Enlaces accesibilidad
Crisi de la pesca

El pescador del Maresme, en perill d'extinció

Per
Sílvia Abril amb en Quimet, un pescador jubilat d'Arenys de Mar

Arenys de Mar, de tenir 13 embarcacions de pesca a tenir-ne 13

Des de fa uns anys, la flota d'embarcacions de pesca tradicional al Maresme s'han reduït a la meitat. La sobreexplotació de les pesqueres majoristes, que practiquen una pesca indiscriminada i acaben amb les existències de peix, la contaminació del mar a causa dels abocaments de residus tòxics d'origen agrícola i industrial i la creixent pressió urbana sobre el litoral són les causes principals d'aquesta crisi.

El Robert recorda que abans la pesca era una bona opció de vida, amb salaris que superaven els de moltes feines de terra. Els seus pares, andalusos, van venir al Maresme a buscar feina. Ell va estudiar pensant en la universitat, volia estudiar matemàtiques. Però va començar a pescar per fer diners mentre estudiava i es va adonar que el mar l'enamora. Així que va decidir abandonar els estudis. Ara, surt cada vespre al mar a pescar calamar i torna ben entrada la matinada. No dorm gaire perquè l'endemà s'ha de llevar amb el sol per pescar amb xarxa.

La recepta perduda - Sílvia Abril aprèn a pescar calamar de potera - Veure ara

En Josep Pou va cada dia al port d'Arenys de Mar. Allà, esmorza amb els amics, es passeja entre les barques dels pescadors i ajuda els seus dos fills amb les xarxes, en Marc i el Sergi, dos dels pocs joves del poble que han continuat l'ofici de la pesca. El mar és tota la seva vida. Quan era petit va començar a sortir al mar amb el seu pare, pescador com ell i com el seu avi, el seu besavi i el seu rebesavi. Ha utilitzat la majoria d'arts de pesca: la pesca en fitora, en potera, al moll, amb palangre i amb xarxa, entre d'altres. Ara ja està jubilat, com el Quim, un altre pescador que enyora els temps en què el Maresme era sinònim de famílies senceres dedicades a la pesca artesanal.

De la pesca al turisme

El turisme és la gran alternativa de futur per molts joves de la comarca. Com a dada, l'estiu passat, quan el sector pateix la pitjor crisi mai viscuda per culpa de la pandèmia de la covid, el Maresme va rebre un 200% de turistes més que l'any anterior. Molts pescadors s'han reciclat en feines vinculades als hotels o la gastronomia,i fins i tot a fer dels secrets i arts de la pesca una atracció turística.

En Marc i en Sergi, dos joves pescadors, són una excepció. Pesquen lluç, gamba, sonso que venen cada dia a la llotja d'Arenys. Són la sisena generació de pescadors de la seva família. El seu pare, el Josep Pou, és un exemple per ells i els ha transmès l'amor l'ofici.

A 'La recepta perduda', la Sílvia Abril recupera un plat tan tradicional i arrelat al Maresme com el passat pescador que ha donat caràcter als seus pobles mariners. Els calamarsets farcits es fan amb calamar de potera, una tècnica de pesca artesanal que manté l'animal intacte després de ser pescat.