Enlaces accesibilidad
Impost de patrimoni

La polèmica per la política fiscal autonòmica s'enreda

  • El president andalús es referma en la seva crida als empresaris catalans
  • El conseller Giró rebutja frontalment la proposta
  • Els empresaris catalans demanen que se suprimeixi l'impost de patrimoni

Per
La polèmica per la política fiscal autonòmica s'enreda

Rebuig frontal tant del Govern de la Generalitat com dels empresaris catalans a la crida de Juanma Moreno perquè les empreses catalanes es traslladin a Andalusia, on ja no hi haurà l'impost del patrimoni. El Govern central, és a dir, els dos socis PSOE i Unidas Podemos, critiquen la mesura.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, no s'ha mossegat la llengua i ha acusat directament al president andalús de fer competència fiscal agressiva. Giró ha agregat que són una "mostra" de la voluntat "d’afeblir" Catalunya. "És per això que alguns volem marxar d’Espanya com més aviat millor", ha defensat Giró.

Giró ha reclamat un sistema de finançament just i ha explicat que el dèficit fiscal de Catalunya respecte d'Espanya és de més de 20.000.000 d'euros i ha retret al president andalús que rebaixi impostos quan rep diners de l'estat. Moreno Bonilla ha signat aquest dimecres el decret de supressió d'impostos. En fa bandera i es defensa de les crítiques de la Generalitat.

A la Moncloa, els dos socis PSOE i Unidas Podemos critiquen la mesura. La ministra d'hisenda parla d'harmonització fiscal i rebutja la "recentralització" de què va parlar aquest dimarts el ministre Escrivá "a títol personal".

Segons Montero, harmonització i recentralització són qüestions diferents, perquè "recentralitzar és qüestionar" que les comunitats autònomes tinguin determinades figures fiscals, mentre que harmonitzar implica "evitar que es produeixi una eliminació de tributs que arrossegui altres territoris d'Espanya amb menys capacitat econòmica a fer el mateix".

El president de la Generalitat, Pere, Aragonès que està de visita institucional a Nova York, veu amb bons ulls unes bases comunes, però demana a Sánchez que actuï per evitar que les rebaixes d'impostos d'algunes comunitats perjudiquin els serveis públics de totes.

Els empresaris demanen suprimir l'impost

Els empresaris també reaccionen a la crida de Moreno Bonilla perquè s'instal·lin a Andalusia. Amb una de freda, i una de calenta. Al president andalús li diuen que ells ja saben on han d'invertir. Tot i que coincideixen a dir que cal suprimir l'impost de patrimoni.

La proposta tampoc agrada a la patronal Foment del Treball, que, així i tot, veu amb bons ulls l'eliminació d'aquest impost. El seu president, Josep Sánchez Llibre, també creu que Moreno Bonilla només busca el conflicte entre territoris.

Andalusia obrirà una delegació a Catalunya per "captar inversions"

El govern d'Andalusia té previst obrir una delegació a Catalunya amb l'objectiu de "captar inversions" gràcies a les seves rebaixes fiscals. Segons publica 'El Español', l'executiu presidit per Jaunma Moreno està ultimant els detalls d'aquesta oficina que es va dissenyar fa dos anys i que va quedar aparcada.