Enlaces accesibilidad
Vacunes Covid-19

Per quPer què les vacunes ens afecten diferent?

  • Parlem de vacunes i efectes secundaris amb el doctor Moisés Labrador, especialista en Al·lèrgia i Immunologia del Vall d'Hebron
  • L'especialista explica per què les vacunes afecten de manera diferent a les persones i perquè algunes tenen més afectes adversos
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Per què les vacunes ens afecten diferent?

Quins són els efectes secundaris de les vacunes contra la Covid-19? Per què ens afecten de manera diferent? Quines vacunes tenen més reaccions adverses? Parlem dels vaccins i els seus efectes secundaris amb el doctor Moisés Labrador, especialista en Al·lèrgia i Immunologia a l'Hospital de la Vall d'Hebron, en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga.

Per què les vacunes tenen efectes secundaris?

Abans que res, el doctor recorda que la majoria de reaccions indiquen que la vacuna està fent la seva feina. Per això, "com més protecció generem, més reacció tindrem", buscant així "una protecció absoluta". Aquesta busca evitar que ens infectem o, en el cas de la Covid-19, més aviat que evitem una malaltia greu.

Labrador puntualitza que tenir qui ha tingut efectes secundaris més forts ha tingut més resposta immune. Això no vol dir només més anticossos, sinó també resposta cel·lular, que és més clau en aquest sentit, però també més difícil de mesurar.

Més efectes, més resistència al virus?

Tot i això, el doctor explica que no hi ha estudis que relacionin tenir més efectes secundaris a tenir posteriorment més resistència al virus. El que sí que ens protegeix, segons estudis, és que "si tu fas un major títol d'anticossos bloquejants i més resposta cel·lular, estàs més protegit".

Això no obstant, assenyala a raons econòmiques i de recursos humans el fet de no poder mesurar la resposta que fa cadascun. "Probablement, la gent que fa una reacció és la gent que menys ho necessitava", afegeix al respecte.

Efectes en els ganglis i en la menstruació?

Mentre "l'efecte de la vacuna als ganglis és el normal" en una vacuna, el doctor sosté que "la relació amb la menstruació no està tan clara". D'una banda, sosté que, com més ganglis produeix, més resposta immune s'està generant.

Pel que fa a la menstruació, Labrador diu que la relació no s'ha pogut determinar. "Encara que es digui la regla, és el menys regular dels processos biològics", justifica. I és que hi ha molts factors que poden afectar a la menstruació, per la qual cosa cap agència reguladora ha pogut demostrar que es tracti d'un efecte secundari, segons explica.

Moderna genera més efectes secundaris que Pfizer?

El doctor també ha confirmat que la vacuna de Moderna comporta molts més efectes adversos que la de Pfizer. Explica que es deu a la dosi de proteïna RNA que té cada vacuna. Mentre Moderna té 100 micrograms, en el cas de Pfizer en son 30. De fet, en el cas de la vacuna pediàtrica, tan sols en son 20.

"Com més dosis et posis, tens més possibilitat de fer reaccions", remarca l'expert, puntualitzant que es tracta d'una dosi depenent. En aquest sentit, destaca també que la dosi de reforç de Moderna ja té la meitat d'aquesta dosi que les dues primeres, 50 en comptes de 100 micrograms.

La vacuna d'Hipra ens protegirà més?

Labrador destaca que "és molt interessant" la vacuna d'Hipra, que ha entrat en la tercera fase, ja que s'estaven esperant vacunes de segona generació, actualitzades. Per això, és "una molt bona notícia". "Fins ara, ens estem posant una vacuna basada en la variant de Wuhan. De moment, no està actualitzada", recorda. En aquest sentit, considera que "probablement" les vacunes actuals no protegeixen "gens" davant la variant òmicron.