Enlaces accesibilidad
Abusos sexuals

Alejandro Palomas demana al Govern que abordi el abusos de l'església de forma frontal: "Necessitem visibilitat"

Por
Alejandro Palomas reclama a Aragonès investigar els abusos a l'esglesia

El president la Generalitat, Pere Aragonès i la consellera Violant Cervera s'han reunit aquest divendres al matí amb l'escriptor, Alejandro Palomas, qui ha denunciat abusos durant la seva infantesa a l'escola La Salle de Premià de Mar. És la primera vegada que un president de la Generalitat es reuneix amb una persona que denuncia aquests casos i per abordar la problemàtica. I la proposta de la Generalitat és clara: crear una comissió d'abusos sexuals de l'església.

Després d'una reunió llarga, segons l'escriptor, Palomas ha vist al Govern català "molt receptiu" i "oberts". "Li he demanat mesures de prevenció i precaució... com es pot aprendre a detectar aquestes coses, però també és molt important li he dit, els adults. Seguim sent els infants de 40 anys que ningú ens va mirar. És un núvol de població immensa", detalla Palomas.

"Una comissió coercitiva, que tingués el poder per fer tot el que ha de fer legal i legislatiu. És a dir que si s'ha de portar a declarar a qui sigui... Ha de venir a declarar", puntualitza Palomas.

Per una altra banda, Aragonès li ha explicat que el Govern estudiarà si hi ha opcions de reparar el dany a les víctimes. La Generalitat donarà suport a la comissió parlamentària que es creï a Catalunya per investigar aquests fets.

Petició d'una investigació al Parlament

La comissió institucional hauria de ser paral·lela a la parlamentària que els Comuns ERC registraran en sumar a ERC i la CUP la setmana que ve al Parlament de Catalunya. En una entrevista al 'Cafè d'Idees' amb Gemma Nierga, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, defensa que aquesta comissió d'investigació "no va d'ideologies" ni "de ser catòlic o no catòlic", sinó de "drets dels humans" i de "reparació".

A més, Albiach descartava aquest divendres que s'utilitzi el síndic de Greuges per investigar els abusos a menors a l'església, com proposen els socialistes, però diuen que continuaran parlant amb ells: "Continuarem treballant per sumar al PSC". Els socialistes, però, demanen que no se centri només en l'església.

De moment, hi ha quate partits a favor d'aquesta comissió. Palomas també ha reivindicat que no s'ha de tenir por de victimitzar les víctimes ja que moltes estan desitjant narrar els abusos que van patir durant la seva infantesa. Pel que fa als terminis, l'escriptor diu que no estan definits, però que és inminent: "No hem parlat de dates, sí que ens reunirem ben aviat. ells tenen pressa per posar fil a l'agulla. Segurament, en unes setmanes".

Víctimes d'abusos de l'església com Manuel Barbero consideren que la investigació de la Generalitat pot anar més enllà en les seves investigacions que la parlamentària. Veuen un sense sentit fer-ne dues.