Enlaces accesibilidad
Pols en suspensió

Neu marró al Pirineu i a la resta sense veure el cel terrós. Per què?

  • La pols sahariana arriba Catalunya amb menys concentracions i a capes més altes de l'atmosfera que a la resta de la península
  • El fenomen tenyeix de marró la neu del Pirineu i la presència de núvols baixos i mitjans a la resta impedeixen veure el cel terrós

Per

La pols en suspensió tenyeix de marró el Pirineu

L'episodi de pols sahariana procedent del nord d'Àfrica ja s'ha notat a Catalunya. L’arribada de pols en suspensió és esvident sobretot a la Vall d’Aran i al Pallars Sobirà. Malgrat no hi ha hagut precipitació, les partícules de pols han quedat dipositades damunt la neu tenyint-la de color marronós. L'afectació es nota sobretot a l'entorn dels 2.600 metres d'alçada i això fa que a partir dels 3.000 metres es dibuixi una línia divisòria entre neu blanca i marró.

Per què a Catalunya no veiem el cel de color marró com en d'altres punts de la península?

Per una banda, les concentracions de pols són més baixes i aquestes circulen a capes altes de l’atmosfera, i per altra banda, perquè des del cap de setmana, tenim una capa de núvols baixos que cobreix tot el territori. Per tant, aquestes partícules es depositen a cotes altes del Pirineu. Des de sota, el que veiem és el color gris de tots aquests núvols associats a la humitat que injecta el vent de gregal i llevant.

Al gener de l'any passat ja va tenir lloc un episodi similar amb pols sahariana que va embrutar la neu dels Pirineus. En aquella ocasió, a més a més, hi va haver precipitació. L'episodi actual està previst que s'allargui també durant el dimecres, acompanyat d'una pujada de les temperatures que perjudica les condicions de l'esquí a les estacions afectades.

Pols sahariana, molts núvols i pluja de fang, fins quan?

Núvols, pols, vent moderat i temporal de mar a tota la costa que persisteixen aquest dimecres. I és que tot i que la borrasca Celia s’ha anat desgastant, es manté la entrada de llevant i la intrusió de pols sahariana. I preneu paciència perquè si be la pols minvarà, el vent continuarà aportant humitat i continuarà afavorint la formació de núvols i alguns pluges febles de fang. Continuarem sense veure el sol uns quants dies més, i sense poder rentar el cotxe o estendre la roba fora.