Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Vacunació contra el coronavirus a Catalunya: resolem tots els dubtes

  • Carmen Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut, ens explica el procés de vacunació a Catalunya
  • L'objectiu és arribar a vacunar al 70% de la població, però veu complicat que sigui a l'estiu
  • Entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Vacunació a Catalunya: resolem tots els dubtes

Ja fa setmanes que ha començat a Catalunya el procés de vacunació contra el coronavirus, però molts encara no tenen notícies de quan arribarà el seu torn per rebre les dosis. Per resoldre dubtes i conèixer com avança el procés a casa nostra, Gemma Nierga ha entrevistat al Cafè d'idees a la doctora Carmen Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut.

La vacuna arribarà a tothom?

La doctora Cabezas valora la importància que té insistir en que la vacuna contra el coronavirus "arribarà a tothom" per sobre dels setze anys, amb l'objectiu d'arribar al 70% de vacunats per aconseguir la immunitat de ramat. Per la professional, la qüestió ara és quan: explica que serà "d'aquí a uns mesos".

S'aconseguirà el 70% de vacunats a l'estiu?

Per assolir el 70% de vacunats contra la Covid-19 que el Gobern espanyol assegurà que s'arribarà a l'estiu, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut diu que són claus la producció i la distribució de la vacuna. Tot i els acords conjunts amb la Unió Europea i una "distribució justa", Cabezas diu que la capacitat de producció no és suficient. "Tendeixo a ser realista. El 70% a l'estiu serà molt difícil", assegura.

Com serà el procés de vacunació a majors de vuitanta anys? Qui té prioritat?

A Catalunya ja ha començat el procés de vacunació als majors de vuitanta anys, i es procedirà de forma "molt similar a la vacuna de la grip". Dins dels majors de vuitanta anys hi ha diferents casuístiques, com persones amb dependència, que seran les prioritàries. Concretament, ara els equips d'atenció primària reben els llistats de persones amb dependència i sota atenció domiciliària, per a poder-les atendre i que puguin rebre la vacuna contra la Covid-19.

Quants majors de vuitanta anys resten per vacunar?

La doctora Cabezas explica que hi ha 406.000 persones majors de vuitanta anys que no estan institucionalitzades, és a dir, en residència, i que, per tant, encara s'han de vacunar. "No tenim 406.000 vacunes ara mateix, per això hem de prioritzar", reitera la doctora, indicant que "progressivament", després de persones amb dependència i atenció a casa, s'anirà arribant a la resta. A més, de les dosis que disposa Catalunya avui, una bona part són d'AstraZeneca, que a Espanya no està autoritzada per a majors de cinquanta-cinc anys.

Què passa amb els efectes secundaris? Què hem de fer si en tenim?

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut destaca que les persones grans pateixen menys efectes secundaris a la vacuna del coronavirus, mentre els més joves en tenen més. La doctora explica que, durant 2 o 3 dies, la persona se sent com si tingués una grip (calfreds, mal estar general, etc.), i que es tracta d'una "una traducció de la resposta de l'organisme de produir anticossos", que és el que després protegeix contra el coronavirus. La responsable indica que la gran majoria no tindrà efectes secundaris, i que qui en tingui els superarà en aquests pocs dies. Per contrarestar el malestar la persona es pot prendre un paracetamol, especialment en la primera dosi de la vacuna, que no acostuma a causa tants mals.

Hi ha grans diferències entre vacunes?

La responsable explica que l'única indicació que diferència les vacunes contra el coronavirus és la de l'edat, ja que a Espanya la d'AstraZeneca se subministra només a menors de cinquanta-cinc anys. Si bé reconeix que els estudis entre vacunes han sigut diferents, Cabezas assegura que la forma que tenen d'actuar és molt similar: "Totes porten les instruccions per produir una proteïna que està en la superfície del virus".

Com ha funcionat la vacunació a les residències?

La doctora Cabezas valora positivament l'inici de la vacunació a Catalunya: "A les residències la resposta ha estat boníssima", amb un percentatge de primera dosi per sobre del 92%, mentre el personal de les residències ha sigut una mica més baix: "Quan no veus el llop, no estan tan convençuts", diu, accentuant que entre els més joves hi ha menys por al coronavirus.