Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Caterina Mieras: "Amb el tractament es perd la por al VIH, és un hàndicap"

  • La dermatòloga Caterina Mieras recorda que no sabien què buscaven: "Començava amb una baixada de defenses i taques a la pell"
  • "No hi havia una setmana que no faltés una persona", ha explicat Mar Linares, que formava part d'un grup de malaltes del VIH
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Mieras: "Amb el tractament es perd la por al VIH, és un hàndicap"

Aquest dimecres 1 de desembre, es commemora el 40è aniversari del virus de la SIDA i hem parlat amb Caterina Mieras, dermatòloga que va tractar al primer pacient del VIH a Espanya: "Vam buscar casos americans de sarcoma de Kaposi. I vam arribar al diagnòstic. Però en 15 dies se'ns va morir". En una entrevista al 'Cafè d'idees', Caterina Mieras ha lamentat que avui s'hagin abaixat les defenses contra el VIH: "És un "hàndicap" que ara es perdi la por a la sida, ja que hi ha un tractament.

Mieras ha recordat com va viure aquella aparició i extensió dels primers moments de la SIDA a Catalunya i com ho va viure en tots els àmbits, tant personal com professional: "Vam veure un tsunami".

"Estàvem a cegues, els metges i els infectats"

A l'entrevista també hi participa Mar Linares, malalta de VIH qui ha recordat el desconcert als anys 80: "No en coneixien res. Estàvem a cegues, els metges i els infectats". Linares ha dit que encara avui cal recordar que la Sida és una malaltia de transmissió, no de contagi i ens explica els problemes de salut que arrossega per culpa del VIH i les limitacions que li suposa: "Estem tocats de salut".

"Havies de conviure amb la mort"

Mar Linares ha explicat també com va viure el seu diagnòstic de VIH quan va anar a l'Hospital del Mar: "Jo m'ho temia. Em van dir que tenia uns sis mesos de vida". La Mar ha dit que aquells anys hi havia boom de l'heroïna i que ella s'ho temia.

Arran del diagnòstic, la Mar va entrar a un grup de suport: "Era un grup de dones malaltes del VIH, que ens reunien els dijous. No hi havia una setmana que no faltés una persona. Havies de conviure amb la mort, i no hi havia temps a viure el dol".

"Les famílies ho amagaven"

La dermatòloga Caterina Mieras ha donat testimoni de com en els primers anys moltes famílies amagaven els casos diagnosticats de la Sida, perquè era una malaltia que no se sabia com es transmetia, que els malalts havien d'estar aïllats i la majoria de famílies no ho deien: "He conegut gent que amagava el tractament a la caixa forta perquè ni la dona ni els fills ho sabessin".