Enlaces accesibilidad
Crisi de Govern

El Govern català, a l'espera del resultat de la consulta de Junts

  • L'Executiu català es reuneix per primera vegada sense el vicepresident Puigneró
  • Alguns militants de Junts comencen a posicionar-se sobre la continuïtat al Govern

Per
El Govern espera la decisió de Junts en debat intern

Aquest dimarts, el Govern català ha mantingut la primera reunió de l'Executiu sense Jordi Puigneró com a vicepresident després del seu cessament la setmana passada. Aquesta trobada ha servit per deixar dues imatges. La primera, Aragonès entrant acompanyat de la consellera d'Esquerra Laura Vilagrà i la de Junts, Gemma Geis, que assumeix Territori i Polítiques Digitals de l'expresident Puigneró. La segona, un ball de cadires: Vilagrà passa a seure a la dreta del president.

Aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat als consellers i conselleres que vol que el govern de coalició continuï. I els ha demanat que treballin al 100 %. Segons ha explicat la portaveu de l'executiu català en roda de premsa, Patrícia Plaja, en la reunió del Consell Executiu el president ha defensat la importància que "res quedi aturat". I ha afegit que s'ha de seguir treballant al mateix ritme i continuar desplegant polítiques sectorials.

Segona ha dit Plaja, el Govern té previstos tots els escenaris per "responsabilitat" i ha assegurat que una vegada es coneguin divendres els resultats de la consulta de Junts, Aragonès prendrà decisions "de la manera més breu i àgil possible". L'Executiu afronta uns dies decisius.

Aquest podria ser l'últim consell executiu amb els actuals membres del Govern en funció del resultat de les votacions entre aquest dijous i divendres la militància de Junts.

Posicionaments nítids a favor de mantenir-se al Govern

No s'han fet esperar els primers posicionaments públics a favor de la continuïtat al Govern. Entre ells, qui va dibuixar el pacte amb Esquerra, Jordi Sànchez, i qui encara s'asseuen a la taula de l'executiu. Una de les més actives, la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, qui ho ha fet públic a través d'un missatge a les xarxes socials.

El debat intern és viu dins l'Executiva. La posició de Jordi Turull serà clau, ja que s'ha acabat imposant a Borràs en les darreres votacions al partit. Algunes veus pròximes a la presidenta de Junts ja s'han pronunciat obertament per marxar, com Jaume Alonso Cuevillas, qui ha assegurat que "només hi ha una sortida possible" abans d'entrar a la seu de Junts a Barcelona aquest dimarts al matí.

És un secret a veus el vot de Borràs qui ha evitat dir, en una entrevista a TV3, què votarà a la consulta interna sobre si el partit ha de continuar al Govern i ha afegit que ho comunicarà als afiliats de Junts. I no s'ha estalviat paraules gruixudes cap a l'Executiu actual. "Ja no és un govern de coalició, és un govern de col·lisió", ha assegurat per després afegir que han rebut de Presidència una "negativa constant, total i permanent" a la demanda de complir l'acord.

Si decideixen continuar Esquerra Republicana de Catalunya reitera les seves condicions. Així ho ha volgut deixar clar la portaveu d'ERC, Marta Vilalta en una entrevista a Rac1, qui ha reclamat que el Govern pugui continuar "des de la lleialtat, el respecte i la corresponsabilitat".

Sigui quin sigui el resultat, la convivència no serà fàcil ni a Govern ni entra les dues ànimes de Junts.