Enlaces accesibilidad
Doble inmunització

Comença la campanya de vacunació de la grip

Per
Arrenca la campanya de vacunació de la grip per a col·lectius de risc

Salut comença aquest dilluns 25 d'octubre la campanya de vacunació contra la grip, que es compaginarà amb l'administració de la tercera dosi del vaccí contra la covid per a majors de 70 anys. Fins al moment s'han administrat unes 87.000 dosis addicionals de la vacuna contra el coronavirus a residències i persones immunodeprimides, i a partir d'ara ja la podran rebre els majors de 70, sempre que hagin passat sis mesos des que van completar la pauta.

En una roda de premsa, la secretària de Salut Pública, la Dra. Carmen Cabezas, ha assegurat que per vacunar-se de la grip cal demanar cita prèvia, tot i que també s'oferirà l’opció de la "vacunació oportunista" pels majors de 70 anys en què si s'apropen al Centre d'Atenció Primària (CAP), se'ls hi posarà si ho demanen.

Cabezas ha confirmat que Salut ha comprat 1.570.000 dosis de la vacuna de la grip, 120.000 més que l'any passat: "L'objectiu és millorar les cobertures, apropant-nos al 75% de la població general gran". A més, ha anunciat que seran més eficaces: "Vol dir que donen la millor protecció davant totes les soques que estan circulant".

La responsable de Salut Pública ha fet una crida a la vacunació de la grip d'enguany, perquè diu que les persones amb coinfecció (grip i covid-19) tenen el doble de probabilitat de morir que si només tenen la covid-19: "És mol poc freqüent, però cal evitar-la".

Un nou repte logístic

Les primeres evidències, segons va dir el passat divendres, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apunten que és a partir d'aquest període de mig any que baixen els anticossos i, per tant, és recomanable posar-se una dosi de reforç per garantir una bona protecció.

Simultaniejar l'administració de terceres dosis contra la covid i la campanya ordinària de la grip requerirà un nou esforç organitzatiu del personal sanitari. Es tracta d'una situació nova perquè l'any passat en aquests moments encara, no es disposava de vacunes contra el coronavirus i la prevalença d'aquesta infecció va fer que els casos de grip es desplomessin com mai. El departament de Salut ha previst que dilluns comenci la campanya de la grip a la majoria de centres, però en certs equipaments concrets es posposarà dos dies, a partir del dimecres 27.

Enguany, els experts esperen més presència del virus de la grip comú. El director clínic de l'Hospital Trias i Pujol, Carlos Rodrigo, adverteix que enguany hi poden haver més casos de grip: "Hi podria haver persones no prou protegides de la grip".

Les autoritats sanitàries asseguren que no hi ha cap problema si es rep de manera simultània la vacuna de la grip i una dosi de vaccí contra el coronavirus. De moment, la dosi de reforç només s'administrarà a persones més grans de 70 anys, però el més probable és que d'aquí a unes setmanes o mesos s'acabi estenent al conjunt de la població adulta.

Des de Salut Pública diuen que la 3a dosi de la vacuna contra la COVID serà de Pfizer o Moderna i que la tolerància és bona: "Administrades conjuntament (vacuna de la grip i Covid-19) en l’assaig que s'ha fet la resposta immunitària és bona".

Pel que fa a la vacuna de la grip, els especialistes recomanen que també s'administri als menors d'edat i als infants més petits perquè encara que sovint la infecció no vagi més enllà d'experimentar símptomes lleus, s'ha comprovat que la població més jove és un dels vectors principals de propagació de la grip.

Rodrigo demana incloure a menors d'entre 6 mesos i 5 anys en la vacunació contra la grip: "Serveixen com a disseminadors de la grip".

Cal vacunar als menors de 12 anys?

Una qüestió diferent és quan es podrà vacunar de la covid els menors de 12 anys i si serà convenient fer-ho. En declaracions a Ràdio 4, el doctor Fernando Moraga-Llop, pediatra i vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, diu que cal valorar l'eficàcia i la seguretat de la vacuna, i sobretot la relació entre el benefici de posar-la i el risc que poden suposar els seus efectes secundaris. També s'ha de tenir en compte el moment epidemiològic de la pandèmia.

Recomanen que es vacuni de la grip els infants

Segurament, aquesta setmana les autoritats sanitàries dels Estats Units donaran el vistiplau a administrar la vacuna als menors de 12 anys, però l'Agència Europea de Medicaments trigarà més perquè s'ha donat un termini de dos mesos per estudiar el tema a fons. Per a les persones adultes, diu el doctor Moraga-Llop, ja fa un mes que se sap que si s'administren de forma simultània les vacunes contra la grip i la covid no hi ha cap interferència pel que fa a la immunitat i tampoc hi ha un increment dels efectes secundaris que poden donar totes dues vacunes.

En paral·lel, les companyies farmacèutiques treballen per desenvolupar una sola vacuna que tingui la capacitat d'immunitzar davant l'atac de diversos virus alhora. Això permetria simplificar la logística que es requereix ara per fer arribar la protecció de manera ràpida i segura a tota la població, i també facilitaria la vacunació a altres indrets del món on l'accés a les vacunes és gairebé impossible.