Enlaces accesibilidad
La xacra del bullying

Els Mossos quantifiquen 100 casos d'assetjament en l'entorn escolar cada any

Per
L'assetjament escolar no és un joc de nens

L'assetjament escolar no és un joc de nens. Així ho demostren les dades de la policia catalana. En aquests últims 2 anys, han instruït més de 300 casos i han atès 303 víctimes menors d'edat.

Les aules segueixen sent la cova dels fets: on es produeixen més casos és als instituts i a l'escola també han augmentat. Al carrer també s'ha incrementat el bullying, però on sembla que no té aturador és a casa, a través d'internet. Els Mossos recorden que l'assetjament escolar no acostuma a ser una acció individual, sinó que sovint hi participa un grup.

Dades dels últims anys

Els Mossos han instruït 332 casos de bullying o assetjament entre iguals entre el 2019 i el 30 de setembre del 2021. En concret, 106 el 2019, 116 el 2020 i 110 fins al 30 de setembre d'enguany. Són xifres no molt altes, reconeix el cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà, el sergent Guillem Goset, però sí que ho és l'impacte que genera cadascun d'aquests casos tant en la víctima com en el seu entorn.

Tallers per conscienciar

A més, ha alertat sobre una gran "xifra negra" de casos amagats que cal fer aflorar. Per aquest motiu, els Mossos impartiran els tallers '#PosicionaT contra l'assetjament' per prevenir aquestes conductes, trencar el silenci i deixar clar que no es pot mantenir una actuació neutral. De fet, apunten que el paper dels observadors és clau per treure a la llum els casos. Goset reconeix que el grau de coneixement que tenen els nens sobre el fenomen ha crescut, tot i que moltes vegades qui avisa són els tutors o caps d'estudi.

Els Mossos d'Esquadra presenten nous tallers per prevenir l'assetjament escolar | Sergi Bassolas.

El sergent Guillem afirma que una de les característiques de l'assetjament entre iguals és que les víctimes tenen dificultats per sortir d'aquesta situació. Puntualitza que l'assetjament no és un delicte en si sinó una situació que va fent manifestacions que sí que poden ser delictives, com lesions, amenaces o coaccions. Per això, l'abordatge de la policia catalana va des del principi fins al final d'aquests casos, fent un acompanyament.

L'institut, el principal escenari

L'entorn on més fets es produeixen és a l'institut (33,6%), a l'escola (25,7%) i als espais oberts o al carrer (25,3%). En altres espais com el domicili, amb un 14,2% del pes, l'assetjament es fa a través d'internet, sigui per les xarxes socials o amb programes de missatgeria.

On es produeixen més casos és als instituts

On es produeixen més casos és als instituts

La policia ha destacat l'augment dels fets al carrer, ja que des de principis del 2021 s'han produït 51 fets envers els 33 i 29 dels anys 2020 i 2019, respectivament.

Una història de superació

Brian Giner de 22 anys ens explica el seu testimoni després d'haver patit bullying durant molts anys. Al Cafè d'idees amb Gemma Nierga ha relatat com els seus professors asseguraven que "eren coses de nens" i denuncia que no va tenir cap mena d'ajuda. Ara anima a parlar-ne del tema a tots els nens, adolescents i joves que estiguin patint.

Brian Giner ens presenta 'Golpeado pero no derrotado'

Reflexiona també sobre com s'oculten els casos d'assetjament a les escoles i com el cyberbullying, molt present ja en nens molt petits, ens pot afectar a tots.

La seva experiència està plasmada ara en un llibre: Golpeado pero no derrotado que ens demostra com sempre: "Hi ha llum al final del túnel".