Enlaces accesibilidad
11 de setembre

El Govern encara la Diada pensant en la taula de diàleg

Per
Els partits independentistes busquen una imatge d'unitat abans de la Diada

El govern català vol traslladar la força de la mobilització independentista de la Diada a la taula de negociació prevista per finals de la setmana vinent per pressionar l'Estat. Tant el president, Pere Aragonès, com la majoria dels seus consellers aniran a la manifestació de l'ANC d'aquest dissabte. Posteriorment participaran en l'homenatge a Pau Casals, en el 50 aniversari del seu discurs davant l'ONU. VOX, CS i PP ja han anunciat que no participaran dels actes oficials i en faran de propis.

Homenatge a Pau Casals

El Govern i el Parlament dedicaran els actes institucionals de la Diada al músic català Pau Casals i a "la seva defensa de Catalunya, les seves institucions i la pau" segons ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. L'acte central serà el vespre del dia 11 davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, on diversos joves artistes homenatjaran Pau Casals i reivindicaran "els valors de pau, justícia, llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat".

El cartell de la Diada porta per lema una frase pronunciada per Casals: 'Som fulles d'un mateix arbre i l'arbre és la humanitat'. La imatge reprodueix un mural fet per Lily Brick a Penelles, a la Noguera.

L'espectacle està té Marta Bayarri com a directora artística i Jofre Bardagí com a director musical. S'hi podrà veure mostres de música, pintura, dansa fetes per representants de diferents generacions, especialment a través de joves actors i actrius. Alguns dels artistes presents seran Elena Gadel, Andrés Corchero, Cris Juanico, Natàlia Barrientos, Guim Puig, Paula Vicente, el Cor de Noies de l'Orfeó Català, Aurora Bauzà i Pere Jou, entre altres.

Actes institucionals

Els actes institucionals de la Diada han arrencat aquest dijous 9 de setembre a El Vendrell, municipi natal de Casals, on s'ha fet el lliurament de les Medalles d'Or de la Generalitat. Aragonès les ha lliurat a familiars d'Arcadi Oliveres i de l'oceanògrafa Josefina Castellví. La cerimònia s'ha celebrat a la plaça Bach del municipi, davant del monument de Josep Maria Subirachs dedicat a Casals. 

El divendres 10 de setembre el Parlament lliura les seves Medalles d'Or, dedicades a tots els "represaliats" a la causa general contra l'independentisme. A l'acte només hi assistirà una representació dels afectats. Al vespre el president de la Generalitat farà el tradicional missatge institucional per la Diada des del recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona.

Els actes de l'11-S començaran al matí amb l'ofrena a Rafel de Casanova. EL president també assistirà a l'acte institucional a Josep Irla, al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. A la tarda Aragonès i gran part dels consellers assistiran a la manifestació independentista convocada per l'ANC.

Previ a la taula de diàleg

La Diada se celebrarà dies abans que es reactivi la taual de diàleg. De moment se sap quees reunirà, si res no canvia, a finals de la setmana vinent. Hi participarà Aragonès, però queda per veure què farà el president Sánchez. Per Podem la seva presència és secundària. No així per ERC i Junts que deixen clar que no admetrien que no hi fos.

A l'altra banda, PP adverteix sobre el que suposa asseure's amb els independentistes. El mateix pensa Ciutadans, que un any més no participarà dels actes institucionals de la Diada . Consideren que s'ha convertit en un acte d'exclusió. Celebraran l'Onze de Setembre amb un acte propi a la Vila Olímpica de Barcelona.

-->