Enlaces accesibilidad
Petards per Sant Joan

El sector pirotècnic no veu amb bons ulls que s'apliquin mesures més restrictives

Per
El sector pirotècnic encara una molt bona temporada

El sector pirotècnic es mostra positiu a les portes de la revetlla de Sant Joan. La manca de primeres matèries, que venen de la Xina, per produir petards ha fet que la producció local hagi crescut i que els preus s'hagin encarit fins a un 20%.

El sector encara una molt bona temporada i preveu facturar 19 milions d'euros, superant xifres prepandèmia.

Demanda de producció local

Una de les fàbriques catalanes que ha notat un increment de la producció ha estat la de Canyelles, al Garraf. Allà s'afanyen per enllestir les darreres comandes. La majoria de primeres matèries per fabricar pirotècnia arriben de la Xina. Aquest any, per la crisi de subministraments, milers de contenidors han quedat aturats al port de Xangai. Per tant, molts articles de pirotècnia no han arribat per aquesta revetlla a causa de l'efecte tap que s'està produint. Per aquest motiu, els productors espanyols i catalans han hagut de produir en massa a correcuita i apujar els seus preus.

Dels 73 barris que formen Barcelona, en 49 hi ha almenys una caseta de petards. Per tant, els veïns dels 24 restants hauran de canviar de zona si volen adquirir qualsevol element pirotècnic. El barri amb més punts de venda al carrer és la Sagrera, amb sis, seguit per Porta, Vilapicina i la Torre Llobeta i Sant Gervasi – Galvany, amb cinc. Les Corts i Sants en tenen quatre.

Restriccions en alguns territoris

El Govern ha descartat una prohibició generalitzada de petards per Sant Joan i només preveu "mesures quirúrgiques". Si veu amb bons ulls, que alguns municipis amb alt risc d'incendi imposin les seves pròpies mesures restrictives.

Ajuntaments gironins, per exemple, habiliten llocs o fixen un horari concret per tirar petards durant la revetlla de Sant Joan pel risc d'incendi. Municipis com Sant Julià de Ramis (Gironès), Garriguella (Alt Empordà), la Cellera de Ter (Selva) o l'Estartit (Baix Empordà) han començat a adoptar mesures.

Vallromanes (Vallés Oriental) i Valldoreix (Vallés Occidental) també prohibeixen directament la venda de petards per reduir el risc d'incendis. I municipis com Bigues i Riells del Fai, Vallirana o Castellví de Rosanes, entre d'altres, han prohibit el material pirotècnic i les fogueres.

L'últim en sumar-se a estat el terme municipal d'Artesa de Segre. L'encesa de fogueres i el llançament de coets, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc estarà prohibit.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona recomana no llançar pirotècnia a prop de les zones forestals de la ciutat i prohibeix dur a terme qualsevol activitat amb foc a menys de 500 metres de les zones boscoses de Collserola o Montjuïc.

Des del sector de la pirotècnia, Josep Maria Vilardell, president de l'Associació de Comerciants de Focs d'Artifici d'Espanya (AFIMAC), assegura que no estan a favor d'aplicar més mesures restrictives respecte als petards. En una entrevista al programa 'Cafè d'Idees' de La2 i Ràdio4 ha advertit que: "El coet és el que s'ha de vigilar més a l'hora de disparar-lo. Podria anar a parar a qualsevol bosc".

Com afectaran les restriccions a la pirotècnia?

Vilardell reconeix que els preus dels petards també han pujat i que falten alguns productes, per bé que les vendes estan funcionant.

Amb tot, el sector preveu facturar fins a 19 milions d'euros. Els fabricants insisteixen que estan treballant un 30-40% més que el 2019 i que "després de dos anys de pandèmia ha pujat la feina bestialment".