Enlaces accesibilidad
Manyanet de Sant Andreu

El Síndic retreu "mancances" en l'acompanyament a la família de la menor que es va suïcidar

  • La institució obre una investigació dels fets i apunta que tampoc s'ha atès psicològicament els companys
  • S'investiga un correu electrònic d'una aplicació de l'escola amb una amenaça de mort
  • Es denuncien tres casos més d'assetjament escolar en la mateixa escola i un altre suïcidi al Pare Manyanet de Les Corts

Per
Els Mossos investiguen l'escola Manyanet de Sant Andreu

El Síndic de Greuges ha retret a l'escola Jesús, Maria i Josep de Barcelona, coneguda com a Manyanet de Sant Andreu, "mancances" en l'acompanyament tant a la família com als companys de al menor que es va suïcidar. El Síndic ha obert una investigació sobre l'actuació del centre després de rebre una denúncia per part de la família de la jove, amb qui s'ha reunit recentment. A l'espera de les investigacions pertinents, ha apuntat que s'observen "mancances" en l'acompanyament a la família per part del centre davant d'una situació tan dolorosa i també en l'actuació per l'atenció psicològica als alumne que van perdre una companya al maig.

La família va informar el Síndic que la família havia plantejat a l'escola situacions d'assetjament i de tracte inadequat en el passat, així com altres circumstàncies que analitzarà a fons. La família ja havia denunciat el cas prèviament al Departament d'Educació, al Consorci d'Educació de Barcelona i als Mossos d'Esquadra, que investiguen el cas. El Síndic s'ha adreçat a tots ells per demanar la informació pertinent.

Investigació

S'investiga el telèfon mòbil de la menor després de trobar mails sospitosos i amb amenaces de mort. Un va arribar 9 dies després de la mort a través d'una aplicació que només l'utilitzen alumnes i professors, amb la paraula 'muere'.

El dia que es va suïcidar, s'anava d'excursió amb el col·legi. Va dir als seus pares que no volia anar. Els va deixar una carta dient-los "no us agradarà el que faré, us estimo molt. No sóc suficient per a vosaltres". Després es va llençar des del pati de llums del seu bloc de pisos.

Un usuari de Twitter dona a conèixer el cas

Un usuari de Twitter, que ha tret els seus fills del centre, ha donat a conèixer el cas. Segons ell, els pares acusen l'escola "d'haver afavorit situacions perilloses per a la salut mental i física dels alumnes" i haurien "amagat" casos d'assetjament per no perjudicar el nom del centre. Aquesta escola va apartar un informàtic que havia denunciat als Mossos que un capellà tenia arxius pedòfils.

Segons ha explicat aquest usuari de Twitter, David Vidal Castell, els pares de la noia que ha mort, de 15 anys, s'han queixat que aquest centre ja ha fet marxar molts alumnes per no ser atesos, "per uns protocols incompatibles amb la protecció i els drets dels menors". Vidal assegura que el seu fill també va patir bullying en aquesta escola, "fins i tot dels professors", i el coordinador "se'n burlava a classe".

Aquest centre, conegut com el Manyanet de Sant Andreu, va generar també polèmica arran del cas d'un capellà que tenia arxius pedòfils. Un informàtic de l'escola ho va descobrir i va denunciar el cas als Mossos, que li van dir que no digués res al centre fins que el sacerdot no fos detingut. Un cop detingut, el centre va apartar l'informàtic i va amenaçar amb denunciar-lo.

La Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV) del Departament d’Educació està investigant el cas coordinadament amb el Consorci d’Educació de Barcelona i assegura que es prendran les accions necessàries.

Antecedents a l'episodi

La denúncia, que signa la mare en una carta al Síndic en primera persona (pots consultar-la completa aquí), narra diversos episodis. El primer, l’any 2019 en què el professor de religió i membre de la pastoral de l’escola va amenaçar la seva filla per haver fet servir les xarxes socials de forma “inadequada” a la classe. Segons la família, el mestre la va castigar dues tardes escrivint respostes a preguntes “que no havia d’explicar als pares”. També li va dir que si li explicava a algú la portaria ‘al teatre de l’escola davant de tothom i explicaria a tots els seus amics i companys la mala persona que era’”.

Una situació que els pares, diuen, va provocar-li un atac d’ansietat i que es deia a si mateixa que era una “mala persona que no mereixia viure”. Davant d’aquests fets, la família va demanar explicacions a l’escola, però asseguren que mai no va respondre.

A l’escrit, la mare es remunta anys enrere i explica un altre episodi de quan la seva filla anava a P5. Narra que va demanar ajuda a la psicòloga del centre perquè la nena patia “bullying” i que la resposta va ser que l’alumna “no tenia cap problema, només por al rebuig.

A la carta, la família explica que l’últim episodi va ser aquest curs, quan el centre va decidir barrejar les classes i a la seva filla van separar-la de les seves amigues. Un fet que, asseguren, va angoixar-la tenint en compte la seva timidesa i que quan van demanar un canvi de classe, l’escola s’hi va negar.

L'escola assegura no tenir constància de la situació

La Direcció de l'escola ha fet també un comunicat (consultar aquí) on rebutgen els missatges a les xarxes que acusen els seus docents. Asseguren no tenir constància de "cap correu amenaçador" i afirmen que la família no s'ha adreçat al centre per denunciar.

Casos de bullying anteriors

Carmen una mare de l'escola ha explicat a l'Informatiu com la seva filla està en tractament psicològic per l'assetjament que ha patit des que tenia tres anys. Ara que té 10 "s'ha apaivagat" després de pressionar durant molt de temps a l'escola amb l'ajuda de NACE, la Síndica de Greuges de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, però "no ha parat".

El testimoni de Carme és desgarrador. La seva filla ha sofert tot tipus de vexacions per part de diferents companys. Segons ha explicat, aquesta ha rebut "cops" i "insults", i fins i tot li van arribar a tocar els genitals. També narra com li van donar una "pallissa a l'esquena amb una flauta" i com "li van posar una bossa al cap per a intentar ofegar-la".

"Una vegada va dir que es volia morir i no volia anar al col·le", ha assegurat.

Els Mossos d'Esquadra investiguen també un segon cas de suicidi vinculat l'escola religiosa. Segons han explicat fonts policials, tracten d'esclarir les circunstàncies de la mort, als 21 anys d'edat, d'un ex alumne de la congregació de Les Corts. Els fets van passar l'any 2019 però la investigació s'ha obert només uns dies després del suicidi de Kira. En tots dos casos, els pares de les víctimes pensen que l'escola Pare Manyanet no va actuar de manera adequada per a protegir-los.