Enlaces accesibilidad
Rivalitat històrica

Barcelona o Madrid, quina ciutat és millor?

  • Joan Gaspart, expresident del FC Barcelona, demana que Barcelona s'espolsi el complex d'inferioritat
  • L'escriptor John Carlin explica la seva versió particular de la història de dues ciutats
  • El periodista Josep Pedrerol critica les restriccions a Barcelona per la covid

Per
Obrim fil - Barcelona versus Madrid

L'Obrim fil comença l'any posant en tela de judici com s'estan gestionant les dues principals ciutats espanyoles, Barcelona i Madrid. ¿És cert, com diuen molts mitjans, que Madrid es distancia cada vegada més de Barcelona? ¿O només és una imatge que ofereixen els mitjans de comunicació? El Xavier Sarda i l'Ana Boadas conviden la Laura Fa, el Màrius Carol, la Marisol Galdón, l'humorista Txabi Franquesa, l'expresident del Barça Joan Gaspart o els periodistes Carles Torras i Josep Pedrerol per debatre-ho.

Està acomplexada Barcelona davant de Madrid? L'expresident del FB Barcelona i també de FB BarcelonaTurisme de Barcelona explica a l'Obrim fil que els barcelonins tenen un complex d'inferioritat que s'han de traure de sobre com abans millor, perquè Barcelona, a parer seu, és la ciutat millor del món. I ho argumenta d'una forma realment particular, amb molt d'humor i una història que deixa parada la Marisol Galdón.

El periodista Josep Pedrerol. Català que viu a Madrid fa gairebé de trenta anys, dirigeix un dels programes esportius de més volada, "El Chiringuito i, des de la perspectiva d'haver passat mitja vida a cada ciutat explica per què creu que Barcelona està perdent pistonada davant de la capital espanyola.

Obrim fil - Josep Pedrerol, entre Madrid i Barcelona

És difícil la vida per a un culer declarat i públicament reconegut a Madrid? És el cas del periodista i guionista Carles Torras, que fa vint anys que hi viu. Fins i tot escriu un boc en què consigna les seves experiències, "Vivir en campo contrario. Les seves afirmacions sobre com es viu, com es pensa i com es treballa en totes dues ciutats són demolidores.

Per què hi ha tants actors catalans que han hagut de marxar a Madrid per poder treballar? Per què a Barcelona no troben feina al sector audiovisual i a Madrid sí? L'actriu catalana de sèries com "Cuéntame", CuéntameBetsy Túrnez, conta amb detalls molt sucosos com és per a una catalana dedicar-se a la interpretació i haver d'anar a fer-ho a sis-cents kilòmetres de distància.

uè pensa John Carlin, un anglès establert a Catalunya de la rivalitat gairebé eterna i acarnissada entre les dues ciutats, Madrid i Barcelona? L'Ana Boadas ha anat a trobar-lo per preguntar-li quina és la seva interpretació del nivell que tenen ara mateixa l'úna i l'altra. I els arguments que fa anar sobre per què la capital catalana tenen una lògica que paga la pena escoltar.

Obrim fil - John Carlin, la història de dues ciutats

El pont aeri, inaugurat l'any 1974, és el símbol de la unió entre les dues ciutats més importants d'Espanya, Madrid i Barcelona. El comandant d'Iberia Ramón Vallès ha pilotat avions entre les cues capitals durant vint anys i assegura que té el cor dividit i que seria incapaç de triar-ne una de les dues, perquè allà té la feina i aquí, la família.

Obrim fil - Vint anys pilotant al pont aeri