromís i també la voluntat de diàleg. Les exigències del sindicat són: més personal, i una millora salarial pels professionals sanitaris.

  • 17:41

    Aquest dilluns han començat a sancionar els 17 nous radars fixos de Barcelona 

     

    Fins ara, s'avisava els infractors, però no eren multats. Des d'aquest dilluns, els vehicles que superin el límit de velocitat són ja multats. 12 dels radars estan situats en zones escolars, on la velocitat màxima és de 30 km/h. Els altres són a punts de la ciutat considerats de risc, on es limita la velocitat a 50 km/h. Durant dues setmanes, per tal de reforçar la informació a la ciutadania, hi haurà informadors avisant de la presència dels radars i de la importància de respectar els límits de velocitat. 

  • 17:38

    Renfe instal·la equips de videovigilància intel·ligents en 22 estacions de Rodalies.

     

    El projecte té un pressupost de 8,7 milions d'euros per Catalunya, i té per objectiu millorar la seguretat dels usuaris. Aquest nou sistema permet recopilar imatges a temps real per oferir un millor servei als passatgers, però sempre respectant estrictament la normativa de protecció de dades. També es podran detectar amb més facilitat incidents relacionats amb la seguretat, com caigudes de persones a la via, o persones que intentin fer ús del transport sense pagar el bitllet. 

  • 16:58

    Des d'avui ja no es poden fer servir les targetes T-Casual adquirides l'any passat.

     

    Les targetes que han estat utilitzades encara que només s'hagi viatjat una vegada ja no serveixen. Sí que es poden bescanviar, fins el 31 de març, les que estiguin sense utilitzar, pagant la diferència de preu, que és de poc més de 3 euros. Ara, la T-Casual costa 11 euros amb 35 cèntims. La T-Casual és l'única targeta que no ha tingut bonificació de l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i, per tant, no s'ha mantingut la bonificació de l'Estat.
     

  • 15:00

    Els Bombers han rebut una trentena d'avisos relacionats amb el vent fins a les 14h

     

    La majoria d'aquests avisos han estat per retirar arbres caiguts o assegurar elements inestables de façanes. Protecció Civil demana extremar la prudència de cara a demà per l'episodi de fort vent generalitzat. El vent serà especialment intens, amb cops de més de 70 km/h, a la Catalunya Central i litoral, i al prelitoral de Barcelona i Tarragona.

     

  • 14:36

    El preu de la llum es desploma fins els 4,5 €/MWh

     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista es desplomarà aquest dimarts fins als 4,48 euros per MWh, la qual cosa suposa una caiguda del 61,74% en comparació amb els 11,71 euros/MWh d'aquest dilluns, així com el registre més baix en el que va de 2023.

     

    En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista se situarà aquest dimarts en 5,1 euros/MWh. El preu mínim, de 0,65 euros, es donarà entre les 04.00 i les 05.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 17,5 euros.

  • 13:30

    PRESSUPOSTOS | ERC acusa el PSC i Junts de "bloquejar per bloquejar" l'acord de pressupostos

     

    La secretaria general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, assegura que el PSC i Junts estan portant a terme un "bloqueig incomprensible" dels comptes catalans. Vilalta considera que "estem al mateix punt" i que "no hi ha esculls pressupostaris" que expliquin que se segueixi dilatant la negociació que considera que s'hauria de tancar aquesta mateixa setmana

  • 13:05

    Mor l'actriu italiana Gina Lollobrigida a l'edat de 95 anys

     

    Lollobrigida estava considerada com la musa indiscutible del cinema italià. Havia estat ingressada recentment a una clínica de Roma després de patir una fractura de fèmur el mes de setembre de l'any passat. Va nèixer a la localitat de Subiaco el 4 de juliol de 1927 i amb 20 anys es va traslladar a Roma on va iniciar els seus estudis de Belles Arts. 

     

    La intèrpret es va donar a conèixer al cinema italià dels anys 50 i va participar en més de 60 pel·lícules dirigides per Vittorio de Sica o John Houston, i es va coronar com un mite de la sensualitat mediterrània. Els seus últims anys també van estar marcats per les ruptures matrimonials i diversos judicis.

  • 12:42

    Les vendes a les grans superfícies catalanes creixen un 1,2% interanual al novembre

     

    Per grups de productes, els que més han crescut han estat els de l'alimentació, amb un 4,3%. La resta han caigut un 1,5%, el que no passava des de setembre de 2021. Si s'elimina l'efecte dels preus, l'índex recollit per l'Idescat ha caigut un 6,7% al novembre i les de l'alimentació han baixat un 7,3%. 

  • 12:40

    CCOO reivindica la pujada salarial del 3,75% per conveni

     

    El 2022 es va tancar amb l'acord a 30 convenis sectorials, que afecten 800.000 treballadors, que tindran un augment salarial mitjà del 3'75% segons CCOO. Uns convenis que són plurianuals, amb vigència de tres anys de mitjana, i que suposaran un increment salarial acumulat quasi del 10%.

     

    Segons el líder de Comissions Obreres, Javier Pacheco “un de cada tres treballadors han hagut de recórrer al conflicte per assolir els seus convenis col·lectius”. Amb tot, el sindicat denuncia que encara hi ha 40 convenis bloquejats que afecten més de 200.00 assalariats.

  • 12:40

    Andrea Genovart guanya el premi Anagrama de novel·la amb l'obra 'Consum Preferent'

     

    L'escriptora Andrea Genovart ha guanyat el vuitè Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb el seu debut com a escriptora, ‘Consum preferent’. 

     A la seva primera novel·la, Genovart s’interessa per la generació que voreja la trentena i que vol deixar enrere la joventut enmig de feines precàries i la culpa de formar part del primer món. Un text ambientat en la Barcelona actual, on es pateix per una comunicació humana que defineix com a incerta i fantasmal.

  • 11:49

    PRESSUPOSTOS | Salvador Illa manté la disposició a seguir negociant els pressupostos

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, ha tornat a allargar la mà a ERC per seguir negociant els pressupostos després que la trobada d'aquest cap de setmana no hagi servit per desencallar l'acord. Illa ha tornat a advertir que la seva proposta és d'un "tot" i ha posat en dubte la voluntat dels republicans de seguir negociant. El líder del PSC ha destacat que totes les seves propostes "tenen el suport territorial i al Parlament de Catalunya". En tot cas "si no veuen factible" donar suport al nostre punt de vista el senyor Aragonès té la responsabilitat de buscar el suport d'altre grups, ha indicat en una roda de premsa a Bilbao acompanyat del secretari general del PSE-EE, Eneko Andueza

  • 11:16

    Marea Blanca de Catalunya se suma a la vaga sanitària del 25 i 26 de gener

     

    Marea Blanca de Catalunya ha mostrat el seu suport a les jornades de vaga sanitària convocades el 25 i 26 de gener. "Ens animem a participar de les mobilitzacions convocades com la manifestació dia 25 a Barcelona, les diferents accions que es puguin realitzar en tot el territori el dia 26 de gener i la concentració en la plaça Sant Jaume de Barcelona el dia 28", ha informat el sindicat en un comunicat. La convocatòria està secundada per Metges de Catalunya i la Mesa Sindical de la Sanitat formada per CATAC-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC, Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Infermeres de Catalunya.

     

  • 10:54

    Un encertant a Sant Andreu de la Barca guanya més de 5,4 milions de 'La Primitiva'
     

    L'amo d'un bitllet de 'La Primitiva' validat a Sant Andreu de la Barca rebrà més de 5,4 milions d'euros en haver estat un encertant de Primera Categoria en el sorteig celebrat aquest diumenge, segons ha informat Loteries i Apostes de l'Estat.

    El bitllet guanyador ha estat validat en l'Administració de Loteries número 12.185 de Sant Andreu de la Barca, situada al carrer Catalunya. L'encertant de Primera Categoria va aconseguir 5+1 encerts.

  • 10:28

    El Mercat de la Boqueria comença les obres del nou paviment

     

    L'Institut Municipal de Mercats de Barcelona enceta aquest dilluns les obres per canviar el paviment del Mercat de la Boqueria. L'actuació es farà en dues fases de cinc setmanes cadascuna que provocarà el tancament de la meitat de les parades interiors en cada una d'elles. La previsió és que les obres puguin estar finalitzades el 26 de març. El pressupost és d'1,4 milions d'euros

  • 9:55

    Els metges reclamen més mans per afrontar la situació de col·lapse sanitari

     

    El delegat de Metges de Catalunya i internista de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Àlex Mayer, reivindica al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 la necessitat de reclutar més mans i millorar les condicions dels sanitarisLa vaga convocada pels propers  25 i 26 de gener, té com a objectiu precisament la millora de les condicions laborals dels professionals per evitar que "continuï l'abandonament del sistema públic i poder fer front a la situació de col·lapse" que assegura que pateixen l'atenció primària i els serveis d'urgències".

  • 09:30

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El conseller de Territori, Juli Fernández, defensa que el Govern està "una mica més a prop" d'aprovar els pressupostos: "Estem intentant construir escenaris".

     

  • 10:00

    VAGA EDUCACIÓ | El sindicat CGT també se suma a la vaga convocada al sector de l'ensenyament del 25 i 26 de gener.

     

     


    El sindicat acusa Educació d'"inoperància negociadora i nul·la voluntat" de revertir les retallades. Entre d'altres, ha criticat que no s'avança cap al 6% del PIB en educació, no es deroga el decret de plantilles, la democràcia als centres "brilla per la seva absència", el procés d'estabilització és "insuficient" i ha valorat com a insuficient la proposta dels sexennis. 

  • 8:45

    Nova agressió sexual a la zona de Somorrostro aquesta matinada. 

     

     

    Cap a les sis del matí, un testimoni ha vist parella en actitud íntima i ha requerit a la Guàrdia Urbana. Els agents han trobat la noia nua i inconscient i l'ha portat a l'Hospital Clínic. L'autor de la suposada agressió s'ha aixecat i ha marxat amb taxi. S'estan investigant els fets. 

     
  • 8:35

    VIOLÈNCIA MASCLISTA | Els col·lectius especialitzats en violència de gènere demanen al Govern mesures per prevenir i educar en aquesta matèria.

     

    Un reclam que arriba després que el ministeri de l'interior anunciés que volia potenciar l'ús de polseres de control pels agressors masclistes. A Catalunya, actualment, hi ha actives 38 polseres telemàtiques de protecció i a tot el país, prop de 3.000. Malgrat tot, només el 20 % dels casos de maltractament arriba als jutjats. Pels experts, treballar en la prevenció, focalitzar mesures també en l'agressor i destinar més recursos per a la vigilància i les forces de seguretat són claus per combatre aquesta xacra.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 16 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

  • 8:25

    ALERTA MAL TEMPS | Protecció Civil ha posat en alerta el Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat): la neu pot baixar fins als 600 metres al Pirineu.

  • 8:20

    GUERRA A UCRAÏNA | Nou bombardeig rus sobre una zona residencial a Zaporojie aquesta matinada.

     

    A Dnipro segueixen buscant 44 desapareguts entre les runes de l'edifici que un míssil va enfonsar dissabte: els morts són 30. l'Oleksandr Slyvchuk, analista del Centre de Diàleg Transatlàntic, explica que l'executiu ucraïnès se centra a buscar suports internacionals i destaca l'"enorme capacitat de destrucció" dels míssils russos.

  • 8:15

    ELECCIONS MUNICIPALS 2023 | Arrenca la cursa per l'alcaldia de Barcelona.

     

     

    L'ampliació de l'aeroport del Prat centra l'arrencada de la cursa per l'alcaldia de Barcelona. Tant PSC com Junts reclamen l'ampliació i de fet, Xavier Trias, assegura que no apostar per fer-ho seria un error. Per Ada Colau, Trias representa un model del passat perquè, diu, vol tornar a la ciutat de la contaminació i l'especulació.

    Quan falten quatre mesos pels comicis, cap candidat vol parlar de possibles pactes electorals.

     
  • 8:10

    PRESSUPOSTOS 2023 | es mantenen les diferències entre Esquerra i PSC.

     

     

    Després d'un cap de setmana en el que Pere Aragonès i Salvador Illa han encapçalat la negociació dels pressupostos, de moment, no hi ha acord. Pels socialistes catalans és imprescindible que el Govern es comprometi a desencallar macroprojectes com el Hard Rock o l'ampliació del Prat. Sobre aquesta negociació n'han parlat alguns dels alcaldables de Barcelona als tres tombs de Sant Andreu. 

     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 16 de gener de 2023. 

    Aquí pots consultar els continguts més destacats de la setmana passada.