Enlaces accesibilidad
Imatges de la nevada

La neu enfarina per "sorpresa" les valls del Pirineu

  • La nevada de primera hora de la tarda d'aquest dilluns ha deixat gruixos de 3 a 6 cm de neu a les valls de Pirineu, com a la Seu d'Urgell o Sort
  • Durant la tarda s'ha activat el Pla NEUCAT de Protecció Civil i ha estat necesari circular amb cadenes per diverses carreteres

Por

Parc del Segre de la Seu d'Urgell | ACN

La nevada de primera hora de la tarda d'aquest dilluns ha arribat a cotes inferiors als 700 metres. Ha estat una enfarinada "sorpresa", ja que la previsió era que la neu aparegués per damunt dels 1.200/1.500 metres. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en algunes valls s'han acumulat gruixos de 3 a 6 cm de neu, com a la Seu d'Urgell, Puigcerdà o Sort.

Imatges de l'enfarinada "sorpresa" a les valls del Pirineu

anterior siguiente
9 Fotos 1 / 9 ver a toda pantalla

Per què va nevar a cotes més baixes de les previstes?

La precipitació va ser en forma de neu fins al fons de moltes valls del Pirineu occidental. La raó de la baixada de la cota de neu, no prevista, va se perquè es va produir el fenomen de l'estrat isoterm.

Això passa per què després d'una entrada freda com la del cap de setmana, quan arriba un front càlid com el d’ahir, la cota de neu acaba sent molt variable depenent del sector, de la intensitat i de la durada de la precipitació, i sobretot en dies de poc vent que fa que no hi hagi barreja entre les capes d’ahir.

Penseu que quan el floc de neu entra en una zona amb temperatura positiva es comença a fusionar, inicia un procés de transformació en aigua. Per dur a terme aquest procés, necesita energía que treu del seu entorn, provocant un refredament de l’aire. Això provoca que el floc tingui la capacitat de penetrar fins a cotes molt més baixes del previst inicialment.

Activació del Pla NEUCAT i afectacions en el trànsit

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla especial d'emergències per nevades a Catalunya, el NEUCAT. Abans de les 8 del vespre, l'alerta ha estat desactivada.

La nevada ha afectat més d'una desena de carreteres de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Durant el vespre era necessari circular amb cadenes, segons el Servei Català de Trànsit, en 7 vies:

  • L-500 Barruera-Vall de Boí
  • C-28 Port de la Bonaigua
  • C-13 Sort-Esterri d'Àneu
  • C-13z Esterri d'Àneu
  • C-147 Esterri d'Àneu-Alt Àneu
  • L-504 Llavorsí- Lladorre
  • L-510 Tírvia-Alins

A l'N-230 entre Vilaller i Vielha és obligatori l'ús de cadenes i, a més està restringit el pas de vehicles de 3a categoria.

Els camions tenen restringida la circulació a l'N-260 per neu/ gel a la calçada a:

  • Sarroca-Pont de Suert
  • Ribera d’Urgellet i Baix Pallars

També hi ha plaques de gel o neu a la C-16 entre Urús i Bellver de Cerdanya i s'ha restringit el pas als vehicles articulats i als vehicles de tercera categoria.

Consells davant la situació de nevades

Des de Protecció Civil, es recomana als conductors molta prudència en la mobilitat per les comarques de l'Alt Pirineu i informar-se de l'estat de les carreteres abans de sortir de casa. Altres consells impliquen per tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria. També es demana evitar la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.