Enlaces accesibilidad
Protesta educació

Els centres educatius demanen més mesures de seguretat i denuncien Salut

  • CCOO denuncia Salut per no dotar del material de protecció necessari als professionals de l'educació
  • En els últims 10 dies, més d'11.700 docents han estat confinats
  • Una enquesta del sindicat afirma que el 90% dels centres només fan servir la ventilació natural

Per
CCOO denuncia Salut per no dotar del material de protecció necessari als professionals de l'educació

CCOO ha denunciat el departament de Salut a la Inspecció de Treball per "no dotar del material de protecció necessari" als professionals de l'educació dels centres catalans, un fet que considera un "incompliment de la llei de protecció de la salut".

CCOO denuncia Salut per no dotar del material de protecció necessari als professionals de l'educació | Maria Huguet

Els centres educatius estan al límit. La situació derivada de la pandèmia ha provocat una allau de baixes de docents i una manca de seguretat a les aules. Aquest matí, CCOO Educació ha convocat una manifestació davant del Departament d’Educació, a la qual han assistit desenes de persones per exigir més seguretat i recursos a les aules. Educació ha nomenat 9.335 persones des de la represa del curs escolar el segon trimestre.

"Després del confinament del 2020, CCOO hem treballat a més a més per aconseguir una presencialitat segura, exigint, en tots els àmbits de negociació i amb la mobilització, més mesures de prevenció i més recursos pels centres educatius per poder fer front a la situació sanitària i educativa derivada de la pandèmia."

Durant aquesta pandèmia, els professionals de l'educació porten un sobreesforç per garantir el dret a l’educació en unes condicions realment complicades. CCOO ha passat una enquesta a diversos centres educatius on ha quedat clara la pèssima situació que travessen els centres: falta de mascaretes FFP2, condicions de ventilació pèssimes, manca de personal...

Enquesta CCOO

  • Només el 27% de les persones que han contestat indiquen que disposen de suficients mascaretes FFP2 en els centres i, per tant, el 73% no està en aquesta situació. A més a més, el 23% informa que no se’ls subministra mascaretes de cap tipus, ni FFP2, ni de menor protecció.
  • El 65% de les respostes informen que en els seus centres no s’han cobert totes les baixes (algunes o la majoria).
  • El 90% de respostes indiquen que només es fa servir la ventilació natural per renovar l’aire dels diferents espais i només un 7,5% que es disposa de ventilació mecànica.
  • Tres de cada quatre respostes ens indiquen que la gent passa fred en els centres educatius, però a més a més un terç passa fred molt sovint.
  • La majoria de les respostes consideren que estan patint molt estrès degut a les condicions derivades de la pandèmia, sigui per la tensió, per la manca de substitucions o per la manca de seguretat.

Més mesures

Aquestes són algunes de les mesures que demanen pel correcte funcionament de les escoles:

  • Distribució de mascaretes FFP2 suficients per a tot el personal dels centres educatius
  • Instal·lació de sistemes de ventilació mecànica per evitar contagis sense haver de passar fred
  • Disminució de les ràtios a tots els nivells educatius
  • Més personal educatiu, de suport, PAS i per gestionar els casos covid
  • Jornada sencera per totes les persones que fan substitucions parcials.
  • Convocatòria d’una reunió extraordinària i urgent de la comissió paritària de seguretat i salut per tractar aquests temes

Milers de docents confinats

Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, ha explicat en una entrevista al 'Cafè d'Idees' de La 2, que el coronavirus els està afectant "com mai" perquè hi ha milers de docents contagiats fent confinament, més tots els alumnes. Assegura que hi ha hagut més d'11.700 docents a casa en els últims deu dies. Això representa entre un 5% i un 6% de baixes per centre.

Ens detalla algunes de les propostes que van posar sobre la taula per pal·liar l'allau de baixes per Covid-19. Per exemple, la contractació d’alumnat de 4t de magisteri. "El Departament d’Educació va dir que aquesta mesura no la preveia, però que ho flexibilitzaria" Per aquest motiu, docents de secundària poden fer ara classes als alumnes de primària.