Enlaces accesibilidad
Cuina tradicional catalana

Estofat de vedella amb bolets de la Cerdanya

  • Sílvia Abril arriba a la Cerdanya per aprendre a cuinar un estofat de vedella amb bolets
  • La vedella dels Pirineus Catalans amb IGP, les patates o trumfes del bufet i uns bolets acabats de collir constitueixen els ingredients principals d'un plat que és un reflex del paisatge i clima de la comarca
  • Tots els programes de La Recepta Perduda disponibles a RTVE Play Catalunya

Per
La recepta perduda - Estofat de vedella amb bolets a La Cerdanya

L’estofat de vedella és un dels clàssics de la cuina tradicional catalana. És un plat calòric i contundent ideal per combatre el fred. Antigament, era un plat d'aprofitament que s'acostumava a cuinar amb la carn menys noble i dura de la vedella, que era la carn que se solien quedar a casa els ramaders perquè els hi costava més vendre, i s'acompanyava amb alguna verdura de temporada (patates, pastanagues, pèsols, bolets, etc.). L'estofat es cuina a foc lent, necessita un bon xup-xup per lligar tots els ingredients i per estovar la carn.

A la Recepta Perduda, la Sílvia Abril viatja fins a la Cerdanya on la Conxita Gau li ensenya a cuinar un estofat de vedella amb ingredients de proximitat i de primeríssima qualitat.

Els productes

Vedella dels Pirineus CatalansVedella dels Pirineus Catalans

La Vedella dels Pirineus Catalans és un producte amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP). A la Cerdanya les principals races que es crien són la raça bruna dels Pirineus, autòctona de la zona, i les races charolaise i limousine.

Les patates o trumfesLes patates o trumfes

Les trumfes, tal com li diuen a les patates a la zona, acostuma a ser un dels ingredients secundaris principals, un aliment barat, que abundava a la zona i que ajudava a atipar els plats i a allargar-los una mica més. A la Cerdanya trobem la patata del bufet, una patata d'alçada, blanca, cremosa i amb molt de midó ideal per fer trinxats o guisats, però difícil de comercialitzar perquè és bonyeguda i de mal pelar.

Els boletsEls bolets

Els bolets, quan és temporada, també és un dels ingredients idonis per afegir a l’estofat. El clima de la Cerdanya, amb moltes hores de sol i abundants pluges a l'estiu i la tardor, juntament amb l’altitud de la zona, l’abundància de pinedes i de prats i les pastures de bestiar a l’estiu, fan de la comarca un lloc ideal perquè hi hagi bolets.

Entre altres espècies de bolet destaquen el rovelló, els boletus i el cama-sec, així com el fredolic, el rossinyol o la trompeta groga.

La recepta

Ingredients

  • 2,5 kg de prim de vedella
  • 2 Alls
  • 5 Cebes
  • 2 kg Patates o trumfes
  • 2 kg de bolets
  • Whisky
  • Picada d'ametlles, avellanes i pa

Elaboració

  1. Trossegem el prim de vedella, salpebrem i sofregim en una cassola
  2. Tallem la ceba en talls grossos i amb els alls, els afegim a la carn
  3. Un cop tenim daurada la carn, hi afegim un raig de whisky, ho tapem, i ho deixem coure a foc lent
  4. Netegem els bolets, els tallem i els fregim en una paella sense oli, fins que evaporin tota l'aigua. Després afegim l'oli
  5. Pelem les patates, salpebrem i les enfarinem. Les fregim en una paella amb oli
  6. Un cop cuita la carn, hi posem les patates i els bolets, remenem i deixem al foc 5 minuts més per lligar-ho tot.